Sıcak ve nemli iklimlerin meyvesi olan kaju, herhangi bir işlem görmeden kurutulduğunda çiğ kaju olarak tüketilmektedir. Çiğ kaju ise sağlık için oldukça faydalıdır.
KAJU NE KADAR YENMELİ? Kajunun vücut sağlığına olan sayısız faydalarını görebilmek için günde 4 tane kaju yemeniz yeterlidir.
Bağışıklık sisteminin korunmasında etken olan selenyum mineralini içerir. Kansere karşı vücut direncini artırır. Kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller içermesi kemik sağlığı açısından önemlidir. Triptofan içeriği ile mutluluk verir.
Ancak uzmanlar tarafından sağlığımız için destekleyici olan kuruyemişlerin çiğ olarak tüketilmesi gerektiği görüşü bulunmaktadır. Çiğ olan kuruyemişlerin içeriğinde lipaz enzimleri ölmediğinden dolayı daha faydalı olmakta ve aynı zamanda kavrulma esnasında bitkisel yağlar trans yağa dönüşebilmektedir.
Hem tadı hem de yararlarıyla gözde kuru yemişler arasında yer alan kaju fıstığı kavrularak tüketilebildiği gibi çiğ olarak da yenilmesi mümkün olan besinlerdendir.
İlgili 27 soru bulundu
İşte çiğ kajunun içerdiği kalori miktarı: 1 adet kavrulmamış kaju kaç kalori: 11 kalori. Çiğ halde bir avuç kaju kaç kalori: 138 kalori. 1 fincan kaju fıstığı kaç kalori: 387 kalori.
Kavrulmamış Çiğ Kaju
Aslında cevap çok basit, olağanüstü, hafif şekerli tadı, yumuşak ama aynı zamanda gevrek olabilen dokusu, yoğun aroması kajuyu kuruyemişlerin en lezzetlilerinden biri haline getiriyor.
İçindeki yoğun çinko ile depresyon ve stres seviyelerinin azalmasına yardımcı olan kaju fıstığı düzenli tüketildiğinde serotonin düzeyinizin de yükselmesine destek olur.
1 avuç kajuda 9.25 mg kalsiyum yer alır. Bu oran sayesinde kas ve kemik yapısının güçlenmesi sağlanır. Diş eti hastalıklarından, kas ağrılarından, kemik rahatsızlıklarından uzak kalmak adına gün içinde ölçülü miktarda kaju tüketebilirsiniz.
1) Kalp Dostu Fındık
Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır.
İçinde kalsiyum, fosfor, betakaroten, riboflavin gibi vücudumuz için çok yararlı maddeler bulunan kaju fıstığı, enerji vererek cinsel hayatı canlandırıyor.
Kaju, tansiyonu dengeler ve kalbi hastalıklardan korur. Kaju, ölçülü ve düzenli tüketildiğinde kalp ritmini düzenler ve kasılmaları engeller. Sağlıklı bir kalp yapısı için mutlaka kuru yemiş tabaklarında kajuya da yer vermelisiniz.
Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değildir. Kaju fıstığının diğer fıstık çeşitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı üretilebilmesidir.
Kaju içerdiği sağlıklı yağlar sayesinde, yağ yakımını hızlandırmaktadır.Metabolizmayı hızlandıran bu besin beyin ve sinir sistemi performansını da artırır.
Karabulut, kajunun beyin ve sinir sistemine faydalı olduğunu vurguluyor ve “Bu fıstık türünde oleik yağ asitleri ve B grubundan vitaminler bulunmaktadır. Bu nedenle de diyet yaparken halsizlik ve yorgunluğu önlemek için kaju tüketilmelidir.
İçerdiği magnezyum minerali ile vücudumuzdaki kemik-sinir dokusunu ve kalp atışlarını düzenler, adet dönemi gerginliğini azaltır. Ayrıca magnezyum bağışıklık sisteminin de önemli minerallerindendir, bu nedenle kaju bağışıklık sistemini de destekler.
Yapılan araştırmalara göre bir avuç kaju antidepresan ilaç kadar etkili. İçerisinde bulunan 'sarıcık' maddesi gözler tarafından emilir ve güçlü bir antioksidandır. Kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü de arttırır.
Kaju Nasıl Yenir? Kaju ceviz olarak da anılabilir. Kaju fıstığı veya cevizi, çerez olarak yenebildiği gibi, fırınlanmasının ardından salatalara, yemeklere eşlik edebilir. Dondurmaları, kremaları, tatlıları, hamur işlerini tatlandırabilen yemiş, kahvaltılarda gevreklerin içine de konulabilir.
Kakule: Kakule sinirleri yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Demleyip içtiğinizde psikolojik olarak gevşemenizi sağlar, stresiniz azalır. Kaju: Sinir sistemini yatıştırmada oldukça başarılı olan kaju, C vitamini, magnezyum, B6 vitaminlerini barındırır.
Cinsel hayatı verdiği enerjiyle canlandıran kaju aynı zamanda sperm hareketlerini artırıyor. Babalığın yolunu da açıyor... Lezzetiyle sevilen kaju fıstığı güzel tadının dışında besleyiciliği, vücudu güçlendirme ve hastalıklardan koruma özellikleri ile de dikkat çekiyor.
Kaju, bağ dokularında hücrenin yapısını koruyan bir kolajen içermektedir. Bu kolajen yaraların çabuk iyileşmesini sağlarken aynı zamanda cildi dış etkenlere karşı korumaktadır.
Kaju ne kadar yenmeli? Kajunun vücut sağlığına olan sayısız faydalarını görebilmek için günde 4 tane kaju yemeniz yeterlidir.
Kaju fıstığı ayrıca tıpkı yer fıstığı gibi kolayca küflenebilir. Bu nedenle uygun koşullarda saklanması oldukça önemlidir. Hava almayan cam kavanozlar ya da yine hava almayan buzdolabı poşetleri içinde buzdolabında saklanması uygun olacaktır. Tüketim ömrü buzdolabında altı ay, buzlukta ise bir yıla kadar uzayabilir.
Kaju fıstığı, kaju bitkisinin elmalarından çekirdeklerin ayrılması ve ardından bu çekirdeklerin kabuklarının ayıklanması yolu ile elde edilmektedir. Kaju elmasının çekirdekleri çiğ olarak da tüketilmekle birlikte kimi zaman kavrularak da tüketilir.
Kaju ağacı Türkiye'de yetişmez. Kaju ağacı daha çok Brezilya'da yetiştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri