Türkiye'de halihazırda 80'nin üzerinde değişik yapıda, 120'nin üzerinde değişik renk ve desende mermer rezervi belirlenmiştir.
Çünkü mermerler çıkarıldıkları maden ocağının yapısına göre farklılıklar gösterir. Ülkemizde farklı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip 120'den fazla mermer çeşidi vardır.
Ülkemizde 80'den fazla değişik yapıda ve 120'nin üzerinde değişik renk ve desende mermer rezervi bulunmaktadır. Bu mermerler genellikle dünya pazarlarında üstün kalitesiyle ilgi çeken mermer tipleridir.
En çok bilinen mermer çeşitleri arasında Süpren, Bilecik bej, Denizli traverten, Afyon mermeri, Akşehir siyah, Manyas beyaz ve Ege bordo vardır. Burdur, Manisa, Isparta, Bilecik, Afyon, Denizli, Elazığ ve Diyarbakır illerinde mermer ocakları yer almaktadır.
Sorusuna; Ülkemizin bir çok yerinde kaliteli mermer ocaklarının bulunduğunu belirterek cevap verebiliriz. Başta Afyon, Bilecik, Balıkesir, Denizli, Muğla, İzmir, Elazığı ve Eskişehir bölgemizde oldukça yoğun maden ocakları olduğu bilinmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Mevcut ocakların %27'si Balıkesir, %24'ü Afyonkarahisar, %12'si Bilecik, %8'i Denizli, %6'sı Muğla ve % 4'ü de Eskişehir İllerinde yer almaktadır. Bu bölgelerdeki üretim tüm üretimin %65'ini oluşturmaktadır.
Hangi mermerin kaliteli olduğu nasıl anlayabiliriz? Bu konudaki en önemli kriterlerin başında, üzerinde yüzey boşluklarının olmamasına dikkat edilmesi gelir. Cilası da önemli bir noktadır ve bunu yüzey parlaklığından anlamak mümkündür. Düzgün bir şekilde kesilmiş olması veçatlak bulunmaması da önemlidir.
En sert taş olan granit, en kaliteli mermer türüdür. Doğal taşlar listesinde elmas ve diğer değerli taşları saymadığmızda en sert taş olarak granit mermeri kabul edebiliriz.
Mermer granite göre daha yumuşaktır çünkü farklı oluşum evrelerine sahiptirler, granit oluşum evresini geç tamamladığı için daha sert ve geçirgenliği daha azdır mermer ise daha yumuşak olmasından dolayı leke tutar ve çizilir.
Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98'i CaCO3'ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat) içermektedir. CaCO3 kristallerinden oluşan mermerlerde esas mineral “Kalsit” tir.
Dünyada nadir olarak görülen Vişne Çürüğü Mermer, Türkiye'de de sadece Elazığ'da çıkarılmaktadır. Bu nedenle de Elazığ Vişne Mermer olarak anılmaktadır. Renginin Vişne rengi olmasından kaynaklı Vişne Mermeri olarak da anılan bu mermer çeşidi, iç ve dış dekorasyonlar için yoğun ilgi görmektedir.
Afyonkarahisar, Türkiye'nin mermer üretiminin yoğun olduğu bölgelerden biridir ve birçok farklı mermer çeşidi bu bölgeden elde edilir. Rustik yeşil mermer de Batı Karadeniz bölgesindeki mermer ocaklarından birkaçında da çıkmaktadır. Rustik yeşil mermerin sertliği, genellikle Mohs Sertlik Ölçeği'ne göre değerlendirilir.
Ev dekorasyonlarında daha uzun ömürlü olması için mutfak tezgahı mermer yerine granit tercih edilmelidir. Mermer, granite göre daha yumuşak bir malzeme olsa çok uzun yıllar mutfağınıza zarafet katacak ve dekorasyonun ışıltısını koruyacak bir malzemedir.
Bu tanım uyarınca kalker, traverten, kumtaşı gibi tortul; gnays, mermer, kuvarsit gibi metamorfik; granit, siyenit, serpantin, andezit, bazalt gibi magmatik taşlar da mermer olarak isimlendirilmektedir.
Doğal Mermer
Mermer kalker olarak anılan kireçtaşının metamorfizma geçirmesinden oluşmuş sert bir kayaçtır. Bu genel metamorfizma, oldukça derinlerde şiddetli basınç ve sıcaklığın etkisiyle olmaktadır. Mermerin esasını oluşturan kalker kalsit kristallerinden oluşmaktadır.
Besinlerden, paketli yiyeceklerden ya da kullanılan malzemelerden gelen bakteri ve mikropları tutmayan mutfak tezgahını tercih etmek sağlığınız açısından önemlidir. Porselen mutfak tezgahı bu açıdan sizlere hem hijyeni hem de sağlıklı yemek yapma keyfi sunar.
Mermer ile granit arasındaki fiyat farkı da iki malzeme arasında tercih yapılırken dikkate alınan bir diğer etkendir. Fiyat olarak mermer daha uygun fiyatlara sahipken granit ise mermerden daha pahalı bir malzemedir.
Dayanıklı bir yapısı vardır. Görünüm: Granit küçük taneli, mavi, yeşil, turuncu, kırmızı gibi küçük desenli ve gösterişlidir. Mermer ise damarlı bir görünümdedir ve rengi genelde aynı tonlardadır. Eğer gösterişli bir tezgah istiyorsanız graniti, sade şıklıktan yanaysanız mermeri seçebilirsiniz.
Çimstone hem maliyet hem de satış konusunda mermerite göre oldukça pahalıdır.
Kuvars mı granit mi diye düşünenler için granitin %100, kuvarsın %97 doğallıkta olduğunu, kuvarsın daha fazla renk seçeneği sunduğunu, granitin daha sağlıklı olduğunu, kuvarsın gözeneksiz yapısı sayesinde bakımının daha kolay olduğunu, dayanıklılık açısından hemen hemen aynı yapıda olduklarını belirttik.
Çimstone tezgah mutfak tezgahları içinde önerebileceğimiz en dayanıklı ve kullanışlı tezgah türüdür. çizilmelere ve ısıya karşı son derece dayanılklıdır. leke tutmaz ve temizliği çok kolaydır. hijyeniktir içerisinde mikrop ve bakteri barındırmaz.
Mermer ve granit mezar taşları arasındaki farkları göz önünde bulundurarak, sizin için en uygun malzemeyi seçebilirsiniz. Eğer dayanıklı ve uzun ömürlü bir mezar taşı arıyorsanız, granit iyi bir seçimdir. Eğer daha kişiselleştirilebilir ve zarif bir mezar taşı arıyorsanız, mermer iyi bir seçimdir.
1 su bardağı suya 1 paket karbonat olacak şekilde hazırladığınız solüsyon ile mermeri nazikçe silmeniz gerekir. Bu işlemden sonra 1-2 saat boyunca mermerin kuruması beklenmelidir. Sonrasında ise temiz su ile durulama yapılmalıdır. Bu sayede mermeriniz parlak bir görünüm alacaktır.
Kullanım ömrü açısından mermer açık ara öndedir. Mermer çok uzun yıllar kullanılabilirken, mermeritin ömrü en fazla 20 senedir. Mermerit her renkte üretilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri