Antep fıstığı, o kavrulmuş lezzeti ile küçük büyük herkesin damaklarını tatlandırmayı başarıyor. Üstelik çıtır lezzetli halini kendi evinizde yapabilmeniz de son derece kolay bir iş. Yani dışarıdan kavrulmuş halini daha pahalı fiyata almak yerine çiğ halinde alıp kavurmak daha uygun olacaktır.
Diğer kuruyemişlerden farklı olarak fıstık, kabukları ile beraber kavrulmaktadır. Antep fıstığının kavrulma işlemi, özenli biçimde gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Antep fıstığı kavrulmadan önce, temizleme işlemlerinden geçirilmelidir. Bu işlemlerden sonra Antep fıstığının kavrulma aşamasına geçilir.
fıstık ağaçlarının dallarının ucundaki meyveler olgunlaştığında ağaç altına dökülürler. Ve ağaç altında kuruyan meyveler toplanır. Bu sebeple bu fıstık çeşidine gaziantep yöresinde ağaç altı fıstığı da denir. Taze fıstık olarak da bilinen çiğ antep fıstığı en lezzetli fıstık çeşitlerinden biridir.
İlgili 38 soru bulundu
Potasyum, fosfor, bakır ve B1 vitamini bakımından zengin olan Antep fıstığı, aynı zamanda B6 vitamini açısından da en zengin gıdalardan biri. B6 vitamini kan şekeri dengesizliğini düzenlerken, kan hücrelerine oksijen taşıyan hemoglobinin yapımında da görev alır.
Kavurmak için yaş fıstık alacağınız için fıstıklarınızı öncelikle 2-3 saat boyunca suda bekletmelisiniz. Ilık su, fıstıkların üzerindeki kırmızı kabukların daha kolay sıyrılmasını sağlayacak ve böylelikle kavurma işleminizi daha kolay şekilde gerçekleştirmenize yardım edecektir.
Kabuksuz yer fıstığı için 15-20 dakika pişirin. Kabuklu fıstık için 20-25 dakika pişirin.
Fırında Kabuklu Fıstık Tarifi Nasıl Yapılır? Kabuklu fıstıkları suda yıkayıp tepsiye katıyoruz, üstüne tuzu ekleyip, 200 derecelik fırında pişiriyoruz.
Özellikle B1 vitamini, B2 vitamini, E vitamini ve C vitamini ile potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve demir minerali açısından zengin olan Antep fıstığı cinsel gücü artırıcı etkisi ile de dikkat çekiyor.
İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler. Cinsi arzuları artırır, bedeni ve zihni kuvvetlendirir. Kalbi kuvvetlendirir. Kroner kalp hastalığının riskini azaltır.
Taze Antep Fıstıklarının güneşte kurutulması esastır. Kuruyan Antep Fıstığı yaklaşık olarak bir yıl kuru yerde muhafaza edilmesi şartıyla bekletilebilir. Kısacası Antep fıstığı saklarken hava koşullarına dikkat edilmesi gerekir. 0 ile 10 derece arasında olan bir yerde Antep fıstıkları güvenle saklanabilir.
Afrodizyak etkisi olan Antep fıstığının erkeklerde cinselliği büyük ölçüde etkilediği belirlenmiştir. İçeriğindeki bakır nedeniyle demirin vücutta kolay bir şekilde emilimini sağladığı için kansızlığa iyi gelebilmektedir.
Vücudun yağ ihtiyacını karşılamak için günde 10 tane Antep fıstığı yemek yeterlidir. Vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein için de günde 100 gram tüketilmesi önerilmektedir. (Takribi 40-45 adet) Bazı uzmanlar her gün bir avuç Antep fıstığı tüketilmesini de önermekte.
İç Antep fıstığının kilosu çok yüksek olduğu için ithal iç fıstık satan Mehmet Ünverdi ise, fiyatların yükselmesinin mahsulün azlığından kaynaklandığını belirterek "Bu konuda bir diğer büyük etken de stokçular. Antep'in zenginleri artık paralarını altın, Euro yerine Antep fıstığına yatırıyor.
Protein, C vitamini, kalsiyum, demir ve doymuş yağ oranı oldukça yüksek olan yer fıstığı faydaları da oldukça fazladır. - Kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır. - Hafızayı güçlendirir içinde bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
Fındık, fıstık, ceviz ve badem: Lif, protein ve vitamin bakımından zengindirler. Özellikle enerji verirler ve cinsel gücü arttırırlar.
Ancak kavrulma aşamasında bu besinler yüksek ısıya maruz bırakılıyor. Bu da kuruyemişlerde bulunan yağ, vitamin, mineral ve proteinleri yok ediyor. Dolayısıyla kavrulmuş kuruyemişlerin doğal besin değerleri tamamen yok edilmiş oluyor. Üstelik kavrulma aşamasında kullanılan tuz da yine sağlığa zarar veriyor.
Tencereye biraz tuz ve limon suyu ekleyin ve ateşe koyun. Bir saat sonra ısıyı kapatın. Bu yöntemde antepfıstığı kabuğu pişirilir ve antep fıstığı biraz baskı ile kolayca çıkarılabilir.
*Fırınlamayı İyi Ayarlayın!
Sosla güzel şekilde harmanlanan Antep fıstıkları, 150 derecelik fırın ayarında 35–40 dakika boyunca pişirmelisiniz. Ancak fırın ısısının mutlaka ideal ısı ayarına getirilmesi şart. Aksi taktirde fıstıklar istenen çıtır lezzetten uzak kalabilir.
Taze yer fıstıklarının çamurlarını güzelce yıkayıp arındırıyoruz. Fıstıkların kabuklarının uçlarını çıtlatıp düdüklüye dolduruyoruz. Üzerine tuzumuzu ekleyip fıstıkların üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. Havası çıktıktan sonra 20 dakika haşlıyoruz.
Fıstık ilk olarak Ağustos ayı başında baklavalık dediğimiz yani boz olarak toplanır. Bu süre 15-20 gün devam eder. Daha sonra fıstık olgunlaşmaya başlar, kızarır, Eylül ortasından sona doğru toplanır'' şeklinde konuştu.
Afrodizyak etkisi olan Antep fıstığının erkeklerde cinselliği büyük ölçüde etkilediği belirlenmiştir. İçeriğindeki bakır nedeniyle demirin vücutta kolay bir şekilde emilimini sağladığı için kansızlığa iyi gelebilmektedir. B6 vitamini nedeniyle de kandaki oksijenin taşınmasına yardımcı olabilmektedir.
Yeni dikilen Antepfıstığı, 10 yaşına geldiğinde ürün vermeye başlar. Ağaç başına ortalama 10 kg. ürün vermektedir. Ortalama ömrü ise 100-150 yıl arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri