Cezayir'in komşuları kuzeydoğuda Tunus, doğuda Libya, güneydoğuda Nijer, güneybatıda Moritanya ve Mali, batıda Fas ve Batı Sahra'dır.
Tunus, Libya, Nijer, Moritanya, Mali, Fas ve Batı Sahra ile komşu olan ülke, hem Akdeniz kıyısında yer alan ve turizm olanaklarının geliştiği şehirleri hem de büyüleyici Sahra Çölü ve dağ manzaralarıyla dünyanın her yerinden turistlerin ilgisini çekiyor.
Günümüzde Cezayir nüfusunun tamamına yakını Müslümandır. Ülkede Malikî mezhebi yaygın olup, Hanefî ve İbadî mezheplerine mensup az sayıda insan da bulunmaktadır.
Kuzey Afrika'da, Akdeniz kıyısında, Fas ve Tunus'un arasında yer alan Cezayir topraklarının yüzde 80'i çöl bölgesi Sahra'da yer alıyor. Komşuları, Libya, Nijer, Mali ve Moritanya olan Cezayir'in yüzde 10'luk kısmını oluşturan verimli tarım alanlarına sahip kuzeyinde tahıl, sebze, zeytin ve meyve üretimi destekleniyor.
Cezayir halkı Hicri yılbaşı, Kurban Bayramı, Aşure Günü, Ramazan Bayramı ve Mevlid-i Nebi Haftası gibi çeşitli dini günleri bidat, şeriat, sekülerlik ve gelenekler arasında bir yerde idrak ediyorlar.
İlgili 17 soru bulundu
Afrika. Cezayir'de ağırlıklı olarak haik giyen kadınlar, bir tür örtü.
“Türk Milleti'nin dünyada en çok sevildiği ülkelerin başında Cezayir geliyor” denilse yanlış olmaz. Sahil kesiminden bin 500 km içeride sahrada yaşayan halkın Türkler'e duyduğu sevgiyi anlatmak mümkün değil.
Ekonomi. Cezayir, Afrika kıtasının en zengin ülkelerinden biridir. Yıllık 113,6 milyar dolarlık Gayri safi millî hasıla ile kıtanın en büyük beşinci iktisadına sahiptir.
Her iki ülke de Akdeniz Birliği'ne üye ülkeler arasındadır. İkili ilişkiler ileri düzeyde olumlu olarak devam etmektedir. Cezayir, Türkiye Devleti'ne bağımlı pozisyonda yer almaktadır. Türkiye, Cezayir'i uluslararası alanda korumaktadır ve ülkeye yardım etmeye devam etmektedir.
Cezayir'e Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları üç (3) aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Cezayir (al-JEERZ; Arapça: الجزائر al-Jazā'ir, Cezayir Arapçası ve Berberice: Dzayer دزاير; Fransızca: Alger, Fransızca telaffuz: [alʒe]), Cezayir'in başkenti ve en büyük şehridir.
Cezayir'in güneybatısındaki bazı çöl bölgeleri ender görülen kar yağışıyla beyaza büründü. Cezayir'de Beşar eyaletinin çöl bölgelerine kar yağdı.
Cezayir'in İşgali, 14 Haziran-7 Temmuz 1830 tarihleri arasında Fransa Krallığı'nın Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Cezayir-i Garp Eyaleti'nin merkezi Cezayir'i işgal ettiği askerî harekâttı. Cezayir'in işgali ile birlikte Cezayir'de 300 yıldan fazla süren Osmanlı egemenliği sona erdi.
Dışişleri Bakanlığı 1830'da Fransa sömürgesi haline gelen Cezayir, 1954'te başlayan kurtuluş savaşı sonunda 1962'de bağımsızlığını elde etmiştir.
Cezayir, nominal olarak Afrika'nın 4. ve dünyanın 58. büyük ekonomisidir. Satın alma gücü paritesine (PPP) göre dünyanın 36. büyük ekonomisi olan Cezayir büyük bir tüketici pazarına ve gittikçe artan harcama gücüne sahiptir.
Cezayir, 58 ile ayrılmaktadır. Bu iller, ek olarak 548 ilçeye ve ilçelerde belediyelere ayrılmaktadır.
8. maddede çok eşliliğe açık bir şekilde müsaade edilmiştir. Ancak bu konuda bazı şartlar ileri sürülmüştür; ikinci evliliğin gerçekleşebilmesi için şer'i bir gerekçe olmalı ve her iki kadın da bu evliliği bilip razı olmalıdır.
İstanbul-Cezayir arası uçuş mesafesi toplam 2285 kilometre. İki şehir arasındaki uçak yolculuğu 2 saat 50 dakika sürüyor.
Temel Ekonomik Göstergeler
Cezayir, 22 üyesi bulunan Arap Birliği ülkeleri içerisinde de (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır'ın ardından) 4'üncü büyük ekonomidir. Ancak, anılan ülke, büyük doğal gaz ve petrol kaynaklarına karşın, kişi başına düşen gelir açısından alt orta gelirli bir ülke statüsündedir.
Cezayir'e çalışma amaçlı gitmek isteyen kişilerin, ülkede yapacak oldukları işi resmi bir şekilde belgelemesi ve konsolosluğun da bunu onaylaması neticesinde aldığı izin türüdür.
Oruç Reis ve Hızır Reisi'in, ağabeyleri İshak'ın da kendilerine katılmasından sonra korsanlıkla yetinmeyip Kuzey Afrika'da toprak edinmeye başladılar. 1516-1517'de İspanyollara karşı savaştılar ve Tenes, Tilimsan ve Oran kentlerini ele geçirerek Cezayir'i denetimlerine aldılar.
Cezayirliler (Arapça: الجزائريون el jazayriyoune), Kuzeybatı Afrika'da konumlanan Cezayir'ta yaşayan, kökleri Berberiler, Türkler ve Araplara dayanan halktır. Bugün 42 milyonu Cezayir'ta olmak üzere Fransa, İspanya, Birleşik Krallık, Kanada, Belçika gibi ülkelerde de büyük gruplar halinde yaşamaktadırlar.
Çeşitli kaynaklara göre, Türklerin Cezayir nüfusundaki oranı yüzde 5 ile yüzde 25 arasında değişiyor. 2014 nüfus sayımlarında çıkan 38 milyon kişilik sonuç baz alındığında, 760 bin ile 9,5 milyon arasında bir Türk azınlıktan söz etmek mümkün.
Türk Dil Kurumu'na göre Cezayir isminin anlamı şöyle; Adalar.
Cezayir, Kuzey Afrika'da yer alan, Afrika'daki ülkeler arasında yüz ölçümü açısından en büyük ülkedir. Cezayir yüz ölçümü toplam 2.381.741 kilometre karedir. Cezayir başkenti yine Cezayir'dir. Cezayir etnik açıdan İslam, Arap ve Berberi ülkesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri