Temsil yetkisi, anonim şirketin ticari ünvanı altına, imzaya yetkili kişilerin imzalarını atması yoluyla kullanılır. Bu kural TTK m. 372/2'de de tekrarlanmıştır. Kural olarak şirket adına imza yetkisi olan temsilcilerden ikisinin müşterek imzası (çift imza) aranır.
Yargıtay'a göre şirket kaşesinin dışında atılan imza şirket yetkilisinin şahsen sorumluluğunu gerektirir. İki imza da şirket kaşesi üzerinde ise şahsen sorumluluk söz konusu olmaz. Şahsen sorumluluğun söz konusu olması için şirket kaşesinin dışında senet üzerinde açığa imza atılması gerekmektedir.
Ynt: Şirketlerde 1.ve 2.derece imza yetkisi
yetkileri oluştururken tek tek her defasında kişi ismi yazmak yerine önceden gruplar sonrada yetki dağılımı yaparsınız. mesela 5 yönetim kurulu üyeli bir şirkette, yönetim kurulu başkanına 1.derece imzaya yetkili dersiniz, üye ve yardımcılara 2.derece dersiniz.
İmza sirkülerini şirketlerin yetkili kişileri ya da imza yetkisi verdiği kişiler kullanılır. Şirket yetkilisinin imza yetkisini bir başkasına geçirmesi için öncelikle noterden vekalet alması gerekir. İmza yetkisi için tarafların vekaletnameyi karşılıklı imzalayarak notere sunması şarttır.
Müşterek imza: Birkaç kişilik gruptan oluşan ve birbirinden farklı kişilerin onaylaması gereken imza modeli. Müşterek tapu: Ortak mülkiyet hakkı olan taşınır ve taşınmazların tüm hak sahiplerine ortaklaşa verilmesi durumu.
İlgili 15 soru bulundu
İmza sirkülerini şirketlerin yetkili kişileri ya da imza yetkisi verdiği kişiler kullanabilmektedir. Bir yetkili kişinin imza yetkisinin bir başkasına geçmesi için noterden vekalet alınması gerekmektedir. İmza yetkisi almak için tarafların vekaletnameyi karşılıklı imzalayarak notere sunması gerekmektedir.
Her türlü resmi ve özel kurum ve kuruluş ile sözleşmeler imzalamak, İştirak ettiği Şirketlerin Genel Kurul veya Ortaklar Kurulu toplantılarında Şirketi temsile ilişkin vekaletnameleri vermek hususlarında A Grubu imza yetkilileri münferiden imzaları ile şirketi temsil ve ilzama yetkilidirler.
ff) Temsilcinin Sözleşmenin Her İki Tarafın Temsil Etmesi
Doktrindeki baskın görüşe göre, bir temsilci bir sözleşmeyi yaparken her iki tarafın da temsilcisi olarak hareket edebilecektir. Buna doktrinde “çift temsil” adı verilir.
Böyle bir düzenleme yapılmamışsa ortaklar hep birlikte şirket işlerini idareye ve şirketi temsile yetkili ve mecburdurlar. Yine aynı kanunun 541'inci maddesi uyarınca şirket ana sözleşmesi veya genel kurul kararıyla şirket işlerinin idare ve temsili ortak olmayan kişilere bırakılabilir.
Yetki devri makama, imza yetkisinin devri ise kişiye yapılmaktadır. Bunun sonucunda imza yetkisini devreden veya devralan görevinden ayrılınca imza yetkisi devri sona erer.
Bu belgeyi hiçbir önkoşul, ders şartı aranmadan tüm "Elektrik", "Elektrik-Elektronik", "Elektrik ve Elektronik", "Elektronik", "Elektronik ve Haberleşme" mühendisleri alabilir.
Temsil yetkisi, anonim şirketin ticari unvanı altına imzaya yetkili kişilerin imzalarını atması yoluyla kullanılır. Bu kural TTK m. 372/2'de de tekrarlanmıştır. Kural olarak şirket adına imza yetkisi olan temsilcilerden ikisinin müşterek imzası (çift imza) aranır.
d) C grubu imza yetkilisi borç doğurmayan veya gelir yaratmayan ve herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın her türlü hukuki işlemi yerine getirmek üzere müştereken diğer imza yetkilisinin yetkisi dahilinde atacağı imza ile temsile yetkilidir.
TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez. Bu işin hukuki boyutudur. Ancak gün içinde farklı yerlere farklı imza atma gibi bir alışkanlığınız varsa hayatınızın bir döneminde imza sahteciliği suçu ile karşı karşıya kaldığında haklılığının ispat noktasında sıkıntılar yaşayabilir.
Sermaye şirketlerinde esas olan temsil için çift imzadır. Ancak şirket sözleşmelerinde tek kişiye veya ikiden fazla kişiye imza yetkisi tanınabilir. Kambiyo senetleri için ise genel kural düzenleyenin imzasının bulunmasıdır.
Kullanıcıların bu fırsattan yararlanması için elektronik imza kurulumunu farklı bilgisayarlara driver (sürücü) kurulumu yapması gerekir. Bu sayede birden fazla bilgisayarda elektronik imzanın kullanılması mümkün olacaktır.
Bir kişi birden çok şirkette müdür seçilmesine engel bir düzenleme bulunmamaktadır.
Kamu Borçlarından Sorumluluk
Şirketin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen kamu borçlarından müdürler, tüm şahsi mal varlığı ile herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın sorumludur.
Yöneticiler şirketin kamu borçlarından şirket ile müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ortaklarının üçüncü kişilere karşı sorumlulukları sınırlı bir sorumluluktur; ortakların sorumluluğu sadece taahhüt ettikleri sermaye tutarı ile sınırlıdır.
Hukuk tekniği yönünden temsilcinin bizzat kendisi ile sözleşme yapma- sına bir engel bulunmamaktadır.
Eşlerin evlilik birliğini temsil yetkisi, kanun koyucu tarafından, ailenin sürekli ihtiyaçlarının kesintiye uğramaksızın karşılanmasını sağlamak üzere öngörülmüştür. Eşlerden her biri, evlilik birliğini temsil yetkisini kullanarak tek başına hukukî işlemler yapabilir ve diğer eşi müteselsil sorumluluk altına sokabilir.
Temsil tek taraflı bir irade beyanı olduğu halde vekâlet iki taraflı bir sözleşmedir. Bu nedenle temsil ile vekâlet birbirinden farklıdır. Vekâlet ile yapılacak işlem hukuki olabileceği gibi fiili bir işlem de olabilir. Temsilin konusu sadece hukuki işlemler olabilir.
Limited şirketler iç yönerge tanzimi ve süreçlerinin yönetilmesi ile sorumlu organ sınırsız yetkili müdür/müdürler kurulu olacaktır. Müdürlerin atanmaları ve görevden alınmaları genel kurulun devredilemez yetkileri içindedir. Genel kurul, müdürü veya müdürleri görevden alabilir, temsil yetkisini sınırlayabilir.
Vekaletnameler süresiz dokümanlardır ve vekalet verenin(burada şirket) tüzel kişiliği sona ermedikçe vekilin görevi sona ermez. Şirket temsilcileri değişkendir ve bu doğaldır. Fakat şirket aynı şirkettir, deva etmektedir. Yetkili değiştikçe vekaletnamenin değiştirilmesi vekaletin mantığına terstir.
Kanunlarımızda imza sirküleri ile ilgili bir "geçerlilik süresi" hükmü bulunmamaktadır. Bu nedenle imza sirküsü, yetkili kişinin veya yönetim kurulunun görev süresine göre değişiklik gösterir. Genel olarak yetkili kişinin görev süresinin tamamlanmasıyla birlikte imza sirküsünün geçerlilik süresi de sona erer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri