Genellikle ince ve uzun (sıkma) köfte parçaları şeklinde ve marul yaprağı ile servis edilir. Şanlıurfa'da açık ekmek, bazı yörelerde de lavaş ekmeği ile tüketilir. Şanlıurfa yöresine ait çiğ köfte et ile yoğurulurken, Adıyaman yöresine ait çiğ köfte etsiz bir şekilde yoğurulmaktadır.
Ara öğünlerde tüketilen 2-3 adet çiğ köfte, iyi bir tercih olabilir. Yapımında kullanılan bulgur, lif içeriği yüksek olması sebebiyle kan şekerini dengeler ve sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlar.
Evlerimizde yaptığımız çiğ köfteler, yöresine göre değişkenlik arz etmiş olsalar dahi içeriklerindeki çiğ etin, yapım aşamasında bulgur ile ovularak pişmesi sağlanır. Geleneksel çiğ köftede et var iken dışarıda tükettiğimiz ve satın aldığımız çiğ köftelerde “çiğ et” bulunmamaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Çiğ köftenin bilindik en önemli faydaları arasında kolesterolü düşürdüğüdür. Özellikle etsiz çiğ köfte bolca e ve c vitamini içermektedir. Böylece kişide yer alan kötü kolesterolü düşürür. Kolesterole neden olan damar tıkanıklığını önleyen çiğ köfte oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.
Çiğ köfte kalori bakımından makul değerler içerisinde kalır. Bir çiğ köfte kaç kalori diye düşünenler tanesinin ortalama 30 g ve 54 kcal olduğunu düşünebilirler. 100 gr çiğ köfte kaç kalori sorusunun cevabı 180 kcal olarak verilebilir. Bu durumda 200 g çiğ köfte kaç kalori sorusu da 360 kcal olarak cevaplanır.
Şanlıurfa yöresine ait çiğ köfte et ile yoğurulurken, Adıyaman yöresine ait çiğ köfte etsiz bir şekilde yoğurulmaktadır. Şanlıurfa Çiğ Köftesi 2008 yılında tescil edilirken, Adıyaman Çiğ Köftesi 2018 yılında tescil edilmiştir.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir.
Çiğ köftenin yanında sunmak için tadı çok güzel en azından içinde ne olduğunu biliyoruz. Ketçabımızı, isotu, pul biberi ,nar ekşisi ,sıvı yağ karıştırıyoruz.
Ancak hazırlandıktan itibaren süre uzadıkça bayatladığından günlük tüketmek daha sağlıklı. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmıyor. Havayla temas eden çiğ köfte, süre geçtikçe ekşiyor. Çiğ köfteyi 3 günlük olduğunda kesinlikle tüketmeyin.
Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz. Havayla temas eden çiğ köfte, süre geçtikçe acısı artar ve ekşime yapar. 3 günden fazla bekleyen köfte kesinlikle tüketilmemeli.” dedi.
Etli çiğ köftenin tüketimi asla tavsiye edilmez. Etsiz çiğ köfte, çok çeşitli baharatlarla hazırlanır. Baharatlar ve isot barındırması nedeniyle çiğ köfte; kan, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve metabolizmayı hızlandırabilir. İçeriğindeki bulgurla yüksek derecede B vitamini kaynağı.
Göbek marul daha çok çiğ köfteyi dengede tutmak ve yine süslemek için kullanılsa da yerken de ayrı bir zevk veriyor.
Çiğ köfte, sağlıklı beslenme programlarında tercih edilen bir atıştırmalık olarak bilinse de, bazen kalori açısından fazla olabilir.
Püf noktası: Çiğ köfte yapılırken bulgurun şişmemesi için özellikle yaz aylarında çiğ köftenin içine buz konmalıdır.
Öncelikle çiğköfte tepsisine ince bulgurumuz koyup üzerine bir buçuk bardak kadar soğuk su döküp ıslatıyoruz. Kesinlikle suyu çok olmamalı sadece ıslanacak kadar olmalı. ıslattığımız bulgurun üstünü kapatıp yarım saat kadar bekletiyoruz.
Soğan ile bulguru yoğurduktan sonra karıştırdığımız sos eklenerek yoğrulmaya devam edilir. Sarımsak, muz ve ceviz mutfak robotundan geçirilir. İyice çekildikten sonra sarımsak ve muz eklenerek yoğurulur. En sonda ceviz eklenerek biraz daha yoğurulur.
Eski Komagene medeniyetinden günümüze ulaşan özel bir lezzet olan çiğ köfte, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde Nemrut Kralı'nın emri ile Nemrut'ta ateş yakılmasının yasak hale getirilmesinin ardından becerikli bir avcı eşinin dövülmüş çiğ et, salça ve bulguru harmanlaması ile ilk defa ortaya çıkmıştır.
Çiğ köftenin Tarihçesi;
Çiğ köftenin ortaya çıkşı ise Hz.İbrahim peygamber dönemine dayanmaktadır.
veya marka adı ile Komagene, Türkiye merkezli bir etsiz çiğ köfte zinciridir. Şirket, 2005 yılında kurulmuş olup adını Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde MÖ 2. yüzyıl ile MS 1. yüzyılda varlığını sürdürmüş olan Kommagene Krallığı'ndan almaktadır. Şirketin merkezi İstanbul'un Maltepe ilçesinde yer almaktadır.
Çiğ Köfte ( 1 kg.) Menü Çiğ Köfte 45 sıkım (10 adet lavaş, 4 adet nar ekşisi, 4 adet acı sos, limon, yeşillik) + İçecek (1 L.)
Normal şartlarda bir porsiyon çiğ köfte yaklaşık 400 kalori içermektedir. Dengeli bir şekilde tüketilirse diyet konusunda problemlere yol açmaz. Diyette çiğ köfte yenir mi diye soranlar için evet cevabını verebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri