Ders 11: Cezm (Sükun-Harflerin Birleştirilmesi) Üzerinde bulunduğu harfi, kendinden önceki harfin harekesi ile birleştiren yuvarlak işarete cezm denir. Önceki harfin harkesi fetha ise fetha, damme ise damme, kesra ise kesrasesi ile birleştirir. Cezm, asla bir kelimenin başında bulunmaz.
Sözlükte “kesmek, kesin bir şekilde yemin etmek ve bir işi hiçbir ilişiği kalmamak üzere bitirmek” anlamlarına gelir.
Cezm, iki harfi birbirine bağlamak, iki harfi ses olarak birleştirmek... İşte bu işlevi gören harekeye de biz "cezm" veya "sükun" diyoruz.
Cezm, iki harfi birbirine bağlar. Üzerinde bulunuğu harfi bir önceki harfin harekesiyle birleştirerek okutur.
Hareke sistemi
Hareke sisteminde 8 temel işaret vardır. Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
İlgili 37 soru bulundu
Tenvîn harflerin sonunda bulunan harekelerin çift okunmasıdır. Sözcüğün sonunda gelen fetha, kesra, damme harekeleri çift okunur.
Hemze çoğunlukla aslî harftir; bazan vav, yâ veya eliften bedel olabilir. Elif ise aslî harf değildir; daima ibdâl harfi olarak bulunur. 6. Hemze kelimelerin baş, orta ve sonlarında yer alabilirken elif asla başa gelmez.
1. İklab. Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Be harfi gelirse İklab olur.
Cezm Alâmetleri
Bir işin geçmişte yapılmadığını ifade eder.
Sözlükte “dinmek, durmak; kımıldamamak; ruhî rahatlık, huzur, sakinlik” gibi anlamlara gelen sükûn Arap gramerinde ve tecvid ilminde bir harfin harekesizlik halini ifade eder; sükûn halindeki harfe sâkin denir. Sâkin harfin üzerine okumada kolaylık sağlamak için cezm denilen küçük yuvarlak bir işaret ( ْ ) konur.
Cezm, üzerinde bulunduğu harfi bir önceki harfe bağlar ve bir önceki harfin harekesiyle birleştirerek okutur. Cezim'in Arapçadaki adı Sükun'dur. Cezm'in görevi üzerine geldiği harfi, bir önceki harfe bağlayarak okutmaktır.
Muhaffef kelime; dile hafif gelen, cezmli kelime demektir. Harf-i medden sonra sebeb-i med olan sükûn-i lâzım cezm ise yani idğam durumunda değilse (şeddeli değilse), medd-i lâzım kelime-i muhaffef olur.
Harfimizin üzerinde cezm yani sükun varsa harfin kendi sesini okutur. Mesela ''n'' sesi gb. Harflerin birleştirilmesinde ise en kolay yol noktalara dikkat etmektir. Ayrıca bazı harfler bir sonraki harfe birleşik yazılmaz mesala Elif .
ÖTRE: Harfin üstüne gelen bu işaret ince harfleri "u" ile "ü" sesi arasında bir sesle, kalın okunan harfleriyse "u" sesi ile okutur.
Kelime Anlamı: “Çevirmek, dönüştürmek” demektir. Cezimli Nûn veya Tenvin'den sonra, [ ب ] harfi gelirse “İklâb” olur. Nasıl Okunur: Öncelikle cezimli Nûn veya Tenvin Mîm'e [ مْ ] çevrilir.
Şedde kelimesi, Arap yazısında bir ünsüzün iki kez okunması gerektiğini gösteren bir im olarak bilinmektedir. Harflerin üzerinde bulunur. Şedde yazılışı bakımından 'w' şeklinde görülmektedir. Bir harfin iki kez okunması gereken durumlarda o harfin üstüne yazılmaktadır.
- (nefy-i hâl) - (nefy-i istikbâl)
şimdiki zamanda olumsuzluk ve gelecek (şimdiki ve geniş) zamanda olumsuzluk ifade eder.
Muzari fiilin iki sigası mebnidir, sonlarında herhangi bir değişiklik olmaz. Diğer sigaların cezm edilmesi için iki durum söz konusudur. Ya sonlarındaki hareke cezimlenir veya sonlarındaki nun harfi düşer.
Muzari fiil; لَـمْ ve لَمَّا dışında meczum ya da mansup olarak gelince gelecek zaman, merfu olarak gelince de geçmiş zaman ifade edebilir. Dolayısıyla, Arapça bir cümlede zamanın anlaşılabilmesi çoğunlukla edatların bilinmesine bağlıdır.
İki çeşit med vardır.
Bir kelimede harfi med bulunup sebeb-i med bulunmazsa ve med harfi geçiş odağında değilse Medd-i Tabiî (Aslî med, Zâtî med) olur.
Asli medde tabii med de denilir. Yani med (uzatma) özelliği bizzat harfin kendisinden dolayıdır. Ardından gelen herhangi bir sebebe dayanmaz. Uzatma miktarı bir elif yani iki hareke kadardır.
Sözlükte “genizden konuşmak, inlemek” anlamına gelen gann (gunne) kökünden isim olup kıraat ve tecvid ilimlerinde “genizden gelen ses” olarak tarif edilir (Mekkî b. Ebû Tâlib, er-Riʿâye, s. 240).
Elif harfi (harekeli iken Hemze) harekesine göre a ile e, ı ile i veya u ile ü arasında sesler veren bir harftir.
Hemze ( ء )
Hemze, bazı kelimelerde Vav ( و ) ve Ye ( ى ) 'nin üzerinde yazılmıştır. Bu şekilde yazıldığında bu harfler yerine hemze okunur.
Birisi harekeyi kabul eder ve hemze diye isim lendirilir. Diğeri ise, harekeyi kabul etmeyen ve başlangıç elifi olmayan sakin eliftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri