Cibez (Cibes) Salatası - İzmir Ege Bölgesi'nde sıklıkla rastlanan bir bitkidir. Karnabahar, lahana, karalahana gibi sebzelerin topraktan söküldükten sonra, toprakta kalan köklerinden büyüyen kısmına cibez denir. Tire civarında cücük olarak da adlandırıldığı olur. Mart ayından itibaren pazarlarda rastlanmaya başlar.
Karnabahar ve lahanaların kesimlerinden sonra altta kalan köklerinin yeşermesiyle ortaya çıkan bitkidir.
Özellikle cildi güzelleştiren ve gençleştiren ayrıcalığı ile beraber cibes otu öne çıkmaktadır. Aynı zamanda dengeli bir şekilde kilo vermek için diyetlerde kullanılabilecek ot çeşitleri içerisinde gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve böylece dış zararlılara karşı önemli bir koruma imkanı sağlar.
Öncelikle cibesler sirkeli suda 10 dk bekletilir sonra güzelce yıkanır ve tencereye alınır . Üzerine su ilave edilir ve kök kısımları yumuşayana kadar pişirilir sonra soğumaya alınır. Tuz ,sarımsak eklenir. Afiyet olsun.
Özellikle zeytinyağlı yemekler ile beraber kavurması değerlendirilirse dahi, özellikle daha çok salata şeklinde kullanıldığını ifade etmek gerekir. Aynı zamanda iri yaprakları farklı bölgelerde toplanmak suretiyle, dolma olarak da kullanıldığı biliniyor.
İlgili 16 soru bulundu
İçerik: Cibes Otu, Su, Tuz, Limon Tuzu,Sirke
Lahana familyasından tadı tatlımsı, hafif baharatlı bir bitkidir.
Cibesleri bol suda yıkayalım. Mümkünse sirkeli suda bekletelim. Daha sonra bol su ile 15-20 dk arası haşlayalım. Ben su kaynayınca tuz ekleyip, daha sonra cibesleri içine attım.
Genellikle Ege Bölgesi'nde yetişen ve lahanaların toplandıktan sonra köklerinde kalan kısımlarının tekrardan yeşermesi sonucu ortaya çıkan Cibes Otu, turpgiller familyasının şifalı bitkileri arasında yer almaktadır.
Zeytinyağıyla birlikte ince kıyılmış soğanları ilave edip pembeleşene kadar kavurun. Doğradığınız otu, tuzu ve yeşil mercimekleri ekleyin. 5 dakika kadar kavurduktan sonra üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edin. Yüksek ateşte 5 dakika kaynattıktan sonra tencerenin kapağını kapatın.
Cibesi yıkayıp düdüklü de 3 dakika haşladım. Limon, tuz ve zeytinyağ marine ettim. Balığın yanında çok güzel oluyor. Afiyet olsun.
Ölümsüzlük bitkisi: Aloe vera
Aloe vera, zambakgiller familyasından olan, kaktüse benzer bir bitkidir. Yapraklarında su depolayan kalın ve kısa saplı bu bitki en çok cilt yaralanmalarını tedavi etmesiyle bilinir, ancak sağlığa fayda sağlayabilecek başka kullanımları da vardır.
Cibez otu olarak da bilinen, salatası ve yemeği yapılan turpgiller familyasından bir ottur. Lahana ve karnabaharın kesilip toplanma işleminden sonra toprakta kalan köklerinden büyüyen bir ottur.
Cibez (Cibes) Salatası - İzmir
Ege Bölgesi'nde sıklıkla rastlanan bir bitkidir. Karnabahar, lahana, karalahana gibi sebzelerin topraktan söküldükten sonra, toprakta kalan köklerinden büyüyen kısmına cibez denir. Tire civarında cücük olarak da adlandırıldığı olur. Mart ayından itibaren pazarlarda rastlanmaya başlar.
Ak pazı, yalancı ıspanak, yabani ıspanak olarak halk arasında isimlendirilmiştir. Sirken otu besin değeri açısından yüksek bir yeşil bitkidir. Şifalı ve vitaminli olduğundan yemeklerde de tercih edilen, Akdeniz ve Ege mutfaklarını süsleyen bir şifalı ottur.
-Kavurmayı uzun süre tüketmeyecekseniz ambalajını açmadan derin dondurucuda 1 yıl muhafaza edebilirsiniz.
Çelik bir tencereyi iyice ısıtın ve etleri tencereye alın. Etler suyunu çekip tekrar salana dek yüksek ateşte kavurun. Etler kavrulurken soğanı küp küp doğrayın ve suyunu çekmiş olan etlere ekleyin. Zeytinyağını da gezdirin ve 3 dakika kadar bu şekilde kavurun.
Soğanı doğrayarak derin bir tavada zeytinyağı ile kavurun. Ardından üzerine kuşkonmazları gelişi güzel keserek ekleyin. Kuşkonmazları eklendikten sonra 5 dakika daha kavurmaya devam edin. Malzemelerin üzerine çıkmayacak kadar sıcak su ekleyin ve 3-4 dakika kadar pişirin.
Aktarlar ve halk arasında radika olarak da bilinen bir bitkidir. Karahindibanın mezesi, salatası, çayı yapılır. Yüksek besin değeri bulunduğu için oldukça yararlıdır. Karahindiba bitkisi yol kenarlarında yetişir fakat çok şifalı bir bitkidir.
Henüz olgunlaşmamış otun tadı kiviyi andırır, mayhoştur. Meyve olarak tüketilen bitki ile reçel yapabilirsiniz. Aynı zamanda ışkın kapuska ya da ışkın yumurta gibi zeytinyağlı yemekler de yapabilirsiniz. Et yemeklerinin üzerine serpiştirilen ışkın ile ışkın otu çayı da hazırlayabilirsiniz.
Ökse otu, yaşamsal ihtiyacı olan su ve mineralleri konakçı olduğu ağaçtan alan genellikle elma, meşe ve diğer geniş yapraklı ağaçlarda yetişen, kışın beyaz ve yapışkan meyveler veren kösele yapraklı yarı parazit bir bitkidir.
Yemeklik doğradığınız soğanları zeytinyağında kavurun. İri doğradığınız kurutulmuş acı biberi ekleyip hafif kızartın. Önceden yıkayıp doğradığınız otları ilave edin ve orta ateşte pişene kadar kavurun. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri