Proje yönetimi yaşam döngüsü, bir projenin başlangıcından tamamlanmasına kadar tüm yol boyunca ilerleyişinin birleşik bir modelidir. Her proje süreci, şunları içeren beş temel adımdan oluşur: başlatma, planlama, izleme - kontrol ve sonlandırma.
Proje döngüsünde beş ana aşama bulunmaktadır. Bunlar; projenin tanımlanması, proje formülasyonu, finansman sağlanması, projenin yürütülmesi ve değerlendirmedir. Proje fikrinin ortaya çıkmasından sonra, projenin amacı, hedefleri, çıktıları ve uygulama adımlarının tanımlanmasıdır.
Proje Başlangıcı: Sorun tanımı, projenin hedefleri ve sorunun çözümüne yönelik olup olmadığının tespiti, projenin tamamlanabilmesi için gerekli kaynakların analizi bu aşamada gerçekleşir. Planlama: Proje genel hatlarıyla planlanır, gereksinimler ve riskler belirlenir, bütçe oluşturulur.
İlgili 26 soru bulundu
Proje planlama aşamasında, projenin kapsamı bir iş kırılım yapısı ile tanımlanır ve projeyi yönetmek için proje metodolojisine karar verilir.Maliyetler, kalite ve kaynaklar tahmin edilir ve görev dağılımları ile bir proje takvimi belirlenir. Bu aşamanın ana çıktısı proje planınızdır.
Temel Adımları
Kaynak planlaması temelde iki adımdan oluşur. Bunlar: Proje faaliyetleri için gerekli kaynakların (girdilerin) belirlenmesi, Proje süresince bu kaynaklara ne miktarda ihtiyaç duyulacağının saptanmasıdır.
Gregg, yönetim süreçlerini karar verme, planlama, örgütleme, iletişim, yönetme, koordinasyon ve değerlendirme olmak üzere yedi grupta toplanmıştır. Hicks'e(19) göre, bu süreçler birbirini tamamlayan, iç içe geçmiş ve birbirine bağlı fonksiyonlardır.
Proje Döngüsü, projenin fikir aşamasından tamamlanmasına kadar geçen sürede kaliteyi, kaynakları, verimliliği ve etkinliği en iyi şekilde uygulamayı amaçlayan süreçlerin tamamıdır. Proje döngüsü yönetimi de bu süreçlerde tüm kaynakların en etkin şekilde kullanılması için izlenen yönetim sistemidir.
PROJE GELİŞTİRME NEDİR? Belli bir amaç ve hedefe yönelik yapılan projelerinin, uzmanlar tarafından geliştirilmesi ve başarılı hale getirilmesidir. Proje geliştirme sürecinde, amaçların net ve açık bir şekilde belirlenmesi için analizler yapılmalı ve ulaşılabilir hedefler ile projenin amacı örtüşmelidir.
Bir projenin yürütülmesini başından sonuna kadar üstlenen, ilgili konularda uzman kişilerden oluşan ve bir amaç etrafında birlikte hareket eden bir gruptur.
Proje türleri
Bilimsel Projeler • Araştırma Projeleri • Mesleki Eğitim Projeleri • Mimarlık/Mühendislik Projeleri • Koruma ve Restorasyon Projeleri • Sosyal Projeler • Ulusal/Uluslararası projeler • Destekleme/Geliştirme Projeleri • Kültür/Sanat/Spor Projeleri • Öğrenci Projeleri…
Ana(Temel) Süreçler: Şirketin iş sonuçları üzerinde direk etkisi olan ve stratejik öneme sahip üst seviyedeki süreçlerdir. Süreçler: Ana süreçleri oluşturan ve birbirleriyle etkileşim halinde olan süreçlerdir. Alt süreçler: Süreçleri oluşturan ve iki veya daha fazla fonksiyonu ilgilendiren faaliyetlerdir.
Planlama, ne yapılacağının ve/veya neyin, ne zaman, nerede ve kim tarafından yapılacağının önceden kararlaştınlması sürecidir. Planlama, örgütün ulaşmak istediği hedefleri önceden belirleme sürecidir. Planlama, yönetim olgusunun ilk ve temel evrensel öğesidir.
Örgütleme: Örgütün amaçlarını gerçekleştirmek için örgütsel yapı değişmelerini uygulamak, örgütsel yapıyı kurmak, iç güçleri birleştirmek ve bütünleştirmektir. Yeniden yapılandırma: Örgütün yapısını yeni koşullara uyarlamayı amaçlayan stratejik yenileştirme girişimidir.
Proje yönetim planı, bir projenin her aşamasını tanımlamak için kullanılan bir belgedir. Bileşenler başlatma, planlama, yürütme, izleme ve kontrol etme ve kapanış adımlarını içerebilir.
Zaman Çizelgesinin Kontrolü, Proje aktivitelerinin durumu izlenerek, projenin ilerlemesinin güncellenmesi ve planı gerçekleştirmek için zaman çizelgesinin temel çizgisindeki değişikliklerin idare edilmesi sürecidir.
Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
Proje uygulama süresi, Başvuru Sahibinin proje kapsamında yürüteceği bütün faaliyetleri kapsayan zaman dilimi olup, sözleşmenin imzalandığı günden bir sonraki gün itibariyle başlar ve proje kapsamında yürütülecek bütün faaliyetler, proje uygulama süresi sona erdiğinde tamamlanmış olması gerekir.
Ön Proje Aşaması
Yatırım düşüncesine ilişkin olarak gerçekleştirilen ön araştırmalar bir bütünlük içerisinde bir araya getirilerek ön projeye dönüştürülür. Bu ön proje, yatırım düşüncesinin somut açılardan uygulanır olup olmadığının değerlendirilmesinde kaynak teşkil etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri