Radyatör sıcaklığı 2 dereceyi geçtiği anda termostat vanasının üzerinde bulunan pim sıcak su akışını yavaş yavaş kısar. Bununla birlikte vanalar sıcaklığı düşürme sürecinde basıncı dengelemek adına oransal olarak hareket eder. Böylece radyatörün yüksek sıcaklık yaymasını önler.
Enerji Verimliliği Kanunu ve ilgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör vanası 15°C alt Sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
Termostatik vana, odanızın sıcaklığını istediğiniz seviyede koruyan otomatik kontrol elemanıdır. Plastik başlık içinde bulunan sıvı sensör, oda sıcaklığı arttığında genleşir ve gövde milini iterek vanayı kapatır. Oda sıcaklığı düştüğündeyse büzülür, içeride sıkışmış olan yay mili geri iter, vana tekrar açılır.
Termostatik Vana, ortamın ısısını sabitleyerek tasarruf etmenize yardımcı olur.
Termostatik radyatör vanalarını, ısıtma siteminin tamamen kapatıldığı bahar yaz dönemlerinde '5' konumuna(28 ⁰C) getiriniz. Termostatik radyatör vanalarını, ısıtma siteminin kullanılan kış dönemlerinde 2-4 arasındaki konumlara (16-24 ⁰C arası) getiriniz.
İlgili 29 soru bulundu
Ayrıca bahsetmiş olduğumuz özellikler merkezi sistemde kullanılan TS EN 215'e uygun termostatik vana için geçerlidir. Diğer bireysel veya müstakil kullanımdaki termostatik vanaları direkt kapatılabilir özelliktedir.
En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
Bulunuduğumuz ortamda üşümek ya da sıcaktan bunalmak istemeyiz.Termostatik vana bulunduğumuz ortamı konfor şartlarına getirerek tasarruf yapmamızı sağlar.Termostatik vana ısı yalıtımlı evlerde kullanıldığında %30 civarında tasarruf sağlamaktadır.
Termostatik radyatör vanasının görevi kombinin sürekli yanmasına engel olmaktır. Termostat vanayı kısınca yada kapatınca, tesisat suyu ısısını fazla kaybetmeden geri döneceği için kombi veya kazan gereksiz yere çalışmayacağından tasarruf sağlanacaktır.
Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir. Reglaj ayarı yapmak için üst vana yani sıcak su girişi vanası kullanılır.
TGV ayarına bakınız: Sporlan TGV in fabrika ayarı ayar çubuğunun ortasıdır. En başından sonuna kadar çubuğu çeviriniz ve toplam dönmeyi sayınız. Sonra tekrar başa gelerek saydığınız dönmelerin yarısı kadar ayar çubuğunu dönderiniz. Bu size valfin fabrika ayarını verir.
Purjör tıpası radyatörün sağ veya sol üst kısmında yer alır.Petek radyatör havası düz tornavida ile pürjör tıpasını saat yönünün aksine anahtarı çevirerek alınır. Anahtarı bir anda değil yavaş yavaş açmak gerekir. Hava bittikten sonra su gelmeye başlar.
Termostatik vana sürekli olarak oda sıcaklığını ölçer; eğer oda vananın ayarlandığı sıcaklık seviyesinin altındaysa, vana kendini açar ve radyatörü ısıtır. Oda termostatik vana üzerinde belirlenen sıcaklık seviyesine ulaştığında, vana kendini otomatik olarak kapatır.
Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek ıçın merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S'e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
doğru kullanım için girişe takılmaz, çıkışa takılır !
Termostatik radyatör vana daimî olarak oda sıcaklığını hisseder. Radyatöre iletilen suyun miktarını ayarlayarak oda sıcaklığının dilediğiniz aralıkta kalmasını sağlar. Termostatik radyatör vanası, oda sıcaklığı istenilen değere ulaştığı zaman radyatöre giden sıcak kazan suyunu keser.
Termostatın Açık Kalması:
Motor içerisinde bulunan termostat açık kaldığı zaman soğuk havalarda aracınızın motoru stabil sıcaklığa gelemez özellikle de uzun yolda aracınızın kaloriferini kullanamazsınız. Bazı kişiler yazın aracın hararet yapmasını önlemek için aracın termostatını çıkartırlar.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Oda termostatlı kombi ev ısınmadan duruyor veya oda termostatlı kombi devreye girip çıkıyor gibi bir sorununuz varsa sebebi muhtemelen kombi petek suyu sıcaklığını düşük tutmanızdan kaynaklanıyordur. Oda termostatı takılı olan bir kombi petek suyu sıcaklığı en az 55-60 derece aralığında tutulmalıdır.
Doğalgaz ve elektrik faturalarında tasarruf sağlayan akıllı oda termostatları enerji tüketimini kontrol altında tutarak faturadaki tutarı düşürüyor.
En verimli şekilde kullanım için kombinin derecesi maksimum düzeyde, oda termostatının derecesi ise 22-24 derece aralığında olması gerekir.
Termostat kullanımı önemli mi? Oda termostatları ısı verimliliğini önemli derecede etkiler. Oda termostatları istenilen ısının sabitlenmesini ve kombinin gereksiz çalışmasını engeller. Böylece faturada %6 tasarruf yapılabilir.
Termostatik vana takılırken vananın görevini yerine getirebilmesi için su akış yönüne takılmalıdır. Termostatik Vana Montajı dogru yapılırsa yakıt tasarrufunda katkısı olacaktır .
Bildiğimiz iki çeşit Termostatik vana vardır. Birisi Burhar hatlarında kullanılan ve termostat + gövde şeklinde iki farklı parçadan oluşan termostatik vana. Diğerleride radyatörlerde kullandığımız termostatik radyatör vanası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri