Çiy, havadaki su buharının soğuk bir yüzey üzerinde sıvı hale geçmesi sonucu oluşan su damlacıkları.
Çiy, havadaki su buharının soğuk bir yüzey üzerinde sıvı hale geçmesi sonucu oluşan su damlacıklarına verilen isimdir.
Akışkandır.Maddenin katıdan sonra en düzenli halidir. Gaz maddeler ; tanecikleri birbirinden bağımsızdır. Belirli bir şekli ve hacmi yoktur. Bulunduğu kabın şeklini alır. Sıvı ve katıların aksine sıkıştırılabilir.
- Zeytinyağı, su, süt ve benzin gibi maddeler sıvıdır. Not: Sıvı maddelerin tanecikleri katı maddelere göre daha seyrektir.
Kırağı, atmosferik sinir tabakadaki hava partiküllerinin efektif buhar basıncının, yüzeyin sıcaklığına ait buz üstünde donmuş buhar basıncından daha alçak olması sonucu, havadaki su buharının soğuk yüzey ve/veya cisim üzerinde yoğuşarak katı hale geçmesidir.
İlgili 25 soru bulundu
Parfüm sıvıdır. Şişede de sıvı çıkıncada da sıvıdır.Parfümü elinize sıkın kolonya gibi olduğunu görürsünüz ve kokusu yayılır.Deodorant ise şişede sıvı ama çıkınca gazdır. Tüp içindeki gaz gibi . Parfüm ile deodorant karıştırılmamalı.
Çiğ, havadaki su buharının daha soğuk nesneler üzerinde yoğunlaşmasıdır. Kırağı, havadaki su buharının 0 °C altındaki sıcaklıklarda sıvı hale geçmeden buza dönüşüp yeryüzünde çok soğuk yüzeyde birikmesiyle oluşur.
Katı Maddeler
Buz, peynir, ekmek, masa, sıra maddelerin katı haline örnek gösterilebilir.
Yoğurdu katı olarak kabul edebiliriz.
Örneğin bal da bir sıvı olmasına rağmen bir kaptan boşalması su ya da diğer pek çok akışkana göre daha uzun sürer. Camlar üretilirken önce ham maddeler çok yüksek sıcaklıklara ısıtılır. Bu sıcaklıklarda ham maddeler sıvı haldedir.
Su, Sıvı yağ, Kalem, Yüzük, Ekmek, Zeytin, Sandalye, Parfüm, Deodorant, Kolonya, Su buharı, Limon suyu, Ayran, Meyve suyu, Çay, Kitap, Silgi, Çanta, Sünger, Egzoz gazı.
Buz suyun katı hâlidir. Çeşmeden akan su, dereler, göller ve denizler suyun sıvı hâline örnektir. Kaynamakta olan çaydanlıktaki sudan çıkan su buharı ise suyun gaz hâlidir.
Yumurta sarısı su, yağ, protein, vitamin ve mineralden oluşur. Pişmeden önce yumurta akı ve yumurta sarısı sıvıdır. Bu sıvılar ısının etkisiyle kimyasal değişime uğrar. Yumurta akı çiğken saydam ve sıvı hâldeyken pişmiş yumurtanın akı beyaz ve katı hâldedir.
Çiy, havadaki su buharının soğuk bir yüzey üzerinde sıvı hale geçmesi sonucu oluşan su damlacıkları.
Kar tanesi, yeterli bir boyuta ulaşan tek bir buz kristalidir. Başka kar taneleriyle birleşebilir ve daha sonra Dünya atmosferine kar olarak yağar. Kar tanelerinin boyutu, şekli ve yoğunluğu oluştuğu sıcaklıkla ilişkilidir. Bir tek kar tanesi içinde yüzlerce ve hatta binlerce kar kristali bulunabilir.
Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve/veya dış kuvvetlerin etkisi ile başlayan bir ilk hareket sonucu (tetiklenen), yamaçtan aşağıya doğru hızla kayması olarak tanımlanır.
Çorba; farklı maddelerin bir araya getirilmesiyle elde edilen bir sıvı yemektir.
→ Limonun dış yüzeyi/dışı katı iken iç yüzeyi/içi sıvıdır. Limonun kabuğu yani dış kısmı katıdır. Çünkü akışkan değildir ve konulduğu kabın şeklini almaz. Limonun içi sıvıdır.
Dondurma katıdır. Şekilleri belirlidir ve hacimleri vardır.
Parfüm kelimesi, hoş bir koku veren, genellikle do- ğal veya sentetik bileşenlere dayalı, sıvı bir preparat olarak tanımlanmaktadır.
Kolonya şişede sıvı bir maddedir. Ama bir yere döküldüğünde buharlaşır ve gaz haline geçer.
Elma katı bir maddedir.
ÇIĞ NEDİR? Genellikle dağlık, engebeli ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tutulan kar örtüsünün iç ve dış kuvvetlerin etkisiyle başlayan ilk hareketi ile vadi tabanına doğru hızla kayması sonucu çığ oluşur.
ÇİY NE DEMEK: Havada buğu durumundayken akşamın ve gecenin serinliğiyle yerde veya bitkilerde toplanan küçük su damlaları, şebnem, jale. ÇİY NASIL YAZILIR? Bu kelimenin çiy mi, çiğ mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı çiy şeklinde olmalıdır.
Yağmur, kar, dolu gökyüzünde oluşurken, çiy, sis ve kırağı yeryüzünde oluşur. 1. Yağmur: Havadaki nem yoğuşarak su damlacıklarını oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri