26. Yukarıdaki kısımda da açıklandığı üzere zirai kazancın gerçek usulde tespitinde bilanço esasına göre defter tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Çiftçiler diledikleri takdirde bu usulde defter tutacaklardır. yararlanabilmeleri için, bilanço esasına göre defter tutmaları zorunludur.
Yıllık zirai kazançları bilanço veya işletme hesabına göre hesaplanan çiftçiler. Vakıf ve derneklere ait olan ticari ve iktisadi işletmelere mensup tüccarlar. Anonim, Limited, Komandit, Kollektif ve Kooperatif şirketler gibi tüm ticari şirketler bilanço esasına göre defter tutmak zorundadır.
Çiftçi, ziraî faaliyetlerle iştigal eden gerçek kişilerdir. Bunlar aşağıda izah olunduğu şekilde bu faaliyetlerinden doğan kazançları dolayısiyle ya vergiye tabidirler veya tabi değildirler. Vergiye tabi olan çiftçiler de ya gerçek usulde veya götürü usulde vergilendirileceklerdir.
d) Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler (Gerçek usulde vergilendirilen çiftçiler) tarafın dan, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler den mal satın alınması halinde düzenlenir.
Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar; Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesinin 11. bendi uyarınca hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. Verginin kaynakta kesilmesi; bir vergi tahsil yöntemi olarak, gerek idare gerekse mükellef açısından önemli kolaylıklar sağlayıcı bir uygulamadır.
İlgili 44 soru bulundu
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, bu tanımı 52. maddesinde “Zirai faaliyetten doğan kazanç zirai kazançtır” şeklinde tanımlar ve 2. maddesinde ise zirai kazancın gelir vergisine tabi olduğunu belirtir.
Bazı ülkelerde, çiftçilerin gelirleri oldukça düşükken, bazı ülkelerde ise yüksek olabilir. Örneğin, Türkiye'de çiftçilerin aylık ortalama geliri yaklaşık 15.000-30.000 TL civarındadır. Çiftçiler, geleneksel olarak aile işletmeleri olarak çalışırlar.
Defter tutması gereken çiftçi önceden bildirmek kaydıyla isterse bilânço esasına göre defter tutar (Yevmiye, Defter-i kebir, Envanter ve Bilânço defteri) İsterse de İşletme Hesabı Esasına göre “Çiftçi İşletme Defteri” adı verilen defteri tutar.
Diğer taraftan, Vergi Usul Kanununun 213 üncü maddesinde, zirai kazanç elde eden mükelleflerin çiftçi işletme defteri tutacağı ifade edilmiş olup, bu mükelleflerin isteğe bağlı olarak bilânço esasına göre defter tutabilmeleri Gelir Vergisi Kanununda düzenlenmiştir.
Çiftçi işletme defteri tutan mükellef GERÇEK usulde vergilendirilen mükelleftir. Satışların da Fatura kullanılır. Gerçek usulde vergi mükellefi olanlar diğer mükelleflerden farkı yoktur. Fatura alır fatura düzenler.
7255 Sayılı Kanunun 19. Maddesi ile 5403 Sayılı Kanunun 8/I maddesinde değişiklik yapılarak tarım arazilerinin miras yolu ile intikal işlemlerine vergi ve harç muafiyeti getirilmiştir.
Küçük çiftçi muaflığı: (*) Madde 10 – (Kaldırılmadan önceki şekli) Küçük çiftçi Gelir Vergisinden muaftır. Çiftçilerin bu vergi karşısında küçük çiftçi olup olmadıkları 12 nci ve 13 üncü maddelerde yazılı işletme büyüklüğüne ve yıllık satış tutarı esaslarına göre tayin olunur.
Bu kapsamda; kira gelirlerindeki 9 bin 500 Lira olan istisna tutarı, 21 bin liraya çıkarıldı. Böylece, 2023 yılında elde edilen kira gelirlerinin 21 bin lirası vergiden istisna olacak. Kira gelirinin 21 bin lirayı aşmaması halinde beyanname verilmeyecek.
Gelir Vergisi'nden muaf olan esnaf, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler, Gelir Vergisi Kanunu'muza göre kazançları basit usulde tespit edilenler, Kurumlar Vergisi'nden muaf olan iktisadi kamu müesseseleri ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutmak zorunda değillerdir.
Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. Vergi kesintisi yoluyla vergilendirme, gerçek usule tabi olmayan çiftçiler açısından aynı zamanda nihai bir vergileme niteliğindedir.
213 Sayılı Vergi Usul Kanuna göre aşağıda yazılı gerçek ve tüzel kişiler bu kanunun esaslarına göre defter tutmaya mecburdurlar (VUK, m. 172): - Ticaret ve sanat erbabı; - Ticaret şirketleri; - İktisadi kamu müesseseleri; - Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler; - Serbest meslek erbabı; - Çiftçiler.
6. Zirai kazanç sahipleri ile ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı,diğer kazanç ve irat elde eden gelir vergisi mükelleflerinin geçici vergi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Ayrıca Gelir Vergisi Kanunu'nun 52. maddesinde çiftçi, zirai işletmeyi işleten gerçek kişi; mahsul, zirai faaliyet sonucunda üretilen maddeler; mamul, tarımsal ürünlerin işlenmesi sonucunda elde edilen maddeler; zirai işletme ise zirai faaliyetin içinde yapıldığı yerler olarak tanımlanmıştır.
Zirai kazançlarda vergilendirme gerçek usul ve gerçek usulde vergilendirilmeyenler olmak üzere ikiye ayrılır. Gerçek usulde kendi arasında bilanço ve zirai şetme hesabı esasına göre tespit edilebilir. Gerçek usule tabi olan bir çiftçi ister Bilanço isterse işletme hesabı esasına göre vergilendirilir.
Borçlu veya alacaklı tutar, Açıklama. Büyük Defterin en temel görevi, işletmeye ait muhasebenin kapsamlı bir görüntüsünü göstermektir. Başka bir bakış açısı ile anlatmak istersek, işletmenin muhasebesel haritasını Büyük Defter oluşturur.
Hangi defterler tasdik edilmez? Vergi Usul Kanununa göre tutulması zorunlu olan Defter-i Kebir' in yani Büyük Defter'in tasdik edilmesi zorunlu değildir.
Tüzel kişi işletmeler; Yevmiye Defteri, Defteri Kebir, Envanter Defteri ve Karar Defteri tutmakla yükümlü tutulmuştur. Gerçek kişi işletmeleri ise, yaptıkları ticari faaliyetin önemine göre; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri veya bunların yerine sadece işletme defteri tutabilirler.
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belli oldu. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 103 lirası mazot, 46 lirası gübre olmak üzere 149 lira destek sağlanacak.
Şurada Paylaş! Eylül ayı tarımsal destek ödemeleri Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın açıklamaları sonrasında yeniden gündemdeki yerini aldı. Bakan Yumaklı, 1 milyar 557 milyon liralık tarımsal destekleme ödemelerinin 15 Eylül itibarıyla çiftçilerin hesaplarına aktarılmaya başlandığını bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri