Kabak, vitamin ve minerallerle doludur. Sindirim sağlığının düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kabakta bulunan su ve lif, kabızlık riskini azaltır. Ayrıca kalorisi düşüktür ve iştahınızı baskılayabilir.
'Çiğ kabak yemek zararlı mı' sorusu sıklıkla merak edilir ancak kabağın çiğ olarak tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Hatta besin değerlerinin kaybolmaması için kabağın aşırı pişirilmesi önerilmez ve özellikle buğuda pişirme gibi yöntemler tavsiye edilir.
Kabağı düzenli olarak tüketmek ayrıca ülser, irritabl bağırsak sendromu ve kolon kanseri gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. Kabak düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli olduğu için özellikle tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde düşürebilir.
Eğer kabağı mutfağınıza sık sık konuk ederseniz, kalp hastalıklarını evinizden uzak tutmuş olursunuz. Antioksidan bir sebze olduğu için, kalbe giden damarları rahatlatır. Damar tıkanıklığını önler ve kalp krizi gibi sorunları engeller. Ağrı kesici özelliği olan kabak, aynı zamanda kalp çarpıntısına da iyi gelmektedir.
Kabak kızartılarak tüketilebilir. Soğan ve zeytinyağıyla birlikte hafif kızartılıp tüketilmesi mümkündür. Tadı çok iyi olsa da bu şekilde tüketilmesi pek tavsiye edilmez. Kabağın antioksidan etkisinin çoğaltılması için haşlanarak tüketimi çok daha iyi olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Kabak ve salatalığı yıkayıp, rendeliyoruz. Bir kapta yoğurt, mayonez, zeytinyağı ve tuzu karıştırıp üzerine kabak ve salatalığı ekleyip iyice harmanlıyoruz. Servis tabağına alıp üzerini ceviz ve zeytinyağı ile süslüyoruz. AFİYET OLSUN.
Bunun yanı sıra melatonin salgılanmasına yardımcı olarak rahat uyumanızı sağlıyor. Magnezyum bakımından zengin olan kabak çekirdeğinin uykuya dalma sorunu olanlar için faydalı olduğu söyleniyor. Aynı zamanda içindeki kalsiyum seviyesi sebebiyle, kasların gevşemesini de sağlıyor.
İçeriğindeki K vitaminin kan sulandırıcı etkisi vardır. yani kanın pıhtılaşmasını engeller ve böylece damar tıkanıklıklarını önler. Beyinde pıhtı oluşması gibi ciddi sağlık problemlerinin önüne geçer.
Sofraların renkli yüzü olan ve kabakgiller ailesinin en tatlı besinlerinden bal kabağı, vücudun herhangi bir yerinde oluşan iltihabın iyileşmesine yardımcıdır. Faydaları saymakla bitmeyen balkabağı, nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, A,B ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir.
Kabak, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin, besleyici bir yaz sebzesidir. Yüksek su ve lif oranı ile bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı önler. İçerdiği A ve C vitamini, beta-karoten, manganez, zeaksantin ve lutein gibi antioksianlar sayesinde pek çok göz hastalığından korunmamızı sağlar.
Kabak hangi ayda yenir? Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Çok hızlı ishal yapan yiyecekler arasında en bilindik kaysı, ıspanak, kabak ve bunların yanında bol su tüketimi ishal oluşumunu hızlandırır.
'Çiğ kabak yemek zararlı mı' sorusu. sıklıkla merak edilir ancak kabağın çiğ olarak. tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Bol miktarlı lifli içeriğiyle kabak detoksunun faydaları şunlardır: Vücuttaki ödemlerin ve toksinlerin atılmasını hızlandırır.
Lif bakımından oldukça zengin olduğundan mide yanmasını rahatlatır. Kabak çekirdeği sindirim sistemi rahatsızlıklarına da oldukça faydalı. Hazmı kolaylaştırır, bağırsak florasını dengeler.
Kış boyunca hem tatlı hem de ana yemeklerde kullanabileceğimiz bal kabağı, içerdiği vitamin ve mineraller bakımından ise gerçek bir şifa deposu. Farklı tatlarda değerlendirebileceğiniz bal kabağı düzenli tüketildiğinde karaciğer sağlığından kolesterolü dengelemeye kadar fayda sağlıyor.
Kabak çekirdeği afrodizyak etkisi olan besinlerden biridir. Çinko bileşeni kadınları cinsel açıdan uyarır. Omega-3 yağ asitleri da sağlıklı bir cinsel hayatı destekler. Bu yüzden kabak çekirdeği hem libidoyu yükseltir hem de doğurganlığı arttırır.
- Potasyum ve magnezyum vitaminleri vücuttaki kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp hastalıklarının ortaya çıkmasını azaltır. - Özellikle yaz aylarında yaşanan alerjilere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir aynı zamanda üst solunum yolları hastalıklarına karşı direncini de artırır. Yasemin.com'dan alınmıştır.
Çiğ hali bile çok sağlıklı ve az kalorili olan kabak kilo aldırmaz. Ama siz kabağı bol yağda kızartarak yanında da ekmek ve pilav gibi bol kalorili gıdalarla tüketirseniz eğer kabak kesinlikle kilo yapar.
Magnezyum içeriği, kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olarak diyabet riskini azaltabilir. Araştırmalara göre diyabetli kişilerin de diyabet hastalığını yönetmesine yardımcı olabilir. Kan şekeri kontrolü yapmanıza yardımcı olan bir besindir.
Yoğurtlu kabak salatası, yaz kış tercih edebileceğiniz yapması kolay, pratik ve lezzetli bir salata tarifidir. Tüm ana yemeklerin yanında servis edebilirsiniz. Oldukça hafif ve doyurucu olduğu için akşam yemeğini hafif geçmek isteyenler tek başına bu salatayı yemeği de tercih edebilirler.
Kabak çekirdeği küçük bir besin olduğu için yutulabilir. Fakat çeşitli sindirim problemleri yaşamamak için çiğneyerek tüketilmesi önerilir.
İçeriğinde bolca su ve besin lifi bulunan kabak, ödem atmaya yardımcı olduğu gibi yağ yakımını da kolaylaştırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri