Ancak bitkiler tamamen hareketsiz de değildir. Bitkiler içinde bulundukları ortamdan daha fazla yararlanmak ve muhtemel tehlikelerden korunmak amacıyla çeşitli tepkiler vererek hareket ederler. Bitkilerde '' Durum Değiştirme Hareketleri '' denilen pasif hareketler görülür.
Bitkiler de insan ve hayvanlar gibi hareket etme özelliğine sahiptir. Ancak bitkilerin hareketi diğer canlıların hareketine göre biraz farklıdır. Bitkinin güneşe doğru çevrilmesi ve köklerin suya dönmesi şeklinde gerçekleşir. Cansız varlıklar tek başlarına hareket etme sahip değillerdir.
Bitki dokularındaki oksin dağılımının eşit olmamasından dolayı hareket, uyartının geldiği yöne bağımlı ve büyüme şeklindeki değişiklik yönelim (tropizma) olarak tanımlanır.
Bitkilerin kökleri, yaprakları ve gövdeleri büyüyerek yaşam döngülerini geçiriyor. Tohumdan gelişmiş bir bitkiye doğru uzanan yolculuk, bitkilerin hacimlerini artırması olarak tanımlanıyor.
Bitkiler hayvanlar kadar belirgin ve hızlı olmasa da durum veya yer değiştirme hareketleri yapabilirler. Bu hareketlerin temel sebebi bitki yaşamını doğrudan etkileyen ışık, sıcaklık ve nem gibi çevre etmenleridir. Bitki hücrelerinde sitoplâzma normal şartlarda devamlı hareket halindedir.
İlgili 41 soru bulundu
Çevre şartlarının bir bitkinin normal büyüme ve gelişmesini olumsuz yönde etkileyecek kadar değişmesi halinde bitkide meydana gelen duruma stres denir. Bir başka deyişle bitki üzerinde negatif etkileri olan dış faktörler olarak tanımlanır.
Bitkinin sese tepki veren kısmı, bütün bitki hücrelerinde bulunan mekano-reseptör proteinleri olabilir. Bunlar, ses dalgalarının oluşturduğuna benzer mikro- deformasyonları elektriksel ya da kimyasal sinyallere dönüştürebilirler. (Mekano-reseptörler, mekanik ve fiziksel uyarıları algılarlar.
Kısaca bilgi Her canlı gibi bitkilerde hareket edebilir. kökleri, dalları, yaprakları ve çiçekleri ile yaparlar. sayede suya ulaşarak hayatta kalmayı başarır. verilmemiştir.
Bir başka deyişle, bu gibi bitkiler sıcaklık, hava nemi ve diğer çevre şartları aynı seyreder suni şartlarda bırakıldıklarında, normal bir büyüme ve gelişme gösteremezler. İşte, bitkilerin bu şekilde nöbetleşe olarak gece ve gündüz sıcaklıklarında değişiklik istemelerine "Termoperiyodizm" denir.
Çiçekleriniz az su aldıklarında bunu hemen belli ederler. Yapraklarını eğmeye ve boyunlarını bükmeye başlarlar." "Eğer bitkinizin yeni sürgünlerinin yaprakları solmaya başlıyor, büyümesi yavaşlıyor, yaprak renginde değişmeler ve dökülmeler oluyorsa çiçeğiniz susuz kaldığını size anlatmaya çalışıyor demektir.
Işık uyaranı nedeniyle gerçeklesen yönelim, fototropizma olarak adlandırılır. Bitkinin gövdesinin ışık uyaranına doğru yönelmesi pozitif fototropizma, köklerin ışık uyaranının ters yönüne doğru yönelmesi ise negatif fototropizmadır. Fototropizma, oksin hormonu etkinliği ile gerçekleşir.
Bitkilerdeki binlerce kök ucunun hareketi, sürü içindeki hayvanların birbirlerine belirli bir mesafeyi koruyarak belirlenen hedefe doğru gitmesine benzetilebilir. Bitkiler çevreden gelen uyaranlara tepki vererek, bireysel olarak hareket eder gibi gözlense de tüm populasyona avantaj sağlayacak şekilde davranırlar.
Çiçeklere verilen su yetersiz kaldığında bu durumu anında belli ederler. Yaprak kısımları eğilmeye ve boynu bükülmeye başlar.
Bitkilerin bizimkilere benzeyen duyu organları, dokuları ya da sinir sistemleri olmayabilir, ama buna rağmen onlar gene de hisseder ve çevrelerinde olup bitenleri algılar. Tıpkı bizler gibi onlar da görür ve koklar. Hatta duyar, tat alır, teması hisseder, iletişim kurar, mutlu olur ve dans ederler.
Bitkilerin sizin dediklerinizi anlaması veya sevginizi algılaması mümkün değildir. Bitkilerin müziğin türünü algılaması ve buna göre büyüme şablonlarının değişmesi de mümkün değildir.
Bitkiler bedensel temas ile sevgiyi algılayan canlılar değillerdir. Onların yapraklarını okşamanız hatta öpmeniz onları mutlu etmeyecektir. Ancak bitkilerinizin yapraklarını okşamanız onların hareketlerine katkı sağlayacaktır.
Özetle: Bitkiler sadece ışığın olduğu durumlarda fotosentez yapabilmektedir; ancak canlı oldukları için sürekli solunum yaparlar. Fakat bir insanın veya evcil hayvanın oksijen tüketme hızı, bir bitkininkinden kat kat fazladır. Dolayısıyla geceleri bir bitkiyle uyumanın size hiçbir zararı yoktur, uyuyun gitsin!
Bitkiler gündüzleri solunum yaparken karbon dioksit al›r ve oksijen verir; geceleri ise oksijen al›p karbon dioksit verir. Bitkiler gündüzleri oksijen al›p karbon dioksit vererek solunum yapar. Solunum bir gaz değişim işlemidir.
Tüm canlılar hareket edebilir. Bu hareket mekanizması bütün canlılarda aynı şekilde olmaz.
Bakteri ve alg gibi ilkel yapılı organizmalar hayvansal canlılar gibi hareket edebilirler. Ancak evrimli bitkisel canlılar toprağa kökleri ile bağlı olduklarından serbest hareket edemezler.
Bitkiler, insan algısına görece olarak çok yavaş hareket ettiklerinden, "bitki davranışı" diyebileceğimiz alandaki gözlemler ancak yeni geliştirilen hızlandırılmış film teknolojisiyle mümkün olabildi. Küçük bir örnek: Sarmaşık, yakınlarında tutunup tırmanacağı bir yapı arıyor.
Su kıtlığı, yüksek ve düşük sıcaklık, don, tuzluluk ve oksijen kıtlığı bitki büyümesini sınırlandıran başlıca stres faktörleridir. Bu stresler nedeniyle, bitkinin büyüme ve verimliliği düşer.
Ağaçlar topraktan enerji almazlar, enerjiyi kendileri üretirler. Ağaçlar topraktan aldıkları su (H2O) ile havadan aldıkları karbondioksiti (CO2) güneş ışığı ile tepkimeye sokarak şeker (C6H12O6) ve oksijen (O2) üretirler. Bu işleme fotosentez denir.
Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri