Domates konservesini çiğ ya da pişmiş halde saklayabilirsiniz. Çiğ domates konservesi için domatesleri soyup çekirdeklerini çıkarın. Etli kısımlarını küp küp doğrayın ya da robottan geçirin. Kavanozlara doldurup yarım tatlı kaşığı kadar tuz ilave edin.
Çok küçük doğramaya gerek yok. Bizimkiler sulu olduğu için ben suyunu süzdüm eğer daha etli susuz olsun diyorsanız siz de doğradığınız domateslerin suyunu süzün. Daha sonra kavanozlara dolduruyoruz ama hava almayacak şekilde sürekli elinizi içine bastıra bastıra sıkıştırın hem böylelikle daha çok domates alır.
Taze domatesleri buzlukta saklamanın en pratik yolu tabii ki onları bütün halde saklamak. Bunun için yapmanız gereken domatesleri güzelce yıkayıp kurulamak. Hemen ardından sap kısmında yer alan yeşil kısmı bir bıçak ya da oyacak yardımıyla güzelce ayıklamak ve buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay etmek.
Özyaral, özellikle konserve yaparken domatesin kabuğunun kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Domatesin kabuğunun ziyan olmaması için konservede rende tekniğini kullanan Özyaral, “Kış domatesi güneşle tanışmamış oluyor ve içinde D vitaminini yaşatmıyor. Olgunlaşması gereken likopen ise olgunlaşmıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Konserve yapılacak sebzeler, düdüklü tencere gibi basınçlı kaplarda asitlik derecesine bağlı olarak 10-20 dakika kaynatılmalıdır. Asitlik seviyesi yüksek olan meyve ve domates gibi gıdalar, ortalama 20 dakika kaynatılmalıdır.
Nasıl Yapılır? Öncelikle domateslerin olgun ve çürüksüz olmasına dikkat edilir. Armut domates denilen tarla domatesleri daha az sulu olduğu için şişe domatesi yapımında daha çok tercih edilir.
Domates suyumuz iyice göz göz olup kaynayınca içine 4 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edelim ve 5 dk daha kaynatalım. Ardından hemen kavanozlara alıp kapaklarını iyice sıkalım ve görseldeki gibi azıcık sıcak suda kavanozları kaynatalım.. Bu işlem çok önemli kapaklar hiç açılmadan bir kış boyunca hiç bozulmuyor…
Domatesleriniz dilediğiniz çeşit domateslerden olabilir. Domates sos yapımında en çok tarla domates, pembe domates, lamba (linda) domates kullanılıyor ancak elinizde farklı çeşitlerde domatesler varsa onları da kullanabilirsiniz.
* Konservelerinizi açtıktan sonra 2 gün içerisinde tüketin.
Dondurulmuş domatesleri rendeleyerek veya doğrayarak yemeklerde kullanabilirsiniz. Ayrıca sebze ve mercimek çorbası pişirirken bütün olarak da kullanabilirsiniz (sonradan blenderdan geçirdiğiniz çorbalarda). Domatesin bütün olarak saklanması çok yer kaplaması bakımından tercih edilmeyebilir.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Derin bir tencerenin içerisine domatesleri, zeytinyağını ve tuzu koyun. Karışımı orta ateşte yaklaşık 1 saat ara ara karıştırarak pişirin. Domates konservesi karışımını daha önce kaynar suyla temizlediğiniz cam kavanozlara dökün. Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Domatesler kısık ateşte ara sıra karıştırılarak suyunu çekene kadar pişirilir. Pişen domatesler sıcak sıcak kuru ve iyice yıkanıp kurulanmış kavanozlara doldurulur. Kavanozların kapağı sıkıca kapatılır. Ters çevrilerek vakumlanır ve bir gün böyle bekletilir.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Konservenin temel kuralı kullanılacak besinin hafif soteleme işleminden geçerek sıcak şekilde kapatılmasıdır. Doğranan sebzeler bir tencere içinde hafif ateşte döndürülür ve kavanozlara eklenir. Sıcak şekilde eklendiğinde ömrü daha uzun olur. Konserve kavanozlarının güvenlik testinden geçmesi gerekir.
Kışlık menemen yapmayı seviyorum ama domatesi soymayı sevmiyorum :) hem soyunca kabuğunun faydaları da gidiyor diye düşünüyorum. Bu nedenle bu şekilde yaptım çok da lezzetli oldu tavsiye ederim deneyin mutlaka. Domatesleri yıkayıp sap kısımlarını ayırıyoruz dörde beşe bölüyoruz ve tencereye alıyoruz.
Salata ve yemeklerin içerisinde sıklıkla yer verilen domates, menemen veya kahvaltılık sos gibi birçok tarifte kullanılır. Genellikle kış için hazırlanan domates konservesi ise, cam kavanozlarda uzun bir süre muhafaza edilir. Kalp sağlığına iyi gelen bu besin, vitamin deposu olarak da bilinir.
Seçtiğiniz domatesler armut domates ya da Rio domates denen, bol etli az sulu salçalık domateslerden olursa, menemeniniz daha kıvamlı olur. Eğer böyle domates bulamadıysanız da menemeni pişirmeden önce domatesin çekirdeklerini çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.
Temmuz –Ağustos ayları domatesin en olgun ve güzel olduğu dönem. Taze domateslerden kışa konserve hazırlamak için de zaman geliyor.
Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz.
Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor. Beri yandan içerik kapak ve kavanoz arasına hafifçe sızarak kapağın yapışmasına yardımcı oluyor ama esas soğuma gerçekleşince vakum etkisiyle negatif basınç sağlanıyor. Konservenin serin bir yerde, tercihen buzdolabında saklanması gerekiyor.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri