Sıkıştırma ile ateşlemeli motorlar. Bu tip motorlar (İngilzce: compression ignition engines, CI) yakıt ve hava karışımının yüksek basınç ve sıcaklığın etkisi ile tutuşmasıyla çalışır.
Motor tipleri, yakıt yandığı alana göre içten ve dıştan yanmalı motorlar olmak üzere ikiye ayrılır. Ayrıca silindir sayısına göre de tek silindirli motorlar ve çok silindirli motorlar şeklinde sınıflandırılırlar. Silindirlerin sıralanışına göre ise V tipi, W tipi, Boksör tipi, Sıra tipi şeklinde sınıflandırılırlar.
Üstten supaplı da denilen, I tipi supap sistemi olan motorlarda emme ve egzoz supapları silindir kapağının üzerindedir. Supap başları silindirin içine gelecek şekilde sıra halinde dizilmişlerdir. Bu motorlarda yanma odaları istenildiği kadar küçültülebildiği için sıkıştırma oranlarında artış sağlanmıştır.
Buji ile ateşlemeli motorlar, piston üst ölü noktaya geldiğinde azami gücü elde etmek için yakıt-hava karışımının buji kıvılcımı ile ateşlendiği motorlardır. Çevrimlerine göre sabit hacim çevrimli motorlardır. Benzin, LPG, doğalgaz yakıtlı olabilirler.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Pistonlu motor, genellikle basıncı dönen bir harekete dönüştürmek için bir veya daha fazla piston kullanan bir motordur. İçten yanmalı motorlar, buhar motoru ve stirling motoru olmak üzere üç türde bulunmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Piston veya itenek, bir silindir içine 1000'de 7 boşluk olacak şekilde yerleştirilmiş disk şeklinde parça. Motor, pompa ve kompresör gibi makinelerde silindirden dışarı uzanan (biyel) piston koluna bağlı olarak kullanılır. Motorlu araçlarda kimyasal enerjiyi (benzin, mazot, lpg vb.) mekanik enerjiye çeviren düzenektir.
Sıralı dört silindir motor (Inline-4, I4 veya L4), dört silindirin de aynı çizgi üzerinde yer aldığı bir içten yanmalı motor tipi. Sıralı dört silindir motorlarda tek silindir sırasında yan yana yer alan dört silindir, tek bir krank milini çevirir.
Dizel motor, içten yanmalı bir motor tipidir.
Efektif güç, motorun krank mili ucundan ölçülen gerçek gücüdür. Efektif güç Pe sembolü ile gösterilirse Pe=Pi.- Pm olur. Pm: sürtünmelere harcanan güçtür. Efektif güce; faydalı güç, etkin güç veya fren gücü de denilmektedir.
Dizel ile çalışan motorlu araçlarda ise böyle bir ateşleme mekanizması söz konusu değilken piston tarafından sıkıştırılan hava üzerine çok yüksek bir basınç uygulayacak bir biçimde dizel yakıt püskürtülür ve sıkışan hava ve yakıt karışımı kendi kendine tutuşur.
Elektrik motorlarını sınıflandıracak olursak; DC motor doğru akımla çalışan elektrik motorlarıdır ve AC motor alternatif akımla çalışan elektrik motorlarıdır.
MPI motor çok noktadan yakıt enjeksiyon sistemine sahip motorlara denir. Aracın emme manifoltuna bağlı olan 4 adet yakıt enjektörü, ECU'dan gelen sinyallere göre yakıtı emme manifoltuna gönderir. Orada hava ile karışım hale geldikten sonra emme subaplarından yanma odasına geçer. Buji ateşler ve yanma gerçekleşir.
Birim olarak genellikle kübik santimetre (cc), santimetre küp (cm3), litre (l), (Kuzey Amerika'da başta olmak üzere) kübik inç (CID) kullanılır. Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır.
Turbo motor sistemi, içten yanmalı motorlar için tasarlanan aşırı besleme sistemidir. Amaç, motor hacmini sabit tutarak daha çok verim ve daha çok güce ulaşmaktır. Bunun için de yanma hücrelerine giden, birim zamanda yüksek ve düzenli yanmayı sağlayacak olan oksijen miktarını artırmak gerekir.
Motor aracın çalışmasını sağlayan ana parçadır. Motor gücü arabanın sahip olduğu maksimum hız, güç anlamına gelir. “Motor gücü nedir?” sorusunun cevabı beygir gücüyle benzer. Arabanın sahip olduğu HP sayısı motorunun gücünü ifade eder.
DC motorların pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler; fırçalı, fırçasız, step ve servo motorlar şeklinde sınıflandırılabilmektedir.
İndike (belirtilen) beygir gücü, pistonlu motorun içinde genleşen gazın enerjisinin (piston basıncı × motor hacmi) sürtünme hariç tutularak hesaplandığı bir ölçümdür. İndike gücün ölçümü indikatör cihazlarıyla yapılır.
Şekildeki vektörlerde bu durum alıcının özelliğine göre belirtilmiştir. Bundan dolayı alternatif akım devresindeki endüktif ve kapasitif özellikli alıcılarda üç ayrı güç ölçme faktörü ortaya çıkarır. Bu güçler görünür güç, aktif güç, reaktif güçtür.
Motor karakteristikleri, tork, güç yakıt tüketimi, devir sayısı ve motorun çalışması sırasında elde edilen diğer değerlerdeki değişmelerin grafik olarak gösterilmesidir. Taşıt motorlarının temel karakteristikleri; hız, yük ve ayarlama karakteristikleridir.
Benzinin molekül zinciri, mazota kıyasla daha kısa olduğu için çalışma esnasında çok daha çabuk alev alır. Dizel yakıt olarak da tabir edilen mazot, benzinden daha ağır bir yakıt türüdür.
Günlük hayatınızda uzun mesafe yol gidiyorsanız, yakıt bakımından daha tasarruflu olan dizel araçlar sizin için uygun olacaktır. Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yıllık 15.000'den fazla kilometre yapan sürücülerin dizel araç kullanmasında fayda var.
100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Tek silindirli motorun torku (çekişi) daha yüksek, beygir gücü (son hızı) daha düşüktür. Çift silindirli motorun beygir gücü (son hızı) daha yüksek, torku gücü (çekişi) daha düşüktür. Çift silindirli olan daha yüksek devir çevirebilir.
Üç silindirli motorlarda, pistonlar bağımsız zamanlı olarak hareket ederler ve 4 silindirden en büyük farkları sürekli ateşleme yapmazlar. “3 silindirli motorlar titriyor.” yorumunun teknik olarak açıklaması bu şekilde oluyor.
Yük ve yolcu taşıyan ticari araçlara bakacak olursak motor hacimlerinin 6.0 ve 12.0 arasında değiştiğini görmek mümkün. Saymış olduğumuz bütün araçlarda silindir sayısı değişebilmektedir. Ancak binek araçlarda genellikle 4 silindir, ticari araçlarda ise genellikle 6 ya da 8 silindir kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri