Şanlıurfa yöresine ait çiğ köfte et ile yoğurulurken, Adıyaman yöresine ait çiğ köfte etsiz bir şekilde yoğurulmaktadır. Şanlıurfa Çiğ Köftesi 2008 yılında tescil edilirken, Adıyaman Çiğ Köftesi 2018 yılında tescil edilmiştir.
Çiğ köftenin vatanı olan Güneydoğu Anadolu'da, bu muhteşem lezzetin efsanevi hikayesi şu şekilde anlatılır: 'Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz. İbrahim'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir.
Dananın but kısmından sinirleri ayıklandıktan sonra 4 defa çekilmiş kıymadır . Türk Gıda Kodeksine uygun termoform tabaklarda gönderilir.
Türkiye'de zevkle tüketilen ve büyük bir şöhrete kavuşan çiğ köftenin asıl hangi kente ait olduğuna dair rekabet, Şanlıurfalılar ve Adıyamanlılar arasında yıllardır sürüyor. Şanlıurfalıların etle, Adıyamanlıların ise etsiz yoğurması, iki kentin çiğ köftesini ayıran temel özellik olarak öne çıkıyor.
Urfa Yumurtalı Köfte Şanlıurfa'ya özgü; köftelik bulgur, Şanlıurfa Biberi (isot) ve diğer malzemelerin karıştırılarak yoğrulmasının ardından sadeyağda kızartılmış yumurtanın eklenmesiyle elde edilen yöresel bir lezzettir.
İlgili 42 soru bulundu
Şanlıurfa yöresine ait çiğ köfte et ile yoğurulurken, Adıyaman yöresine ait çiğ köfte etsiz bir şekilde yoğurulmaktadır. Şanlıurfa Çiğ Köftesi 2008 yılında tescil edilirken, Adıyaman Çiğ Köftesi 2018 yılında tescil edilmiştir.
çiğ köfte orta asya türk yemeğidir. lahmacun arap kökenli; kebap gene orta asya türk geleneğidir. kürtlerin hayvancılık, çiftçilik vs. gibi bir kültürleri de olmadığı için; icad olunan ünlü yemekleri de yoktur. hatta bir milleti millet yapan en önemli unsur olan mutfakları yoktur.
Türk Patent ve Marka Kurumu, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının 2006 yılında başvurduğu ve 2008 yılında da tescilinin yaptığı çiğ köftenin 'etli çiğ köfte', Adıyaman'ın başvurusunun ise 'etsiz çiğ köfte' olması nedeniyle itirazı reddetti. Adıyaman etsiz çiğ köftenin tescilini almayı başardı.
Ş. veya marka adı ile Komagene, Türkiye merkezli bir etsiz çiğ köfte zinciridir. Şirket, 2005 yılında kurulmuş olup adını Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde MÖ 2. yüzyıl ile MS 1. yüzyılda varlığını sürdürmüş olan Kommagene Krallığı'ndan almaktadır. Şirketin merkezi İstanbul'un Maltepe ilçesinde yer almaktadır.
Çiğköftenin özü; orijinal “Urfa ev isotu” ile Urfa sıcağında Urfa'nın ekşimsi domateslerinden yapılan “Urfa ev salçası”dır. Bu 2 malzeme olmadan yapılan “çiğköfte” çiğköfte değildir. Çiğköftede kullanılacak etin mutlaka kuzu budundan elde edilecek yağsız-saf- sinirsiz %100 kırmızı et olmalıdır.
Çiğ Köfte'nin Tarihi Kral Nemrut'a Dayanıyor
Çiğ köftenin vatanı olan Adıyaman'da, bu muhteşem lezzetin efsanevi hikayesi şu şekilde anlatılıyor;''Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz. İbrahim'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir.
Etiyopya'da halkın severek tükettiği besinlerin başında çiğ et geliyor. Dünyanın farklı bölgelerinde garip karşılanabilecek bu yemek kültürü, Etiyopya'da yaşlı, genç, kadın, erkek herkesin ağzını sulandırıyor.
Kobe bifteğine ya da Wagyu bifteği için kullanılan et Wagyu sığırlarından elde ediliyor ki Wagyu sığırları karanlık ve dar bir alanda, hemen hemen hiç kıpırdamadan 2,5 yıl boyunca besleniyor. Tabağı yüzlerce dolar eden Kobe eti bazılarına göre de dünyanın en lezzetli etidir.
En iyi çiğköfteci hangi marka? En güzel çiğköfte konusunda mutlak Oses markasından bahsetmeliyim. Türkiye'nin ilk çiğköfte fabrikasını kuran marka, yurtiçi ve yurtdışında oldukça popüler. Yüksek kaliteli doğal malzemelerle hazırlanan çiğköfteler düzenli olarak denetleniyor ve izleniyor.
Meşhur Adıyaman Çiğ Köftecisi'nin kurucusu Ömer Aybak, Türkiye geneline yayılmış bin 400'e yakın şubeleri ile ülkenin en çok sevilen çiğköfte markaları arasına girmeyi başardıklarını söylüyor.
Bu yemeğin tarihi Çin Hanedanı dönemine (MÖ 221 - MÖ 207) kadar uzanmaktadır. Antik Roma yemek kitabı Apiciusta birçok köfte tarifine rastlanmaktadır.
Bugün 81 ilimizde 2.000'i aşkın (Mart 2022 itibari ile) şubemizle hizmet vermeye devam ediyoruz. Komagene için Franchisee'lerimiz ile olan iş ortaklığımız son derece önemlidir. Türkiye Çiğ Köfte Pazarında Lider konumda olan markamız, farklı bir anlayış ile geliştirdiği Franchising sistemi ile büyümektedir.
Güzelaydın'ın sahibi olduğu şirket şimdilerde Türkiye genelinde 310 bayiye ulaşan bir zincir konumunda. Aynı zamanda Kahta Çiğköfte'nin Yönetim Kurulu Başkanı da olan Orhan Güzelaydın'ın verdiği bilgilere göre zincir halinde sektörde faaliyet gösteren firma sayısı 50'nin üzerinde.
Bu heykel Yunan ışık tanrısı Apollonu, Pers inancının ışık tanrısı Mitrası, Yunan kültüründe Güneş Tanrısı Heliosu ve tanrıların ulağı Hermesi simgeler.
Çiğ köftenin içindeki tuz, yağ, salça ve baharatlar ölçülü miktarda kullanılmışsa kilo alımına bir etkisi olmaz. Ancak kalorisi yüksek malzemelerle hazırlanan çiğ köfte porsiyon fazla olacak şekilde veya düzenli olarak tüketilirse kilo almaya yol açabilir.
100 gr çiğ köfte kaç kalori sorusunun cevabı 180 kcal olarak verilebilir.
Çiğ köfte tepsisine kıymayı, baharatları, ince kıyılmış soğanı, buz parçaları ve ezilmiş sarımsakları koyarak kıvam alana kadar yoğurun. Daha sonra ortasında bir havuz açılarak bulguru ekleyin ve içe doğru yoğurmaya devam edin. Yarım saat kadar yoğurma işlemine devam edin. Ara ara küçük buz parçaları ilave edilir.
Bir Arap yemeği olan lahmacuna şimdi Kürtler de sahip çıkıyor. Lahmacun Kürt kentlerinde ilk olarak Urfalı Araplar tarafından yapılmış. Fakat şimdi tüm restoranlarda bulunan yaygın yemeklerden biri haline gelmiş.
Urfa içli köftesi / Şanlıurfa içli köftesi; bulgurlu dış harcın içine önceden hazırlanan kıyma etli iç harç doldurulduktan sonra kızartılması suretiyle üretilen yöresel bir lezzettir. Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirmektedir. Şanlıurfa'da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir.
Etli çiğ köftede bağırsak paraziti ile karşılaşma riski oldukça yüksek. Bununla birlikte tifo, paratifo, dizanteri, koli basili gibi gıda zehirlenmesi yapan birçok bakteri virüs (hepatit A) ve paraziter hastalık etkeni insanlara bulaşabilir. Özellikle gebelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri