Çifte kavrulmuş lokum, içerisinde yer alan Antep fıstıkları ile oldukça yararlı olan bir lokum türüdür. Bu lokuma çifte kavrulmuş denilmesinin sebebi ise, lokum hazırlandıktan sonra Antep fıstıklarının lokumla tekrar pişirilmesidir.
İÇİNDEKİLER :Şeker, Su, Mısır Nişastası, Antep Fıstığı, Pudra Şekeri, Asitliği Düzenleyici (Limon Tuzu). MUHAFAZA KOŞULLARI :Serin ve Rutubetsiz Ortamda Korunmalıdır. Doğrudan Güneş Işınlarına Maruz Bırakılmamalıdır.
Alerjen Uyarısı: Laktoz(süt), antep fıstığı, fındık, badem, ceviz içerebilir.
Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur. Safranbolu lokumu, coğrafi işaret belgeli olup; standartlara uygun olarak üretilmektedir. Lokumlar her dem taze ve lezzetlidir. Safranlı, fındıklı, çifte kavrulmuş antep fıstıklı, güllü, sade sakızlı, hindistan cevizli gibi çeşitleri vardır.
Antep fıstıklarını lokumun üzerine dağıtıp tüm malzemeyi rulo şeklinde sarıp elinizle bastırarak fıstıkların lokumun içine yerleşmesini sağlayın. Lokumu küp küp dilimleyip yeniden Hindistan cevizine bulayın. Servise hazırdır, afiyet olsun!
İlgili 17 soru bulundu
Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokum, 19. yüzyilda 'Kelle şekeri' olarak bilinen rafine şeker ve özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde bugünkü tat ve lezzetine kavuşmuştur. Safranbolu'ya gelipte dünyaca ünlü Safranbolu Lokumunu tatmamak olmaz.
Lokumun Üzerindeki Beyaz Toz Nedir? Lokum üzerindeki tozlar uygulanan tarife göre değişkenlik gösterebilir. Bu tozlar nişasta veya Hindistan cevizi tozu olarak öne çıkar.
Lokum alırken bazı özelliklerine dikkat edilerek lokumun kalitesi anlaşılabilir. Örneğin lokum kaliteli ise ele yapışmaz ve uzar. Ayrıca yenildiğinde dişe yapışmamış olması da lokumun kalitesini göstermektedir. Bunun yanı sıra çiğ nişasta tadı geliyorsa buradan da lokumun iyi olmadığı anlaşılır.
Besin Değeri Yüksektir
Karbonhidrat, protein, potasyum, kalsiyum ve demir açısından zengin bir kaynak lokumun besin değeri de oldukça yüksektir. Zengin içeriği ve yoğun aromasıyla lokum, vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve vitamini karşılamaktadır.
Günümüzde; sade, fındıklı, Antep fıstıklı, cevizli, bademli, Hindistan cevizli, portakallı, gül yapraklı, çilekli, limonlu lokumların yanı sıra kaymaklı, naneli, vanilyalı ve zencefilli lokumlar olarak pek çok çeşit lokum üretimi yapılmaktadır.
1 adet lokum yaklaşık olarak 9 gramdır. 9 gramlık bir adet lokumda 32 kalori bulunur.
Kalorisi düşürülmüş lokum üretiminde, lokum üretiminde ana ingredient olan şeker ve nişastanın oranları değiştirilerek doku ve lezzeti oluşturmak için ksantan gum, guar gum, ksilitol, aspartam, asesulfam-K gibi katkı maddeleri farklı oranlarda katılarak laboratuvarda değişik formülasyonlarda kalorisi düşürülmüş ...
Yağ ve Protein değerleri sıfıra yakın olan Lokumda Lif de bulunmamaktadır. Bu haliyle, kan şekerini çok ani yükselten ve yoğun Glikoz ve Fruktoz yükü içeren bir tatlıdır. Karbonhidrat 10,71 gr. Şeker 7,95 gr.
Çifte Kavrulmuş Deyiminin Anlamı (TDK)
Çifte kavrulmuş deyimi TDK ya bakıldığında pişkin kişi olarak tanımlandığı gibi ayrıca çok çile, sıkıntı çekmiş kimseler içinde kullanılmaktadır. Çok çile çeken kişiler de çifte kavrulmuş deyimi ile anlatılmaktadır.
Lokum yapımında kullanılan başlıca hammaddeler şeker, mısır nişastası, su, asit, çeşitli kuruyemişler, renk ve koku maddeleri olarak sıralanabilir.
Lokum Ne Kadar Dayanır? Hiç açılmamış lokum, 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ambalajı açılmış lokum ise, doğru koşullar altında 2-2 buçuk ay saklanabilir.
Lokum, bir enerji deposudur. Çok kısa bir süre içerisinde yakılarak enerjiye dönüşür. Lokum, çeşitli böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir tatlıdır. Nitekim doktorlar özellikle vanilyalı ve kakaolu lokum tüketilmesini önermektedir.
Bu atıklar idrar ve dışkılamayla atılmadığında ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu sağlık sorunlarının yaşanma riskini azaltmak için uzmanlar, günde 5 tane vanilyalı veya kakaolu lokum tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
Lokumun Zararları
Lokum, içerisinde karbonhidrat, şeker ve nişasta bulunması sebebiyle aşırı şekilde tüketilmemelidir. Çünkü aşırı tüketimde vücut tüm bu bileşenleri sindirmekte zorlanabilir ve böylelikle karaciğer sorunları meydana gelebilir.
GLİKOZLU TATLI NASIL AYIRT EDİLİR!
Glikozlu tatlının ayrımının nasıl yapılacağını açıklayan Bilmez, “Glikozlu tatlı, yerken boğazı yakar. 2 ile 3 gün içinde eğer tatlı şekerlenmezse o tatlı glikozludur. Glikozlu tatlı ise 10 güne kadar şekerlenmeden ilk günkü parlaklığını korur” dedi.
Taze lokumun rengi parlak ve canlıdır. Bayat lokum ise mat ve solgun görüntüsünden anlaşılır. Ayrıca lokumun elastiki bir yapıda olması gerekir.
Serin, kuru ve havadan arındırılmış gölge ortamlar lokumun anlaştığı ortamlardır. İsterseniz kendi ambalajında veya kutusunda, isterseniz cam kavanozlara aktarın ama dikkatli olmanız gereken yer ise hava ile temasının olmamasıdır.
Nişasta: Lokum üretiminde kullanılan temel hammaddelerden diğer biride nişastadır. Nişasta su ile karıştırılarak ısıtıldığında jelatinizasyon gerçekleşmektedir .
Lokum tozu için 3 su bardağı pudra şekeri ve 1 su bardağı nişasta bir kapta karıştırılır. Kare veya dikdörtgen bir tepsinin altına 1 su bardağı lokum tozu serperek lokumun döküleceği tepsi hazır hale getirilir.
Krem tartar kullanmadan da yapabilirsiniz fakat; 3/4 saat sonra hafif sulanmaya müsait olduğundan; hemen ikram edip, tüketmenizi tavsiye ederim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri