Çift basamaklı kariyer yolu, teknik basamaklarda çalışanların yönetim alanında daha kolay ilerlemelerini sağlamak için geliştirilmiştir. Bu kariyer yolunda çalışanlar; hem uzmanlık bilgilerini arttırabilmekte, hem de kendi işletmelerine katkıda bulunabilmektedirler.
Bu hedefler dikey kariyer yolu, yatay kariyer yolu ve çift kariyer yolu olmak üzere üç farklı biçimde gruplandırılabilir.
Kariyer yolu, çalışanların kurum içinde bir pozisyondan diğerine ilerleyebileceği, mevcut organizasyon yapısında bulunan iş süreç veya fonksiyonları içerisinde spesifik pozisyonlardan oluşan kariyer basamaklarının sistematik olarak tanımlanması ve şematik olarak gösterilmesidir.
Geleneksel kariyer yolu: Kariyer gelişiminde herhangi bir işten diğer bir işe dikey olarak geçilmesidir. Ağ kariyer yolu: Kariyer gelişiminde dikey ve yatay fırsatlardan yararlanılması anlamına gelir. Yatay kariyer yolu: kariyer gelişiminde sadece yatay fırsatların olduğu anlamına gelir.
Çifte (Dual) Kariyer Yolu: bir örgütte yukarı doğru hareket için söz konusu olan normal işlemler aracılığı ile yönetim kademelerine doğru hareket etmeyi arzu etmemiş ve teknik olarak eğitilmiş profesyonel personelin kariyer geliştirmesi için oluşturulmuş bir tekniktir.
İlgili 42 soru bulundu
Çift basamaklı kariyer yolu, teknik basamaklarda çalışanların yönetim alanında daha kolay ilerlemelerini sağlamak için geliştirilmiştir. Bu kariyer yolunda çalışanlar; hem uzmanlık bilgilerini arttırabilmekte, hem de kendi işletmelerine katkıda bulunabilmektedirler.
Böbrek yetmezliği hastalarının akraba yoluyla nakil olma şansı olmayan kişilerin gerektiğinde üçüncü bir donör kişi kullanarak karşılıklı böbrek nakli olması, çapraz nakil olarak adlandırılır.
Kariyer yolu, bir kişinin kişisel hedeflerine ulaşmak için seçtiği yollardır. Kişiler, ilgi duydukları kariyer yollarını belirlemek için kariyer planları oluştururlar. Kariyer planları kişinin kendi için ideal olan kariyer yoluna ulaşmasını sağlamak için yapılan kısa ve uzun vadeli hedeflerdir.
Geleneksel kariyer yaklaşımı, bir çalışanın aynı meslek alanı içinde bir işten diğerine dikey olarak yukarıya doğru ilerlediği veya tek bir meslekte veya işin fonksiyonel bir alanı içinde çalışanların yukarıya doğru hareket ederek ilerlediği, kariyer yolu olarak tanımlanmaktadır.
Sınırsız kariyer, psikolojik ve fiziksel anlamda değişkenliğe açık olan, bir başka deyişle örgütsel kariyerin özelliklerini taşımayan bir kariyer yönelimini ifade etmektedir. Gerçekten sınırsız kariyer, kariyer açısından tek bir örgüte bağlılığı içermemekte, çok sayıda iş değiştirmeyi kapsamaktadır.
💪 İşyerinde çapraz eğitim nedir? Çalışanların çapraz eğitimi, çalışanların olağan iş görevleri dışındaki görev ve sorumlulukları yerine getirmek için eğitim aldıkları bir süreçtir. Sonuç olarak, katılımcı çalışanlar diğer kurumsal rolleri yerine getirmek için gereken bilgi ve becerileri kazanırlar.
Kariyer deyince çoğunlukla meslek seçimi akla gelmektedir. Oysaki kariyer kavramı meslek kavramını da kapsayan daha geniş bir kavramdır. Kariyer bireyin lise seçiminden meslek seçimine, meslekteki ilerlemelerden iş değiştirmesine, emekliliğinden hobi edinmesine tüm yaşam olaylarının toplamıdır.
Kararsız Kariyer Kalıbı: Bazı bireyler kararlı istihdam dönemine kadar geleneksel kariyer kalıbını izler. Daha sonra da başka işlere geçerek deneme işlerini seçerler. Böylece kariyer sürecini yeniden başlatırlar.
Bir meslekte, zaman ve çalışma ile elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık olarak tanımlamak mümkün. Yaşamımız boyunca yaptığımız tüm çalışmaların bütünü, kariyer olarak karşımıza çıkıyor. Üstlendiğimiz roller, görevler, bu görevlerin deneyim ile harmanlanması neticesinde bir nevi iş karnemiz olarak tanımlayabiliyoruz.
Diğer bir tanıma göre kariyer; bir bireyin işi ile ilgili pozisyon- ları, kişisel yaşam süresi boyunca peş peşe kullanmasıdır3. Bir diğerine göre kariyer; bir insanın çalışabileceği yıllar boyunca herhangi bir iş alanında adım adım ve sürekli olarak ilerlemesi, deneyim ve beceri kazanmasıdır.
Kariyer geçişi, bir bireyin objektif olarak farklı bir rol üstlenmesi ve/veya bir role olan oryantasyonunu öznel olarak değiştirdiği dönem olarak tanımlanmıştır (Latack, 1984).
4-Geçiş tipi kariyer kalıbı: işgörenlerin sık sık iş değiştirmelerini ifade eder. Garson, tezgahtar, komi, vb işlerde belli aralıklarla çalışmak gibi. Büyüme everesi: bu evre 0-14 yaş aralığını kapsamaktadır.
Bu yaklaşımlar ışığında; çok yönlü kariyer, bireyin kendi kariyerini kendi yönetmesi ile ilgiliyken; sınırsız kariyer sınırlandırılmayan kariyer olanaklarını ifade etmektedir.
Bayraktaroğlu, yeni kariyer yaklaşımlarını; sınırsız kariyer yaklaşımı, iki basamaklı kariyer yolu yaklaşımı, portföy kariyer yaklaşımı, çalışan eşlerin kariyerleri, kariyer mozayiği, global kariyer yaklaşımı ve esnek kariyer yaklaşımı olarak özetlemektedir (2008:164-165).
Devamlı durumdaki kariyer kalıbı olarak bilinen kararlı kariyer modelinde birey mezun olduktan sonra iş hayatına atılmakta ve çalışma hayatı boyunca aynı kariyerinde devam etmektedir.
Nesnel kariyer başarısı, toplumsal ve kültürel faktörlere atıfta bulunarak artan iş güvenliği veya hiyerarşik olarak terfi ve yükselme gibi faktörleri içermektedir (Nabi, 1999: 212).
Kariyer yönetimi; çalışanların iş tanımında yer alan gereklilikleri üstün performans ile tamamladıktan sonra geleceği üst pozisyonları belirten ve kişilerin gelişim için istek, çaba ve uygulama göstermesini sağlayan bir süreçtir. Bu süreç içerisinde insan kaynakları yönetici ve çalışan birlikte hareket eder.
Başka bir deyişle; ax1(t) + bx2(t) sinyalini girdiğimizde ay1(t) + by2(t), (a ve b herhangi iki sabit olmak üzere) çıkış sinyalini elde ettiğimiz sistemlere doğrusal sistemler diyebiliriz. Zamanda değişmezlik ise bir sistemin girişinde t0 kadar gecikme oluyorsa, çıkışında da t0 kadar gecikme olmasıdır.
Kariyer; iş hayatında ulaşılmak istenen nokta ve bu noktaya ulaşma yönünde sarfedilen çabalar toplamıdır. Kariyer planlaması ise iş hayatında hedeflenen nokta için en uygun yolun belirlenmesi sürecidir. Bu süreç mesleki eğilimler göz önünde bulundurularak planlandığı sürece verimli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri