Baharatlar ve isot barındırması nedeniyle çiğ köfte; kan, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve metabolizmayı hızlandırabilir. İçeriğindeki bulgurla yüksek derecede B vitamini kaynağı. Aynı zamanda ekmek ve ekmek grubu besinler yerine tercih edilebilir.
Çiğ köftenin ham maddesi olan bulgurda folik asit oranı yüksektir. Hamile kadınların folik asit tüketimi bebeğin zeka gelişimini olumlu yönde destekler. Grip için doğal ilaç: Nezle ya da grip olmadan önce çiğ köfte tüketirseniz, bağışıklık sisteminiz güçlenecek ve bol bol C vitamini depolamış olacaksınız.
Çiğ köftenin içindeki tuz, yağ, salça ve baharatlar ölçülü miktarda kullanılmışsa kilo alımına bir etkisi olmaz. Ancak kalorisi yüksek malzemelerle hazırlanan çiğ köfte porsiyon fazla olacak şekilde veya düzenli olarak tüketilirse kilo almaya yol açabilir.
İnsan vücuduna sayısız fayda sağlayan çiğ köfte, sporculara da tavsiye ediliyor. Spor sonrası ağrıları alan çiğ köftenin faydaları saymakla bitmiyor. İşte çiğ köftenin faydaları. Çiğ köftenin yapımında kullanılan bulgur, ceviz, isot ve pul biber gibi besinler insan vücuduna inanılmaz faydalar sağlıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Yapılan soruşturmada da çiğ köftenin içerisine at ve domuz eti karıştırıldığı tespit edildi. Bu olay sonrasında da etli çiğ köfte satışı Türkiye'de yasaklandı.
Ara öğünlerde tüketilen 2-3 adet çiğ köfte, iyi bir tercih olabilir. Yapımında kullanılan bulgurun lif içeriği yüksek olması sebebiyle kan şekerini dengeler ve sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlar. Limon, acı ve baharatların metabolizma üzerindeki olumlu etkilerinden de faydalanılabilir.
Mideyi uyaran kapsaisin maddesi, bağırsaklara da hareketlilik katmaktadır. Yemeklerde kullanılan acı biber yemekler sindirildikten sonra ishal oluşturabilir. Acılı yemekler, çiğ köfte, acılı turşular tüketildikten sonra ishal olma nedeni de bu şekilde açıklanabilir.
ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da iftarını çiğ köfteyle açan vatandaşlardan bazıları hastanelik olurken, çiğ köftenin aç karnına tüketilmesinin mide kanaması ve sindirim sistemi bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olabileceği belirtildi.
Ardından, tansiyon ve kalp hastalığınız var ise; kesinlikle daha fazla acı içeren çiğ köfteleri tüketmeyin. Mide rahatsızlıkları yaşıyorsanız, bulgurun midenizi yoracağı aşikardır. Bulgur mideyi yorar ve daha çok ağrıtır. Bu sebeple tüketmemenizi öneririz.
Çiğköfte içerisindeki ceviz, şeker hastaları için hayati önemi olan insülini artırır.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
100 gram çiğ köfte içerisinde 30,23 gram karbonhidrat bulunmaktadır. 100 gram çiğ köfte içerisinde 4,3 gram lif bulunmaktadır. Lif oranı günlük lif ihtiyacının yüzde 2'sini karşılamaya yetmektedir. Protein oranı aynı çiğ köfte porsiyonu için 6,11 olmaktadır.
Bu bir porsiyon ortalama 150 g kadardır ve 360 kcal içerir. İçerisinde genelde 4 adet köfte bulunur.
Kolesterolü dengeler
Etli çiğ köftenin tüketimi asla tavsiye edilmez. Etsiz çiğ köfte, çok çeşitli baharatlarla hazırlanır. Baharatlar ve isot barındırması nedeniyle çiğ köfte; kan, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve metabolizmayı hızlandırabilir.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığı üzerindeki etkisini laboratuvar ortamında inceledi. Çalışma sonucunda, çiğköftede salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptandı.
Bölgede çokça tüketilen çiğ köftede kullanılan etin vücutta parazitlere neden olabildiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Koruk, bundan ötürü bölgedeki çocuklara bakıldığında yeterince gelişemediğini, kansızlık ve bağırsak parazitlerine sık rastlanılabildiğini söyledi.
100 gram dürüm çiğ köfte içerisinde 13.46 gram yağ mevcuttur. Bu oran günlük ihtiyaç duyulan yağ oranının, yaklaşık olarak yüzde 31.4'ünü karşılamaktadır. Dürüm çiğ köfte içerisinde kolesterol bulunmamaktadır. Çiğ köfte dürüm içerisindeki A vitamini oranı ise 46.0 IU olmaktadır.
Ayrıca bu dürümleride antrenmandan hemen önce veya hemen sonra yemeyin , antrenmandan birkaç saat önce ve antrenmandan en az 1 saat sonra yemeye özen gösterin.
Etsiz çiğ köftenin 100 gramında 181 kalori bulunmaktadır. Etsiz çiğ köftenin 1 porsiyonu (125 gr) 226 kalori, 1 adedi (30 gr) 54 kaloridir.
Etsiz çiğ köfteyi ilk kim buldu? Hz. İbrahim'in annesinin, kıtlık ortamında çocuklarının ölmemesi için bulgur ve ceylan etini taşla döverek yaptığı ve bugüne kadar geldiğine inanılan çiğ köfte, bugünlerde etsiz olarak müşterilere sunuluyor.
Ürün %10 oranında ketçap içerirken, ketçap içeriğinde suyun yanı sıra; domates salçası, sofra şekeri, tuz ve içeriği bilinmeyen aroma verici bulunuyor. Ürünü 2018 yılında incelediğimiz ketçap içeriğinde glikoz-fruktoz şurubu olduğunu tespit etmiştik. Üründe bu yönde bir değişim olduğu dikkat çekiyor.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir. Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri