Nitekim yalıtımlı camlar şeklinde de sınıflandırılan çift camlarda, ısı yalıtımı sağlamak için özel bir teknik kullanılmaktadır. Çift camlarda, iki cam katmanı arası kuru hava barındıran bir boşluk bırakılmaktadır. Böylelikle sıcak havanın dışarı sızması gibi durumlar nispeten azalmış olur.
Çift cam arasındaki boşluk ısı transferini belli bir oranda azaltır eğer araya bir takım gazlar eklenirse (Argon, kripton) ısı transferi daha da düşürülmiş olur. Camların ısıl iletime bir diğer etkisi ise ışıma ile olmaktadır. Tüm maddelerin arasında sıcaktan soğuğa doğru bir ışıma doğal olarak oluşmaktadır.
Bunun için ısı yalıtımı sağlanmış camlar kullanmak en uygunu olacaktır. Camlarla ısı yalıtımı sağlamak için Kayıpen gibi doğa dostu markalar, ısı koruyucu özellikte ahşap malzemeler kullanmanın yanı sıra çift cam özelliği ile ısı yalıtımına dikkat etmektedirler.
Pencerelerde genellikle ısı yalıtımı amacıyla fitiller kullanılır. Bu fitiller ısı köprülerinin oluşumunu engellemek üzere geliştirilmiştir ve ısının yer değiştirmesini önler. Dış cephe mantolama uygulamaları esnasında pencerelerde oluşan ısı köprülerini önlemek üzere önlem alınır.
İki cam levha arasındaki boşluk, dışarıdaki sıcak veya soğuk havanın içeriye girmesini engeller, bu da enerji tasarrufunu artırır. Ayrıca, bu çift cam yapı, dış gürültüyü azaltarak iç mekanlarda daha huzurlu bir ortam sağlar.
İlgili 33 soru bulundu
Ses yalıtımında da oldukça başarılı olan çift camlar, dışarıdaki sesin en düşük seviyede içeri girmesini sağlar. Temperli modelleri ile oldukça sağlam bir çift cam kullanmak mümkündür. Ayrıca çift camlar güneşten gelen zararlı ışınları önemli ölçüde absorbe eder.
Çift cam üniteleri, iki adet camın birbirine seçilen ara boşluk ölçüsü ile birleştirilmesiyle oluşmaktadır. Üçlü cam sistemleri ise 3 adet camın aralarında bırakılan iki farklı boşluk ile daha yüksek yalıtım değeri elde edilen sistemlerdir.
Pencerelerden gelen bu soğuk havayı önlemek için ise menteşe tamiri, camların ısı camlı pencerelerle değiştirilmesi, PVC pencere sistemlerinin kullanılması, pencere kenarlarına macun ve silikon çekilmesi, daha fazla açık olan kısımlara ise yalıtım köpüğü sıkılması gibi işlemler yapılabiliyor.
Bu konu, pencerelerin duvarlardan daha çok ısı kaybına neden olmasıdır. Bu durumun engellenmesi için ısı yalıtımlı pencere sistemleri kullanılması gerekir. Ağaç kasalı pencere kullanılan evlerde çok fazla ısı kaybı yaşanmaktadır. Bunu önlemenin tek yolu ise yeni tip pencere sistemlerine geçiş yapmaktır.
Isı kayıplarını önlemek için su ısıtıcınızı ve sıcak su borularını yalıtın. Kat kaloriferiniz ısıtılmayan bir mekânda bulunuyorsa, boru ve tankı yalıtarak ısı kayıplarını önleyin. Kalorifer kazanı veya kat kaloriferinizi yoğuşmalı, yüksek verimli olanlar ile değiştirin.
Kapı bantları-pencere bantları dışarıdan içeriye soğuk havanın girmesi engellenir. Kapı pencere bantları, yalıtım özelliğine sahiptir. Kapı bantı ve pencere fitili bandı yapışkanlı sayesinde yaşam alanlarınızda konforu oluşturabilirsiniz.
Pencerelerdeki tek cam uygulamalarını sonradan ısı cam a çift cam a çevrilmesi mümkündür. Fakat bilinmesi gereken en önemli şey şudur ki pvc pencrenin ısı cam çitasının teminini sağlayabilmek. Eğer ki pvc çita üretimden kalkmışsa yapacak çokda birşey yoktur.
Yalıtım profilleri, pencere çerçevesini oluşturan alüminyum profillerin arasına sürülür ve sıkıştırılarak birleştirilir. Bu plastik bariyerler alüminyum pencerenin iç ve dış kabuğu arasında ısı köprüsü oluşmasını engeller. Yalıtım ne kadar etkili olursa, ışıma, konveksiyon ve iletim yolu ile ısı kaybı o kadar az olur.
Herhangi bir camın Isıcam olup olmadığını anlamak için pencere yakınında çakmak yakıp, alev gölgesinin dış camın içe bakan yüzeyinde kızıl veya pembemsi, diğer kaplamasız camlarda ise sarımsı bir renk alması gözlemlenir. Isıcam yok ise dört gölge de aynı renktir.
Ancak genel olarak, aşağıdaki yalıtım malzemeleri dış cephe yalıtımında sıklıkla tercih edilir: EPS (Genleştirilmiş Polistiren): EPS, hafif, yüksek ısı yalıtım performansına sahip ve ekonomik bir malzemedir. Kolay uygulanabilir ve suya dayanıklıdır. EPS levhaları, dış cepheye monte edilerek yalıtım sağlar.
Ara boşluk genişliğine bağlı olarak ısıcam ünitesinin yalıtım değeri değişirimi?: Isıcam sistemleri S veya ısıcam sistemleri K ile daha iyi ısı yalıtımı sağlamak için ünite ara boşluğunu 12 mm veya 16mm tercih etmek uygundur.Daha dar ara boşluklu ünitelerde ısı yalıtım performansı azalmaktadır.
Teknolojinin gelişmesi ile yalıtım camı (çift cam) üretimi gerçekleştirilmiştir. Aralarında kuru hava barındıracak şekilde iki camın fabrika şartlarında birleştirilmesi ile oluşturulan yalıtım camı üniteleri tek cama göre ısı kayıplarını yarı yarıya azaltır.
Ayrıca; Sadece camları değil pencere doğrama ve kasalarını da yeni sistemlerle değiştirmek oldukça yararlı olacaktır. Yeni nesil camlar olan çift taraflı camlar ile sağlanan ısı yalıtımı sayesinde büyük oranda enerji tasarrufuna geçmeniz mümkündür.
BİNALARDA ISI KAYIPLARI EN ÇOK NEREDE GÖRÜLÜR? Binalarda ısı kaybı en fazla kiriş, kolon ve pencere kenarlarında oluşur. Bunlara ek olarak tesisat ve havalandırma boşluklarından da ısı kayıpları olmaktadır.
Pencereden su sızıntısını önlemek için su sızıntısı bulunan noktalara saf silikon çekilmelidir. Pencereden su sızması halinde yapı marketlerden temin edilebilecek saf silikonlar, özel silikon sıkma aleti ile pencere kenarlarına çekilir.
Cam balkon sistemlerinde; su, nem, kir, rüzgar, ses, soğuk hava vb. dış etkileri engellemek için, paneller arasında, şeffaf plastik veya alüminyum malzemelerden üretilen, cambalkon fitili kullanılmaktadır.
Pencere sistemleri plastik malzemelerdir. Dış hava koşullarında yaz aylarında genleşir, kış ayların ise gerilir. Bu durum açılan pencerelerin ayarlarının bozulmasına neden olur.
Yalıtım Camı (Isıcam)
2 ya da 3 cam panelin, birbirlerine paralel olacak şekilde, kenarlarına çıta konularak arada belli bir miktar boşluk kalacak şekilde sabitlenmesi ve ara boşlukta kalan hava veya argon gazının sızdırmazlığının sağlanmasıyla oluşturulan panellere yalıtım camı denir.
Öncelikle tek camlar, ısı yalıtımı sağlamak için herhangi bir ekstra özelliğe sahip değildir. Buna karşılık çift camlarda genellikle argon, ksenon ve kripton gibi gazlar kullanılarak yalıtım desteklenmektedir. İki cam katmanı arasında yer alan bu gazlar havanın geçişkenliğini azaltarak kayıpları düşürür.
Progresif camlar bir tek cam içinde birçok mesafede görme çözümü sunmaktadır. Progresif camların üretimi her zaman çok özel olmuştur. Progresif camlar tek cam içinde yakından uzağa düzgün ve net bir görme sağlamaktadır – ve bunu görüntü atlaması ya da geçiş olmadan başarmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri