Torbada Saklama;
Temizleyip yıkadığınız balıkları, naylon torbayla birlikte buzluğa atmayın. Bu işlem balıkların hava almasını önler. Bunun yerine temizlediğiniz balıkları streç filme sarın ve buz üzerinde yatırarak saklayın.
Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
Büyük balıkları derin dondurucuya koymadan önce temizleyip iyice yıkamanız gerekir. Kâğıt havluyla kuruladığınız balıkları tek tek streç film ile sararak dondurursanız birbirine yapışmalarını önlemiş olursunuz. Bu şekilde sardığınız balıkları buzdolabı poşeti içine yerleştirerek dondurucuya koyabilirsiniz.
Balıklar dondurulmadan önce temizlenmelidir, karidesler de başları kopartılarak saklanmalıdır. -Balıklar su içinde uzun süre bekletilmemelidir. -Ambalajlar önce buzdolabının +40C'lik raflı bölmesinde birkaç saat soğutulmalı, sonra derin dondurucuda şoklayarak dondurulmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Taze olan her balık dondurulur. Deniz balıkları, tatlı su balıkları, yağlı balıklar, az yağlı-yağsız balıklar, yemli balıklar, yemsiz balıklar yani tüm balıklar dondurulabilir. Ancak hepsinin dondurucuda bekleme süresi, taze kalma süresi ve besleyici özelliklerini kaybetme süresi birbirinden farklıdır.
Balık mükemmel bir besin ama bir o kadar da özen gösterilmesi gereken bir et türüdür. Balık alırken çok taze olmalıdır. Biraz beklemiş balık yukarıdaki dayanım sürelerini karşılayamaz. Ayrıca balıkların derin dondurucuda bile olsa üç ay içinde mutlaka tüketilmesi gerekir.
Derin dondurucunun buzlu kısımlarına balıkları yan yatırarak yerleştirmeye özen gösterin. Balığın diriliğini korumak için uygulanan en önemli yöntem, tuzlamadır. Balığı derin dondurucuya koymadan önce mutlaka tuzlayın. Böylece tazeliğini daha uzun süre saklayabilirsiniz.
Evde mikrodalga yoksa veya kullanmayı tercih etmiyorsanız hızlı bir şekilde çözdürme işlemi yapmak için soğuk suyun içine koyarak da yapabilirsiniz. Ancak bunu yaparken balık etinin doğrudan su ile temas etmemesine dikkat edin. Bir poşet içerisinde soğuk suyun içine bırakarak da hızlı bir şekilde çözdürebilirsiniz.
Küçük balıklar daha kısa büyük balıklar daha uzun süre buzlukta saklanabilir. Ortalama olarak ayıklanmış balığın buzlukta saklama süreleri şu şekildedir; 0 ile -5 derece arasındaki buzlukta 2 hafta boyunca. -18 derece deep freze buzluklarda küçük balıklar ortalama 4 ay, büyük balıklar ortalama 6 ay boyunca saklanır.
Tuz, esas itibarı ile etin ya da balığın içindeki suyu (nemi) almak suretiyle koruma işlemini gerçekleştiriyor. Aslında saklama yöntemlerinin hepsi şu ortak prensibe dayanıyor: Eğer balığın dokularında bulunan su oranı azaltılabilirse, o zaman, çok sıcak ortamlarda bile enzimlerin faaliyeti tamamen durur.
Cevap. Balığın içini temizlemek icap eder; içi yenmez. Ama necis olmadığı gibi, balığı da necis yapmaz. İçi ile salamura edilmiş veya pişirilmiş olan balığın içi temizlenir; kalanı yenir.
Orta Büyüklükte ve Pulsuz Balıklar
Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir. Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Eğer aldığınız balığın taze olduğuna emin değilseniz, dondurulmuş balık daha sağlıklı olabilir. Dondurulmuş balıklar, tutulur tutulmaz gemideyken işlenir ve çabuk bozulan iç organları atılır. Oysa taze diyerek satılan balıkların, yakalandıktan sonra siz alıncaya kadar ne kadar beklediklerini bilemezsiniz.
Temizlenmiş, yıkanmış balıkları naylon torba içinde saklıyorsunuz. Halbuki bu durum balığın hava almasını engelleyecektir. Bunun yerine streç filme sarılı olarak buz içinde yatırarak saklamak daha doğru olacaktır.
Tepsiye güzelce yayıyoruz. Üzerine limon dilimi yayıp, sıvı yağ gezdiriyoruz. 180 derecelik fırında benim fırınım 1. 30 saatte pişirdi.
Artan balık parçalarıyla köfte hazırlamak daha akla yatkın. Balık köftelerini hazırlarken içine yumurta eklemenize gerek yok. Haşlanan balık parçaları nemli olduğu için robottan geçirdiğinizde çabucak toparlanıyor. Normal köftede olduğu gibi isteğe göre içine maydanoz ekleyebilirsiniz.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
balıkları dondurmadan önce temizlemek gerekir ama hamsi, sardalya gibi balıklar temizlenmeden buzluğa konulmalıdır. dondurma işi mümkünse 2-3 saat 0 -4 derecede sonra buzlukta olmalıdır, mümkünse tatlı suyla yıkamadan deniz suyuna soktuktan sonra dondurulmalıdır.
Buzun emilmesiyle oluşan su balıklar üzerinden akarak, birbirine yakın balıklarda da iletim sağlar. Soğuk su balıktaki ısıyı uzaklaştırır ve buz üzerinden akarken tekrar soğutur.
Akvaryuma buz atmak yada soğuk su eklemek ani ısı düşmesine sebep olacağından sorun yaratabilir. Isı dalgalanmaları her zaman balıklar için problem doğurur.
-Balığın kanını akıtmak için balığın kuyruğunu omurga ile birleştiği kısmın iki parmak üstünden bıçakla kesip atın. -Kuyruk kısmı aşağı gelecek şekilde balığı misina ya da bir ip yardımıyla uygun bir yere asın. -Kanın yavaş yavaş damladığını göreceksiniz. Kanın akması durduktan sonra balığı temizleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri