Çiğ köftelik bulgur, köftelik bulgurun boy olarak bir küçüğü ve en küçük olan bulgur çeşididir. Boyutunun küçük olması ve suyla yumuşayıp yoğrulmasının kolay olmasından dolayı çiğ köfte yapımında tercih edilir.
5. Köftelik Bulgur: Midyat bulgurdan daha ince olan; köfte, salata, çorba ve çeşitli tahıllarda kullanılan ince bulgur çeşididir. 6. İnce Köftelik (Çiğ Köftelik) Bulgur: Köftelik bulgurdan bir kademe daha ince olan; çiğ köfte yapımında, tatlılarda, çorba ve salatalarda kullanılan bulgur çeşididir.
İnce bulgur köftelerin ve kısırların olmazsa olmazı bir malzemedir. Pilavlık bulgura kıyasla daha ince öğütülerek elde edilir ve çiğnemesi, hazmı kolay, lezzeti bir harika olur. Paketli satılan halinde ise adı kısırlık ya da köftelik bulgur olarak geçer.
Öncelikle bulguru bir kabın içinde sıcak su ile ıslatılır. Suyunu çekmiş ıslanmış bulgura sıvı yağ, sarımsak rendelenir ve diğer malzemeler koyulur ve güzel bir şekilde yoğurulur. Kıvamını almış çiğ köfteler kıvırcık serili tabağımıza şekil verilip (sıkılarak) kıvırcıkların üzerine koyulur. Limon ile servise hazırdır.
İçli Köfte Bulguru , Urfa'ya has olan içli köfte yemeği için kullanılan özel bulgurdur. Ciriş yarma bulguru olarak bilinir.
İlgili 43 soru bulundu
En çok çiğ köfte yapımında kullanılan ve bulgurla aynı doyuruculuk ve lezzette esmer bulgurdan tarifler listesindesiniz. Bulgurun renk olarak daha koyu kahverengi tonundadır. Kendine has rengi ile de esmer bulgurla yapılan köfteleri ve yemekleri ile çok iştah açıcı görünür.
Etsiz çiğ köfte yapmak için esmer bulgur, soğan, limon suyu, salça, nar ekşisi ve zeytinyağı gerekir. Bulguru ıslatmak için sıcak su ve etsiz çiğ köfteyi lezzetlendirmek için sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
Triticum Aestivum buğdaylardan üretilen bir bulgur çeşididir. Sarı bulgura göre yapısının daha yumuşak olmasından dolayı normal çiğköftelik bulgura oranla daha kolay yoğrulur ve çiğköfte yapımında çokça tercih edilir.
NOT: 1 kg bulgurdan yaklaşık olarak 3 kg çiğ köfte çıkıyor. Dilerseniz yarım kg bulgurdan da yapabilirsiniz ancak yukarıda yazılı olan malzemelerin hepsinin yarısını koymanız gerekiyor.)
Bir yoğurma kabına ince bulgur konur sıcak su ile ıslatılır ve 10 dakika beklenir. Sonra rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, salça, zeytinyağı, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ince kıyılmış nane, isot, nar ekşisi eklenerek yoğurulur.
Siyez Bulgurunun Besin Değeri
Her yiyeceğin besin değeri olduğu gibi siyez bulguru da kendine özgü besin değerine sahiptir. Siyez buğdayından elde edilen bulgurbesin değeri açısından oldukça zengin. Mesela, siyez bulgurunun 100 gramında 25 gram protein bulunuyor.
Her iki bulgur türü de yemeklere lezzet vermektedir. Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler
2 su bardagı kısırlık bulgur. 1 su bardağından 1 parmak az un. Tuz, pul biber. 1 adet yumurta.
İçli Köfte (Püf Noktalarıyla) Tarifi İçin Malzemeler
500 gr köftelik bulgur. Yarım su bardağı un (un eklemeyi unuttuğumuz için başımıza gelenleri lütfen aşağıdan okuyunuz:) 1 su bardağı irmik. 1 adet yumurta.
Çiriş pilavı, bir çeşit bulgur pilavıdır. Çiriş otundan yapılır. Geleneksel Van mutfağında bulunur. Van Çirişli Bulgur Pilavı, 03.05.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna tescillenmesi ve coğrafi işaret alması için başvuru yapılmıştır.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
1 kg20,90 TL/kg.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin. Bulgurlar çok diri ise az miktarda yalnızca kaynar su ilave edip üzerini tekrar örtün.
İnce Bulgurlu Kuru Köfte Tarifi Nasıl Yapılır
Derin bir kaba 500 gram orta yağlı dana kıyma alınır. İçine 1 adet yumurta, 1 adet rendelenmiş suyu sıkılmış soğan, 2 diş rendelenmiş sarımsak, 3 yemek kaşığı galeta unu, yarım çay bardağı sıcak suyun içinde beklettiğimiz yarım çay bardağı ince bulgur konulur.
Kısırlık bulgur, çiğ köftelik ince bulgura kıyasla biraz daha kalın oluyor.
İçli köfte, kısır gibi tariflerde bulgur yerine kinoa kullanabilirsiniz. Ancak kinoayı, bulgura göre daha fazla kaynatmanız gerektiğini unutmayın. Gluten içermeyen gıdalardan biri olan pirinç, Türk mutfağının demirbaşlarından biridir.
Dananın but kısmından sinirleri ayıklandıktan sonra 4 defa çekilmiş kıymadır . Türk Gıda Kodeksine uygun termoform tabaklarda gönderilir.
Çiğ köfte tepsisine kıymayı, baharatları, ince kıyılmış soğanı, buz parçaları ve ezilmiş sarımsakları koyarak kıvam alana kadar yoğurun. Daha sonra ortasında bir havuz açılarak bulguru ekleyin ve içe doğru yoğurmaya devam edin. Yarım saat kadar yoğurma işlemine devam edin. Ara ara küçük buz parçaları ilave edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri