Bazı hastalar neden tok karna tahlil yapılmadığını sorgulamaktadır. Sindirilen besinler bağırsaklardan emilir ve daha sonra kan dolaşımına katılır. Kanda bazı seviyeler yükselerek değerlerini değiştirir. Ayrıca kanda lipit düzeyi yükselmesi ve bu durumun da bulanıklık yapması tahlilleri etkilemektedir.
'TOK KARNINA OLMAZ'
Tok karnına verilen kanın, tahlil için uygun olmadığını kaydeden Hoşver, “Kan şekeri ve kan yağları içinmutlaka ve mutlaka tok olunmalı fakat tok karnına verilen kanda lipit düzeyi fazla olduğu için bulanıklık yapar. O yüzden diğer tahlilleri dolaylı yoldan etkiler. Aç karnına tercih edilir.
Kan vermeden önceki 8-12 saat boyunca su dışında yemek, meyve ve sıvı alınmamalı. Az miktarda su içilebilir.
Kan tahlili için öncesinde 10-12 saat boyunca su dışında hiçbir şey tüketilmemeli. Kan verdikten hemen sonra ise sağlıklı atıştırmalarla beslenmeniz, birden yüklenmemenizde fayda var.
Açlık gerektiren kan testleri için genellikle 8 ila 12 saat aç kalmanız istenir. Kan tahlilinden önceki 8 – 12 saat arasında hiçbir şey yememelisiniz. Su, şekersiz çay veya sade kahve (şeker veya süt olmadan) içebilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Yemek yemek, kan değerlerinde değişikliğe sebep olacağı için açken uygulanması gerekir. Aksi halde yanlış sonuçlarla karşılaşılabilir. Kan tahlilini etkileyen diğer bir etken de, kişinin stres durumudur. Aşırı stres, kişinin vücudundaki bazı hormonları etkilemektedir.
Kan glukozu için açlık gereklidir; ayrıca açlık kanı ile bazı testlerde yemek sonrası oluşan lipemiye bağlı hatalar da en aza indirilmiş olur. Bu nedenle, laboratuvar işlemlerinin standardizasyonu bakımından, tüm testler için yaklaşık 10–12 saatlik açlığı takiben kan vermeniz uygundur.
Aç karnına yapılacak olan bu test sonucunda kişiler genel olarak 12 saat öncesinden belirli besinleri tüketmemesi gerekir. Bu besinler arasında genel olarak balık ve deniz mahsulleri ürünü olarak da bilinir. Kişinin 12 saat öncesinde balık ve türünü tükettiği zamanlarda kişide demir değeri doğrusunu vermez.
Evet, özellikle bazı test sonuçları etkilenir, içilmemesi uygundur. Aç olarak kan vermeden önce su içmek test sonuçlarını etkiler mi? Fazla su içilmesi bazi parametreleri etkileyebilir. Bir bardağı geçmemek şartıyla içilebilir.
Hayır , ancak aşağıdaki testlerden birini yaptıracaksanız mutlaka aç olmanız gerekir. Açlik gerektiren testler : 1,25 –Dihidroksi vitamin D3.
Fazla su içilmesi bazi parametreleri etkileyebilir. Bir bardağı geçmemek şartıyla içilebilir.
Dövme; 12 ay kan bağışı kabul edilmez. Delici takılar; 12 ay kan bağışı kabul edilmez. Diyare-İshal; Tam iyileşme ve semptomların bitimini takiben 3 gün beklenir. Diş Tedavisi kaplama tedavisi, diş çekimi veya yapılan her türlü diş müdahaleleri sırasında kanama oluşmuşsa en az 7 gün süre ile kan bağışı ertelenir.
Türk Biyokimya Derneği'nin (TBD) verilerine öre, kan testlerindeki hataların yüzde 14'ü laboratuvar aşamasında, yüzde 18'i ise test sonuçlarının değerlendirilme sürecinde oluşuyor.
Kan bağışı işlemi öncesinde, aşırı olmasa da karın tok olmalı özellikle yağlı gıdalardan kaçınmalı. Bol sıvı alınmalı. Bağışçı, aşırı yorgun ya da uykusuz olmamalı. 12 saat öncesine kadar alkol alınmamış olmalı.
Regl döneminde vücut kan kaybediyor ama regl olmak kan bağışına engel değil, gerekirse kan bağışını güvenle yapabilirsiniz. İşin matematiğine baktığımızda yetişkin bir insan vücudunda (kiloya bağlı olarak değişen) 4.7 - 5.5 litre kan olduğunu görüyoruz. Kan bağışında bu oranın %10'unu yani 470 ml kadarını veririz.
A grubundan birine B grubu kan verilirse pıhtılaşmalar oluşur ve bu durum kan akışını kesintiye uğratarak ölüme neden olur. Vericinin, alan kişiyle aynı kana sahip olması gerekmez ancak tipleri uyumlu olmalıdır. Yanlış kan verilmesi vücudunun kanı kabul etmemesine ve komplikasyonların oluşmasına neden olur.
Tokluk Kan Tahlili Değerlerini Yanlış Yönde Etkiler
Ancak bu hastanın tahlil sonuçlarını etkileyecek ve teşhis, tedavi sürecini yanlış yönlendirecektir. Bu nedenle hastanın açlık durumu ile ilgili uzmanlara doğru bilgi vermesi önemlidir. Tahlil yaptırmadan önce kişi 10 – 12 saat aç olmalı, sigara içmemelidir.
Ilık su, aynı zamanda vücuttaki yağların parçalanmasını sağlar, Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler, Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur, Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar.
Kan vermeden önceki 12 saat boyunca su dışında kahve gibi uyarıcı sıvılar tüketmek de vücudun dengesini kötü etkileyeceğinden içilmemesi faydalı olacaktır.
Kandaki demir oranı düşük olduğu zaman alyuvar üretimi azalır ve sonuç olarak hücre, doku ve organlara taşınan oksijen miktarında azalma meydana gelir. Demir eksikliği sonucunda demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
Kan testleri: Tam kan sayımı (hemoglobin, akyuvar ve alyuvar sayımı), kan şekeri (glukoz), karaciğer fonksiyon testleri (ALT, AST), böbrek fonksiyon testleri (üre, kreatinin), kolesterol düzeyleri gibi kan testleri istenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri