Evlerimizde yaptığımız çiğ köfteler, yöresine göre değişkenlik arz etmiş olsalar dahi içeriklerindeki çiğ etin, yapım aşamasında bulgur ile ovularak pişmesi sağlanır. Geleneksel çiğ köftede et var iken dışarıda tükettiğimiz ve satın aldığımız çiğ köftelerde “çiğ et” bulunmamaktadır.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Etli çiğ köfte nasıl yapılır? Püf noktaları Kullandığınız eti yağsız dana kıyma olarak da tercih edebilirsiniz. Etin hiç yağ içermemesi lezzet açısından önemli.
Köfte dananın yağsız kısmının ve kuzunun döş denen yanının karıştırılmasıyla yapılır. Hayvan merada yayılarak beslenmişse, et zaten şekerli bileşikler açısından zengindir, bu da lezzetin yanında besleyici olmasını sağlar. Ama aynen dövme dondurma gibi, etin yoğrulması kıvamı artırırken lezzeti pekiştirir.
Ürün içeriğinde ilk 3 sırada; Esmer köftelik bulgur, İçme suyu, Ketçap yer alıyor. Ürün %10 oranında ketçap içerirken, ketçap içeriğinde suyun yanı sıra; domates salçası, sofra şekeri, tuz ve içeriği bilinmeyen aroma verici bulunuyor.
İlgili 15 soru bulundu
Geleneksel çiğ köftede et var iken dışarıda tükettiğimiz ve satın aldığımız çiğ köftelerde “çiğ et” bulunmamaktadır.
Yani etsiz çiğ köftede Et aroması var. Üründe ayrıca Ceviz, Fındık ve Badem olduğunu da belirtelim.
Etli çiğ köftede bağırsak paraziti ile karşılaşma riski oldukça yüksek. Bununla birlikte tifo, paratifo, dizanteri, koli basili gibi gıda zehirlenmesi yapan birçok bakteri virüs (hepatit A) ve paraziter hastalık etkeni insanlara bulaşabilir. Özellikle gebelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi tavsiye edilir.
Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir. Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz.
Çiğ köfte, adı üstünde, çiğ etle yapılan köfte. Ama çiğ köfte yakın zamanda Avrupa Birliği standartları çerçevesinde yapılan bir düzenleme sonucu etsiz çiğ köfte oldu.
Çiğ et (etli çiğ köfte), pişirilmemiş kümes hayvanları mikroorganizma kaynağı olduklarından dolayı size ve bebeğinize enfeksiyon bulaştırabilirler. Bu çiğ etler de listeriozise sebep olabilir.
Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
ETSİZ ÇİĞ KÖFTE PİŞİRME SÜRESİ: KAÇ DAKİKADA PİŞER? Etsiz çiğ köfte tarifinin hazırlama süresi 10 dakika, pişirme süresi 0 dakikadır.
Tencerenize çok fazla yağ koymamaya özen gösterin ve yağınız tamamen kızmadan köfteleri içerisine atmayın. Aksi takdirde köfteleriniz yağ çeker ve çok daha uzun sürelerde pişer. Hazırladığınız tüm köfteleri aynı anda yağa atmamaya özen gösterin. Bölümlere ayırın ve azar azar ilave ederek köftelerinizi kızartın.
Fazla yağ koymayın ve köftenizin her iki tarafını eşit miktarda kızartın. Fazla pişirmeniz köftenin kurumasına neden olur. Bu nedenle iki tarafın da biraz kızarması yeterli olacaktır. Yüksek ateşte pişirirseniz eğer köfteniz hemen kızarır ve içi pişmeyebilir.
Özellikle bazılarının lezzet katması için çiğ köftenin içine koydukları Çin tuzu, insan sağlığına hem zararlı hem de bağımlılık yapan bir katkı maddesi. Pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. O nedenle çiğ köfte satın alırken güvenilir markaları ve emin olduğunuz yerleri tercih edin” diyor.
Baharatlar ve isot barındırması nedeniyle çiğ köfte; kan, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve metabolizmayı hızlandırabilir. İçeriğindeki bulgurla yüksek derecede B vitamini kaynağı. Aynı zamanda ekmek ve ekmek grubu besinler yerine tercih edilebilir.
Çiğ köftenin içindeki tuz, yağ, salça ve baharatlar ölçülü miktarda kullanılmışsa kilo alımına bir etkisi olmaz. Ancak kalorisi yüksek malzemelerle hazırlanan çiğ köfte porsiyon fazla olacak şekilde veya düzenli olarak tüketilirse kilo almaya yol açabilir.
Yapılan soruşturmada da çiğ köftenin içerisine at ve domuz eti karıştırıldığı tespit edildi. Bu olay sonrasında da etli çiğ köfte satışı Türkiye'de yasaklandı.
Çin tuzu, bulyon ve koruyucu katkı madde bulunmaz. Ceviz, fındık, badem içerir.
Kesinlikle tüketilmemelidir. Risk içeren bu tüketim şekli bütün sağlıklı organların zarar görmesine neden oluyor.Çiğ etin içinde binlerce canlı mikrop bulunur.Granulosus adı verilen bu bakteriler hızlı bir şekilde artmaya başlar. Vücut adeta mikroplarla savaşmak için direnir.
Ucuz malzeme ile üretilen merdiven altı çiğ köfte sağlığımıza zarar veriyor. Kansere dahi sebep oluyor. Sağlıklı koşullarda üretilen çiğ köfte lif oranı yüksek bulgur sayesinde bağırsak floramızdaki iyi bakterileri besliyor.
Çiğ Köfte'nin Tarihi Kral Nemrut'a Dayanıyor
Çiğ köftenin vatanı olan Adıyaman'da, bu muhteşem lezzetin efsanevi hikayesi şu şekilde anlatılıyor;''Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz. İbrahim'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri