Semizotu Nedir? Ilıman iklimlerde yaygın olarak yetişen semizotu, esasen Asya kökenlidir. Avrupa'dan Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya dünyanın dört bir yanında bilinçli bir şekilde tüketilir. Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar olmak üzere bitkinin kökü hariç her yeri yenebilir.
Temmuz ayının başından itibaren Eylül ayına kadar çiçek açar ve tohum verir. Yani semizotunun mevsimi yazdır ve sonbahar başına kadar tazesi bulunur.
Bu da onu mükemmel bir yer örtücü bitki yapar; yapraklar açık yeşil, silindirik, etli ve ince beyaz tüylüdür. Hazirandan sonbaharın başlarına kadar, dalların tepesinde, karanlıkta kapanan kırışık görünümlü yaprakları olan çok sayıda çiçek açar; semizotu çiçekleri mavi hariç tüm renklerde bulunabilir.
Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar da dahil olmak üzere tüm bitki yenilebilirdir ve binlerce yıldır farklı çeşitler ile mutfaklarımızı süslemektedir. Semizotu, kalori açısından oldukça düşük olmasına karşın besin değeri oldukça zengin bir sebze türüdür.
İlgili 22 soru bulundu
Yaz aylarında yetişen semizotunun yabanilerine tarla ve bahçelerde, dağda bayırda kolaylıkla rastlanabilir. Genellikle ekili alanların arasındaki ince ve çıplak alanlarda büyür. Maksimum fayda yabani ve tazesinden sağlanır. Küçük yeşil yaprakları ve körpe sapları yenir.
Yabani semizotunun tadı geniş yapraklı semizotuna kıyasla biraz daha mayhoş. Pembe- mor sapları ve koyu yeşil yaprakları yemeklere eklemek için ideal; diğeri gibi kolay sönmüyor. Ayrıca körpeliği, rengi ve ufak yapraklı oluşundan dolayı çiğ yemek ya da salatalara eklemek için birebir.
Omega-3 yağ asitleri, A ve C vitaminleri, lif ve diğer besin maddeleri sayesinde, semizotunun kalp sağlığı, sindirim sağlığı ve genel sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır. Özellikle sağlıklı beslenme ve doğal tedavi yöntemlerine ilgi duyanlar, semizotunu diyetlerine dahil etmeyi deneyebilirler.
Semizotu ile Tüm Bakterilere Elveda
Bu lezzetli besin sayesinde vücutta hastalığa sebep olan mikroorganizmalara karşı etkili bir koruma sağlanır. Kanın temizlenmesi konusunda da yardımcı olmayı ihmal etmeyen sebze, içerisinde taşıdığı demir ve vitaminlerin etkisiyle kansızlığa da oldukça iyi gelir.
İdrar söktürücü ve toksin temizleyici özelliğe sahip olan semizotunun, böbrekteki kumu ve taşı döktüğü, dizanteri ve hemoroid problemlerinde olumlu etki gösterdiği çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
Semizotu, oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta ise en fazla 9 ay muhafaza edilebilir. Şunlara da göz atın; Kabak buzlukta nasıl saklanır?
Semizotu tohum ile üretilen bir bitkidir. Semizotu tohumunu zirai ürün satan yerlerden temin edebileceğiniz gibi mevcut semizotundan da toplayabilirsiniz. Bitkinin sarı çicekleri sonbahara doğru tohuma döner. Toplanılmayıp toprağa düştüğünde ilkbahar mevsiminden itibaren kendiliğinden çıkmaya başlar.
Taze yeşil yapraklı semizotlarınızı temizleyip, iyice yıkayın. Yıkama işleminden sonra semizotlarını doğrayın. Birer pişirimlik olarak Koroplast Kilitli Poşetleri içerisine yerleştirin.Poşetlerin havasını alın, ağzı sıkıca bağlayın. Sonrasında derin dondurucuya koyun,saklama süresinin 9 aydır.
Semizotu sapı mücverini, çok az yağ ile beraber fırında da pişirebilirsiniz. Arzu ederseniz mücverin içine patates, havuç, kabak ile arzu ettiğiniz otları da ince ince kıyıp ekleyebilirsiniz.
Peki yazın hangi ayda hangi meyve ve sebzeler bulunuyor: Haziran ayı meyve ve sebzeleri arasında; patates, fasulye, bakla, kabak, patlıcan, biber, domates, salatalık, baby ıspanak, semizotu, rezene, marul, asma yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu yer alıyor.
Sindirim sistemini olumsuz etkileyen kıl kurtları büyüdükçe bağırsaklara zarar verir. Vücudu zararlı parazit ve kurtlardan arındırmak, iyi bir beslenme ile mümkün olabilir. Bu noktada "semizotu" şifa kaynağı olarak biliniyor. Semizotu suyu içmek, vücuttaki kurt ve solucanları yok ediyor.
Semizotu, Türk mutfağında çokça tüketilen bir besin. Yoğurtla birlikte tüketilmesi durumunda müthiş faydaları ortaya çıktı Semizotu en faydalı besinlerden. Uzmanlara göre günde bir tabak yoğurtlu semizotu tüketerek uzun süre hem tok kalmayı sağlıyor hem de vücudun enerjini yüksek tutuyor.
Not: Yemeğimiz çok sulu olmayacak ancak dibine de sarmayacak miktarda su ile pişecek. Gerekirse su ilave ederek istediğiniz şekilde ayarlama yapabilirsiniz. Yemeğimiz hazır, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Magnezyum oranı açısından oldukça zengin olan semizotu, yüksek tansiyon hastaları için vazgeçilmez bir tat olacak.
Kan şekerini dengeler.
Semizotunun hem kalorisi, hem de glisemik indeksi son derece düşüktür. Öyle ki, 100 gram semizotu yalnızca 32 kaloridir. Bu özelliği sayesinde kan şekerini yükseltmediği gibi, doymamış yağ asitleri sayesinde pankreas fonksiyonlarının etkin bir şekilde çalışmasına katkı sağlar.
Kilo verme sürecine yardımcı olma: Semizotu antioksidan içeriği sayesinde kilo verme sürecini destekleyebilir. Ayrıca semizotu yağ birikimini azaltarak kilo vermeye yardımcı olabilir. Kemik sağlığını destekler: Semizotu, içerdiği kalsiyum, magnezyum ve diğer mineraller sayesinde kemik sağlığına faydalıdır.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Kolajen üretiminde bir diğer önemli faktör de, kolajenle birlikte C vitamini tüketiminin yeterli olması. Dolayısıyla ıspanak, semizotu, tere, roka ve maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler beslenme listenizde düzenli olarak mutlaka yer almalı.
Semizotu yaz aylarında yetişmektedir. En çok rastlanılan yerler dağlar, bayırlar yabani tarlalar ve bahçelerdir. Ekili alanlarda çıplak ve ince yerlerde büyümektedir. En büyük fayda yabani olan ve taze olan semizotundan sağlanmaktadır.
3- Kıvırcık, marul, maydanoz, dereotu, semizotu, pazı gibi yeşillikleri, sirkeli, limonlu veya karbonatlı suyun içerisinde yaklaşık 10-15 dakika kadar bekletmek yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri