Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çifte vatandaşlığı, Türk Vatandaşlığı Kanunu m.3/b'de “çok vatandaşlık” olarak tanımlamış ve kabul etmiştir. Çifte vatandaşlık statüsüne sahip olmak için gerekli son şart ise ilgili kurumlara başka bir devletin vatandaşlığının kazanıldığının bilgisinin verilmesidir.
Annenizin vatandaşlık işleminin tamamlanması mülakattan sonra yaklşık 1 yılı geçecektir. Ardından sizin vatandaşlık almanız ortalama 2-2,5 yıllık bir süreç ve sizler vatandaşlık aldıktan sonra aynı süreç çocuğunuz için de geçerlidir.
Başvuru yapıldıktan sonra Sofya/Adalet Bakanlığı randevu günü vermektedir. Randevu 6 ay sonraya verilmekte. Randevu-mülakat geçtikten sonra Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylama işlemi 6 ay kadar sürmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Yani dedeniz veya dedenizin babası Bulgaristan'dan göç etmiş biriyse, geçmişte orada yaşadığını kanıtlayacak belgeleri hazırlamanız durumunda Bulgar vatandaşlığı alma hakkınız vardır. En üst soydan başlayarak Bulgaristan vatandaşlığı sırayla alınabilir.
NOT: Türkiye Cumhuriyeti'nden alınan her evrak, Bulgaristan Cumhuriyeti'nde geçerli olması için TC Valilik veya TC Kaymakamlık onaylı olması gerekiyor. Bulgaristan'dan göç ederek şu anda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilerin Bulgaristan vatandaşlığına başvuru yapma hakkı bulunur.
2- Bulgar soyundan gelindiği kanıtlandığında kişi ikamet ve dil şartı aranmadan vatandaşlık kazanabilir.
Türkiye'den Bulgaristan vatandaşlığı için başvuru yapacak olanlar Ankara Bulgaristan Büyükelçiliği, İstanbul Bulgaristan Başkonsolosluğu, Edirne Bulgaristan Konsolosluğu ve Bursa Bulgaristan Konsolosluğu üzerinden kendileri ile ilgili süreçleri başlatabiliyor.
Bulgaristan Yabancılar Şubesi'ne yapılmış olan başvuru ortalama 7 iş gününde sonuçlanmaktadır. Oturum izni, başvuru sahibinin durumuna göre 3-6-12 ay süreli olarak değişebilmektedir.
1951 yılında göç eden Bulgaristan doğumlu ebeveyne sahip olan kişi, doğru prosedürleri uyguladığı takdirde Bulgaristan vatandaşı olma hakkını elde edilebilir. 1951 göçü sebebiyle Bulgaristan vatandaşlığı tanınan kişinin çocuğuna da ebeveyn üzerinden vatandaşlık hakkı tanınır.
Çifte vatandaşlık hakkı elde etmek isteyenler, hukuk büroları aracılığıyla müracaatlarını gerçekleştirebilir. Başvuruyu çifte vatandaşlık almak isteyen kişinin kendi yapması gerekiyor. Çifte vatandaşlık müracaatı her iki ülkenin adalet bakanlıkları, dışişleri bakanlığı, konsolosluklar ve içişleri bakanlığına yapılır.
Bulgaristan çifte vatandaşlık avantajları aynı zamanda AB vatandaşlık haklarından faydalanmayı sağlamaktadır. Bulgaristan Cumhuriyeti, vatandaşlık yasası gereğince bireylere çifte vatandaşlık hakkı tanınmıştır.
Demek ki Vatandaşlık Kanunu'na göre, Türk devleti vatandaşları herhangi bir sebeple veya herhangi bir yolla başka bir devletin vatandaşlığını ya da birden fazla devletin vatandaşlığını kazanmış olabilirler ve sahip oldukları bu 'çifte vatandaşlık' ya da 'çok vatandaşlık' hali onların Türk devleti vatandaşlığına etki ...
İşte bazı temel bilgiler; Türk Vatandaşının Başka Bir Ülkede Çifte Vatandaş Olması: Türk vatandaşları, Türk vatandaşlığından çıkmadan başka bir ülkenin vatandaşı olabilirler. Türk vatandaşı bir kişi, başka bir ülkenin vatandaşlığını kazanmak istiyorsa, genellikle ilgili ülkenin kendi yasalarına başvurmalıdır.
Bulgaristan vatandaşlığına sahip olan kişiler, Avrupa Birliğine üye olan ülkeleri vizesiz bir şekilde seyahat edebilir. Avrupa Birliğine üye olan ülkelerde çalışma izni olmadan, istediğiniz bir işte çalışabilirsiniz. Düşük vergi oranları ile Bulgaristan'da şirket kurabilir ve yatırım yapabilirsiniz.
Yapmanız Gereken İşlem, D Vize Başvurusu Yapmaktır.
Bulgaristan'da 5 yıl sürekli oturum izni alan kişi 3 yılın sonunda Bulgaristan Vatandaşlık başvurusunda bulunmaya hak kazanır. Bulgaristan Adalet Bakanlığı Vatandaşlık Bölümü'ne yapılan başvurudan sonra 2 yıl daha bekler ve 5 yılın sonuna vatandaşlığını kazanır.
Bulgaristan vatandaşlığı almak için Bulgarca bilme şartı geliyor.
Öncelikle babanızın Bulgaristan Adalet Bakanlığı'ndan vatandaşlık sorgulamasını yapmanız gerekiyor. Eğer babanız Bulgar vatandaşı çıkarsa vefat etmiş olsa bile vatandaşlık hakkı kazanırsınız. Bulgaristan vatandaşlığı ile ilgili uzman desteğine ihtiyacınız varsa telefonla randevu alarak ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.
Mübadele yıllarında (1938- 1951-1968-1978) Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelen göçmenler, haklarından vazgeçmiş olsalar dahi Bulgaristan vatandaşlıklarını geri alabilirler. Bulgaristan vatandaşlığına geçen kişi ise çocukları ve torunlarını da vatandaş yapabilir.
Bulgaristan Cumhuriyeti, 1800'lü yılların sonundan 1900'lü yılların sonuna kadar mübadele sebepleriyle Türkiye'ye göç eden göçmenlere Bulgaristan vatandaşlığı hakkı tanımaktadır.
Kişi öncelikle D Vize alarak Bulgaristan'a gider ve burada Oturum İzni başvurusu yapar. Bulgaristan'da 5 yıl sürekli oturum izni alan kişi 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusu yapar. 2 yıl daha bekledikten sonra vatandaşlık hakkı elde etmiş olur.
Bulgaristan vatandaşlık başvurunuzda ihtiyacınız olan isim denklik belgesini yerleşim yerinizin bulunduğu İlçe Nüfus Müdürlüğünden alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri