Bozkır çifte kavrulmuş tahini susam iyice piştiği için mideye dokunmadan kolayca sindirilmesini sağlar bu yüzden Bozkır tahini dört mevsim kahvaltı sofralarına girer özellikle Ramazan aylarında doyurucu ve tok tuttuğu için sahur ve iftar sofralarında daha cok tercih edilir.
Bozkır tahinin, beyaz tahinden (tek kavrulmuş, çiğ tahin) farkı susamların iki kez kavrulmasındandır. Bozkır Tahini olarak adlandırdığımız çifte kavrulmuş tahinin beyaz tahinden farkı, susam tanelerinin belli bir müddet daha fazla kavrulmasından kaynaklanır.
Helva yapımında kullanılan çifte kavrulmuş tahin nedir, geleneksel lezzetlerimiz arasında özel tatlı seçeneklerindendir.
Susamların öncesinde kavrulmuş olması lezzeti arttırır ve acılığı alır.
Beyaz tahin fazla kavrulmaz bu yüzden çiğ ve rengi beyaz kalır. Beyaz tahine çiğ tahin ,siyah tahine de çifte kavrulmuş tahin denir.
İlgili 16 soru bulundu
Bozkır çifte kavrulmuş tahini susam iyice piştiği için mideye dokunmadan kolayca sindirilmesini sağlar bu yüzden Bozkır tahini dört mevsim kahvaltı sofralarına girer özellikle Ramazan aylarında doyurucu ve tok tuttuğu için sahur ve iftar sofralarında daha cok tercih edilir.
Çifte Kavrulmuş Tahin
Tahin genel olarak kahvaltılarda sevilerek tüketilir. Tahinin faydaları saymakla bitmez. Tahinin faydaları kalp sağlığının korunmasından vücudumuzdaki bağışık sisteminin güçlenmesine varıncaya kadar birçok faydası olan tahin aynı zamanda tam bir kalsiyum deposudur.
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
Tahin, vücuttaki zehri atmıyor aynı zamanda protein ihtiyacını da karşılıyor. Hücre yapısının bozulmasını engellediği için yaşlanmayı da adeta durduran tahini sık sık tüketmek gerekiyor. İşte tahinin mucizevi faydaları...
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
Cam kavanoza aldığınız tahini 35-40 derece suyun içerisine bırakınız. 10-15 dk bekleme sonrasında metal bir kaşık ile karıştırmanız halinde tahinin ilk satın aldığınız gibi aynı kıvamı aldığını göreceksiniz.
KEPEKLİ TAHİN KEPEKSİZ TAHİN FARKI :Kepeksiz Tahin: Susamın kabukları alınarak üretilen tahin, kabuğu alınmadan yapılan kepekli tahine göre daha ince bir kıvama sahiptir. Bu sebeple daha akıcı ve yemesi daha hafiftir . Kepekli Tahin: Susam kabuğuyla birlikte üretilen tahin.
Renk, tat ve koyuluk kepekli tahinde daha yoğundur. Vitamin ve mineral bakımından bakıldığında kepekli tahinde bu oranlar daha yüksektir. Kepeksiz tahin susamın kabuklarının maksimum seviyede alınmasıyla üretilmektedir. Renk, tat ve koyuluk bakımından kepekli tahine göre daha açık renk ve akıcıdır.
Beyaz çiğ tahin market tahinlerine yakındır. Susam yıkandıktan sonra tamamen kabuğu alınarak kurutulur ve taş değirmenlerde öğütülür, zımpara tahini değildir. İçinde sadece susam vardır.
Tahinde küflenme varsa, yüzeyinde mavi-yeşil tabakalar oluştuysa, kötü kokuyorsa kesinlikle tüketilmemelidir.
Doğal tahin nasıl anlaşılır? Konusunda ise üretim aşamalarını olabildiğince gözle tanıklık etmek ya da benzer şekilde kokusu, kıvamına bakmak yeterlidir. Tadında, kokusunda ya da kıvamında anormal bir durum yoksa, doğal bir tahin olduğunu fark edebilirsiniz.
Koska, tahinini kendi kontinü tesislerinde %100 saf susamdan elde eder. Tahinimiz hiçbir katkı maddesi ve koruyucu içermez.
Tahini ya limonla sade olarak ya da yoğurt da ekleyerek açtığınızda, yeşillik ve sebze salatalarına müthiş bir tat veriyor.
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahinin, düzenli tüketilmesi durumunda hafızayı güçlendirdiği, beynin işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.
Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan tahin pekmez, cinsel isteği artırıcı etkiye sahiptir. Öyle ki sperm sayısını ve kalitesini artıran bu besinler, çocuk yapmayı düşünen bireyler tarafından sıklıkla tüketilir. Aynı zamanda erkeklerde kısırlık tedavisinin daha etkili olmasını sağlar.
Tahin Sade Yenir Mi? Tahin, bazı ülkelerde sos olarak kullanılmaktadır. Aslında yalnızken de çok faydalı olan bu besin tatlılarla karıştırılarak tüketilmektedir. Ancak dileyen kişi tahini sade bir şekilde tüketebilir.
İçerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde özellikle kış aylarında vücut direncini güçlendirerek grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan koruyan tahin faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar tarafından günde 2 kaşık tüketilmesi tavsiye edilen tahin tam bir şifa deposu.
KARACİĞER DOSTU
Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri