Az zeytinyağı ve tereyağını yapışmaz tavada eritip içine kıyılmış sarımsak ekleyin. Ayıklanmış karidesleri tavaya atın ve yüksek ateşte hızla karıştırarak pişirin. Karidesleri pembeleşince tavadan alın. Kekik, tuz ve pul biber de çok yakışacaktır.
Öncelikle karidesleri bütün bir halde kaynar suya atın ve 2-3 dakika pişirin. Suda bekletme süresi çimçim karideslerde 2-3 dakika, jumbo karideslerde ise 4-5 dakikadır. Karideslerin kabukları pembe renk alana kadar pişirmeye devam edin.
Karides pişireceğiniz zaman öncelikli olarak karar vermeniz gereken nokta kabuklu mu kabuksuz mu pişirmek istediğinizdir. Karidesi söğüş olarak salatalarda, karides haşlama şeklinde ve mezelerde kullanmak isterseniz önce haşlamanız ve sonra da soymanız gerekir.
Tavada karides yapmak için karideslerin buzunu çözün ve iyice yıkayın. Tavaya yağ, limon suyu, sarımsak, tuz ve çeşitli baharatlar ekleyin. Ardından tavadaki yağın kızgın bir hale gelmesini bekleyin. Hazır hale gelen tavanın içerisine karidesleri atın ve kızartın.
Çiğ tüketime uygun değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi', V, 35).
Karidesler, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan on ayaklı eklembacaklılardır.
Sote karides için birer kaşık zeytinyağıyla tereyağını birlikte 'yapışmaz' tavada eritip, kafalarıyla püsküllü bacakları ayıklanmış yarım kilo kabuklu iri karidesi tavaya attıktan sonra yüksek ateşte hızla karıştırarak pişiriyorsunuz. Karideslerin rengi pembeye döndüğü anda yemeğiniz pişmiş demektir.
Karides tavanın tam lezzetinde bir tarifi ve balık sofralarına çok yakışan bir ara sıcak diyebiliriz. Tarifi için balık dışında karides tavanın yanında ne yenir? diye araştıranlara makarna, sarımsaklı ekmek ve süzme mercimek çorbası önerebiliriz.
Kaynamaya başladıktan sonra, 2 dakika tutun ve altını söndürüp, süzgeçte süzün. Bir tavaya karidesleri alın. Üzerine doğranmış sarımsak, biber, tereyağı ve tuzu ekleyip, yağ eriyip kızana kadar karıştırın. Yağ fokurdamaya başlayınca, 1 dakika tutun ve servise alabilirsiniz.
Antienflamatuar etkisi bulunan karides diş ve diş eti sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Selenyum minerali açısından zengin olan karides ciddi hastalıkların tedavisinde de destekleyici bir gıdadır. D vitamini oranı yüksektir. Bu yüzden kemik gelişimi ve sağlığı için önemli bir yere sahiptir.
Ardından derisini baş kısmından başlayarak spiral şeklinde soyun. Zaten kolayca ayrılacaktır. Son olarak kuyruk kısmını hafif çekin, o da ayrılacak ve karidesiniz temizlenmiş olacaktır. Karidesin sırt kısmında siyah bir ipçik vardır.
Az zeytinyağı ve tereyağını yapışmaz tavada eritip içine kıyılmış sarımsak ekleyin. Ayıklanmış karidesleri tavaya atın ve yüksek ateşte hızla karıştırarak pişirin. Karidesleri pembeleşince tavadan alın. Kekik, tuz ve pul biber de çok yakışacaktır.
Kaynar suda kabuklarıyla birlikte karidesleri beş dakika haşlayın. Sıcak sudan çıkarıp, kabuklarını ve kuyruğunu ayıklayın. Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu karıştırarak karideslerin bulunduğu tabağa döküp üzerine maydanozları serpiştirin. Afiyet olsun.
Genelde limon sıkıp servis edildiğinden limonlu tavuk gibi bir tadı olur. Ama çiğnerken dişlerde gıcırdar ve oldukça yumuşaktır.
Eğer karidesin başında ve vücudundasiyah noktacıklar varsa, bunlar karidesin taze olmadığına işaret ediyor demektir. Nasıl ki açıkta bırakılan elma bir süre sonra kararıyorsa karidesler de bekledikçe kararmaya ve vücutlarında siyah noktalar oluşmaya başlıyor.
Tazesi nasıl anlaşılır? Parlak görünümü, gövdenin az ya da çok kıvrık olması, etinin sertliği, kabuğunun çıkarılmasının kolaylığı tazeliğine bağlıdır. Kafalarının etrafında siyah noktalar olan karidesleri satın almayın.
Bu uzantılarında temizleyin. Karides temizleme işleminde son aşama ise iç organlarının çıkarılmasıdır. Karidesin karnı hafifçe yarılarak iç organları çay kaşığı ya da parmak yardımı ile dışarı çıkarın. Karides tarif edildiği gibi temizlenirse sorunsuz bir şekilde pişirebilirsiniz.
Karidesleri kaynar suda kaynatırken, suya tarçın çubuğu koyun; bu da kokuyu giderir ve korkutucu tadı etkilemez. Tarçın çubukları, güneşte kurudukları zaman çubuklara sarılmış tarçın çubuklarıdır. Çoğu sebze pazarı ve baharat mağazası bunlara sahiptir. Karides pişirirken, sirke eklemek, balık kokusunu çözebilir.
İster jumbo karides, ister ufak boy çimçim karides olsun tavada tereyağı, limon ve sarımsak aroması ile pişince harika bir lezzet ortaya çıkıyor. Öyle çok da uzun uzadıya hazırlığa da gerek yok.
Bunun için kabuklarını soymadan zeytinyağı, maydanoz, kekik, limon suyu, sarımsak ile karıştırıp 1-2 saat buzdolabında marine edebilirsiniz. Ardından kabukları ile birlikte dilerseniz elektrikli ızgarada veya mangalda 2-3 dk sık çevirerek pişirin. Yeşillikler ve limon dilimleri ile servis edebilirsiniz.
Şafii mezhebinde konuyla ilgili şöyle bir ayrım yapılmıştır: Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.
Omega-3 yağ asitleri EPA VE DHA açısından da zengin bir içeriğe sahip olan karides, beyin fonksiyonlarının düzenli gelişimi ve çalışmasında etkilidir. Niasin, E ve B12 vitamini içerir. B12 içeriği ile kan hücrelerinin gelişimini destekler. Aynı zamanda iyot, çinko, fosfor minerallerini de içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri