Çiğ köfteyi turp, domates, salatalık, limon dilimleri, roka ve marul yaprakları ile servis edebilirsiniz.
Bulgur ve isot birbirine karıştıktan sonra diğer malzemeler de tepsiye eklenir. İsteğe bağlı olarak maydanoz, taze soğan veya baharatlar da eklenebilir.
Çiğ köfte hamur haline gelmeden ve bulgur çok az diri halde iken yoğrulma işlemi tamamlanır. Akabinde önceden doğranarak hazırlanmış maydanoz ve yeşil soğan karışımı ilave edilerek iyice karıştırılır.
Kıvamını ayarlamak için arada buz ya da buzlu su kullanılabilir. Harçtan köfte büyüklüğünde parçalara koparılıp parmaklarla sıkılarak şekil verilir. Marul yaprakları, taze nane ve limon dilimleri ile servis edilir. Afiyet olsun.
İlgili 26 soru bulundu
Çiğ Köfte Baharatı İçinde Neler Var? Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde, isot, kimyon, kişniş, köri, tuz, karabiber, yenibahar, soğan, sarımsak, tarçın, reyhan bulunmaktadır.
Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
Bir yoğurma kabına ince bulgur konur sıcak su ile ıslatılır ve 10 dakika beklenir. Sonra rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, salça, zeytinyağı, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ince kıyılmış nane, isot, nar ekşisi eklenerek yoğurulur.
Köfteyi yaklaşık 20-25 dakika aralıksız yoğuruyoruz, daha sonar köftenin içine 21 çeşit baharat karıştırıyoruz. Baharatın ardından köfteye son olarak doğranmış maydanoz ekliyoruz. Maydanozu da eklendikten sonar çiğ köftemiz yemeğe hazır.
Köfte harcını yoğururken de bir miktar su ile yoğrulmalıdır. Bu sayede malzemeler birbirine daha iyi tutulur, harcın dağılmasına engel olunur. Dağılmayan köfteler için dikkat edilecek bir diğer durumda köfte yoğrulup şekil verildikten sonra en az bir kaç saat dinlendirilmesidir.
Beklenmiş olan bulgurun üstüne sarımsak ve soğanları, maydanozu ,yeşil soğanı ekleyin . Sonra biber salçasını, domates salçasını, baharatları ve zeytinyağını, limon suyunu, nar ekşisini ekleyip yoğurun . Sonra sıkıp şekil verin . Servis edin .
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir.
Yaydığınız çiğ köftenin üzerine iceberg veya kıvırcık marul ekleyin. Hazırladığınız lavaşların üzerine isteğe göre taze nane ekleyin. Son olarak, yine isteğe göre limon suyu, acı sos ve nar ekşili sos ile çiğ köfte dürümlerinizin lezzetini katlayabilirsiniz.
Bunun yanında acı ya da tatlı pul biber ile kırmızı toz biber de kullanabilirsiniz. Bunların haricinde kekik ve kimyon da köfteye yakışan baharatlardandır. Bu baharatlara tercihen karabiber de eklenebilir.
Çiğköfteye rengini veren asıl detay içine konulan isotun miktarıdır. İsotun oranı ne kadar fazla ise çiğköftenin rengi de o kadar koyu olacaktır. Kullanılan kaliteli bir isot çiğköfteye çok güzel bir koyuluk verecektir.
Püf noktaları Kullandığınız eti yağsız dana kıyma olarak da tercih edebilirsiniz. Etin hiç yağ içermemesi lezzet açısından önemli. Çiğ köfteyi buzlu su ile yoğurabilirsiniz.
Soğanlar 5 dk kadar kavrulur. 4 yemek kaşığı salça eklenir. Salça kavrulup ayrışınca ocaktan alınır. Bulgurun üstüne eklenir.
Hem pratik hem de lezzetli olan bu çiğ köfte tarifi ile ezber bozacağınızdan da emin olabilirsiniz. Klasik çiğ köfte tarifinden farklı olarak ketçap ve mayonez yer alan bu tarif, toz fıstıkla sunuma hazırlanıyor.
Çiğ köftemizin yapımına gelince ; Öncelikle bulgur bir yoğurma kabına konulur. Üzerine salçalar ve baharatlar konulur. Çok küçük doğranmış soğan ve sarımsak eklenir.
Etli ya da etsiz çiğ köfte farketmez, çiğ köfte her beslenme türünden insanın tüketebildiği nefis tariflerden biri. Bu kez içine bolca ceviz eklenerek lezzetine lezzet katılıyor.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin. Bulgurlar çok diri ise az miktarda yalnızca kaynar su ilave edip üzerini tekrar örtün.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Gaziantep yöresinin eşsiz baharatları ile 7 (Kekik, Kimyon, Pul Biber, Toz Biber, Nane, Çemen ve Sumak )farklı baharatın ideal ölçülerde harmanlanarak hazırlandığı özel bir karışımdır. -Özellikle köftelerde, sucuk hazırlamakta ve et yemeklerinde kullanılmaktadır.
Muskat, kimyon, yenibahar, karabiber, karanfil, tarçın ya da kişnişten oluşan yedi türlü baharat ya da kişniş, kekik, kimyon, yenibahar, kırmızı tatlı toz biber, acı toz biber veya nane şeklinde karışımlar da tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri