İnfluenza, yaygın olarak solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olduğundan enfekte kişilerin hastalığı diğer insanlara bulaştırmamak için mümkün olduğunca izole olması önerilir.
Karantina uygulamasına gerek yoktur. Bu nedenle acil servis, yataklı servis ya da diğer birimlerin influenza nedeniyle kapatılmasına gerek yoktur. Hastalar ve sağlık personeli için tarama amaçlı test istenmemelidir. Tüm sağlık personeli standart ve damlacık izolasyonu önlemleri almalıdır.
[B] Solunum izolasyonu gerektiren hastalıklar: Kızamık, me- nenjit (Haemophilus influenzae'ye bağlı veya meningokoksik), kabakulak, boğmaca, pnömoni (H.influenzae), meningokoksemi.
Solunum İzolasyonu Uygulanması Gereken Durumlar
Kızamık, 2. Suçiçeği, 3. Yaygın zoster enfeksiyonu, 4. SARS, 5. Viral hemorajik ateşler: Ebola, Lassa, Kırım-Kongo, Marburg, 6. Akciğer ve larenks tüberkülozu.
Tip b veya c izole edilir. Her ne kadar 30 günlükten son- ra H. influenzae infeksiyonu görülürse de % 9 oranında ilk ayda da rastlandığı bildirilmiştir. Antibiyotik tedavisi H. in- fluenzae'nin yanı sıra B grubu streptokoklar, Listerialur ve E. coli'ye de yönelik olmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Tüberküloz hastalığı solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu nedenle hastalar bulaştırıcı oldukları dönemde cerrahi maske kullanmalı, öksürük ya da hapşırık sırasında ağızlarını mendille kapatmalıdır. Hastanın en azından balgam mikroskopisi negatif olana kadar ayrı bir odada tutulması önemlidir.
Hib aşısının yan etkileri genellikle hafiftir ve 2-3 günde sonlanır.
6.2.1.SOLUNUM İZOLASYONU Hava yolu ile bulaşabilen enfeksiyonları önlemek amacıyla standart önlemlere ek olarak uygulanır. Solunumla bulasan 5 qm'den küçük partiküllerle oluşan enfeksiyonları önlemek için uygulanır. 5 qm'den küçük partiküller havada süspanse olup asılı kalır veya toz partiküllerine yapışır.
Solunum izolasyonu, solunum yoluyla bulaşan, 1-5 mikrometrelik partiküllerle oluşacak enfeksiyonları önlemek amacıyla uygulanır. Bu büyüklükteki partiküller havada asılı kalarak veya toz partiküllerine yapışarak ortamda yayılabilir ve ortamdaki aktiviteye bağlı olarak enfeksiyon kaynağından uzak noktalara ulaşabilir.
4.3. MRSA ile enfekte ya da kolonize olan ve taburcu edilemeyen hastalar izole edilmeli ( temas izolasyonu ), mümkünse hasta tek kişilik odaya alınmalı, tek kişilik oda yoksa yalnız yatırılabileceği bir odaya alınmalıdır (eğer çok sayıda hasta varsa MRSA saptananlar aynı odada yatırılabilirler).
Hastaneye yatışı gereken vakalar için döküntünün başlamasından itibaren 5 (beş) gün süreyle solunum izolasyonu gereklidir.
„Sarı yaprak‟; aynı „S‟ harfi ile başlayan solunum izolasyonunda kullanılır. Sarı yaprak figürünün çıkış noktası; ağaçlar doğanın, yapraklar ise ağaçların akciğerleridir.
Duyarlı kişiye burun-ağız-konjonktiva yoluyla bulaşma olur. Enfekte hastaların konuşması, öksürmesi ya da burun silmesi, aspirasyon, entübasyon, bronkoskopi gibi işlemler sırasında gerçekleşir). ➢ Hasta tek kişilik odaya alınmalıdır.
Grip mukus üretmeyen kuru bir öksürüğe neden olur. Ancak soğuk algınlığı genellikle mukus üretir bu nedenle balgamlı öksürük yaygındır.
İnfluenza virüsleri solunum yollarında yüzey hücrelerini harap ediyor, solunum yolu kayganlığını sağlayan mukusun aşırı salgılanmasına ve akciğer içine iltihap hücrelerinin geçmesine neden oluyor. Bu da bronkopnömoni denilen zatürre tipine yol açıyor.
Yıllardır kış aylarında grip olduğumuzda etken sıklıkla influenza A (H3N2) virüsüdür. Halk arasında domuz gribi olarak anılan hastalık ise normal gribe çok benzeyen influenza A (H1N1) virüsünün sebep olduğu griptir. Halen mevsimsel grip etkeni olarak kabul edilmektedir.
SOLUNUM IZOLASYONU (AIRBORNE PRECAUTIONS)
Çıkması gerekiyorsa N95 maske takılır. Kızamık, suçiçeği tanısı olan hastanın Odasına duyarlı kişiler girmemelidir. Mutlaka girmesi gerekiyorsa N95 solunum maskesi ile girmelidirler.
Tüberküloz izolasyon işlemleri
Tüberkülozlu hastaların oda kapılarının kapalı tutulması gerekir. Odaya girenler koruyucu maske takmalıdır.
İzolasyonun bir diğer adı ise tecrit olarak bilinir. Yapıların özellikle içlerinden dışarıya veya dışlarından içeriye doğru gerçekleşen kayıpları engellemek için yaygın olarak kullanılan bir bariyer işlemidir. İzolasyon sayesinde ses, ısı, yangın, tesisat ve su sorunları artık bir sorun olmaktan çıkar.
Bu yalıtım malzemesinin ilk kuruma süresi 12 saattir. Bunun ardından uygulanan ikinci katın kuruma süresi 24 tam kuruma süresi ise 48 saattir. Firmamız, likit su izolasyon uygulamalarını kusursuz bir şekilde gerçekleştirmektedir.
-Hava koşullarına bağlı olarak yaklaşık 12 saatte kurur. -Kuruma esnasında üzerinde yürünmemeli ve herhangi bir yüke maruz bırakılmamalıdır. -Yağışlı havalarda veya +5°C'den düşük sıcaklıklarda uygulanmamalıdır.
İnfluenza Tedavisinde Neler Yapılır? İnfluenza hastalığı virüs enfeksiyonuna bağlı olduğundan tedavide antiviral ilaçlar kullanılır ve semptomatik tedaviler uygulanır. Oseltamivir, zanamivir gibi antiviral ilaçlar virüse doğrudan etki göstererek enfeksiyonun giderilmesine yardımcı olur.
Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer. Altta yatan hastalığı, bağışıklık yetmezliği olanlarda, küçük çocuklar ve yaşlılarda yaşamı tehdit edici komplikasyonlar gelişebilir.
İnfluenza ilaçsız gecer mi? İnfluenza (grip) genellikle kendiliğinden geçen bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri