Eğer çiğ sütü çok uzun süre saklamak istiyorsanız, temiz poşetlere veya kaplara doldurarak hava almayacak şekilde kapatın. Ardından buzluğa yerleştirin. Çiğ sütü buzlukta 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Açıldıktan sonra en fazla 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gereken süt, buzlukta dondurma yöntemiyle 3 aya kadar taze bir şekilde saklanılıyor.
Süt ve süt ürünleri buzdolabı koşullarında 0-4 C de muhafaza edilmelidir. Buzdolabında muhafaza ederken kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
Öncelikle çiğ sütün dışarıda ne kadar dayandığını ele alalım. Çiğ süt kaynatıldıktan sonra oda sıcaklığında maksimum 12 saat dayanabiliyor. Buzdolabında 12-24 saat, havasız bir kapta ise 3-7 güne kadar dayanabiliyor.
İçecekseniz olmaz: Süt
Derin dondurucuda donan süt çözüldüğünde topak topak olur. Dolayısıyla içmek için kullanacağınız sütü derin dondurucuya koymak çok da iyi bir fikir değil. Ancak o sütü diyelim kek yapmak için kullanacaksanız donmuş ve çözülmüş süt tarifinizi çok da etkilemeyecektir.
İlgili 19 soru bulundu
Tek yapman gereken etiketlenmiş kabı 0o C'nin altındaki bir dondurucuya koymak. Kabın tamamını dondurucuya sığdıramazsan sütü birkaç küçük kaba bölebilirsin. Süt yaklaşık bir günde donarak katı hâle gelecektir. Süt donunca sütle yağın birbirinden ayrıldığını görebilirsin.
Kaynatılmamış yani çiğ süt buzdolabında 2 gün bozulamadan saklanabilir. Buzlukta ise 3 aya kadar muhafaza edilebilir. Saklama koşulları da bozulma üzerinde oldukça etkilidir.
Çiğ süt nasıl saklanır? Eğer kaynatılmamışsa, çiğ süt kapağı kapalı şekilde buzdolabında 0 ila +4 derece arasında şişenin üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar saklanır. Eğer kaynatılmış ise buzdolabında 7 ila 10 gün muhafaza edilir.
Sütün kokusu; Süt bozuldukça kokusu da kötüleşmeye ve ekşimeye başlar. Eğer sütten kötü kokular geliyorsa veya süt balık gibi kokuyorsa, kesinlikle tüketilmemelidir. Sütün kıvamı; Süt, normalde akıcı bir kıvama sahiptir. Süt bozulmaya başladıkça kıvamı da yoğunlaşır.
Sütün muhafazası için en uygun ortam buzdolabıdır. Buzdolabı zararlı bakterilerin üremesini engellediğinden dolayı sütün raf ömrünü uzatmaktadır. Süt buzdolabında bozulmadan 2 güne kadar tazeliğini korur.
Sağmış olduğunuz sütü buzdolabının derin dondurucu kısmında saklamak, en sağlıklı yoldur. Bunun için, strelize edilmiş süt saklama poşeti kullanmalısınız. Bu poşet, BPS ya da BPA içermemelidir. Bunun dışında da çift kilit sistemine sahip olan saklama poşetleri, anne sütünü daha fazla koruma altına alır.
En iyi kalite için, sütü dondurduğunuz ilk ay içinde çözmeyi hedefleyin. Dondurulmuş sütü bir gece buzdolabında çözün. En iyi kalite için sütün çözülmesi için 1 ila 2 gün verin. Sütü başka bir kaba aktarmanıza gerek yok, sadece buzdolabına koyun!
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da artar. Bakterilerin üretmiş oldukları bu asit ise sütte bulunan kazein adlı bir proteini etkilerler. Asit ile kazein arasında meydana gelen etkileşim sonucunda kazein proteinleri topaklaşarak çökelti oluştururlar. Bu olaya sütün kesilmesi denir.
1- Anne sütünü saklama yöntemleri
Sağılmış sütü bu amaçla üretilmiş steril kaplarda ya da önceden kaynatılmış cam kavanozlarda oda ısısında (24-26'C) 3-4 saat, buzdolabı rafında 2-4 gün, derin dondurucuda (-16'C) 3-6 ay saklanabilir.
Yapılan bir çok araştırma sonunda sütün saklanması ve ulaşımı sırasında bozulmasının hidrojen peroksit katılarak önlenebileceği saptanmıştır.
Sütünüzün kesildiğini farkettiğiniz gibi ocaktan alın ve oda sıcaklığında içindeki tortuları alıp soğutun. Ardından bu sütü tavuk ya da et marinasyonlarınızın içerisine ilave edebilirsiniz.
Çiğ Süt Nasıl Kullanılır? Çiğ sütü kaynatıp içebileceğiniz gibi evinizde yoğurt, peynir, tereyağı, kaymak ya da krema gibi süt ürünleri yapmak için kullanabilirsiniz. Çiğ sütü aynı zamanda lezzetli kekler ve kurabiyeleri hazırlamak için de kullanabilirsiniz.
Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın. Eğer lor peyniri yapmak istiyorsanız, sütün üzerinde toplanan kesikleri toplayın ve temiz bir tülbent yardımıyla süzün.
Besin zehirlenmeleri dediğimiz durum genellikle ani başlar ve bulantı, kusma, kramp tarzı karın ağrıları, ishal, ateş gibi semptomları vardır. Besin zehirlenmesi genellikle şüpheli gıda alımı takiben 1-24 saat içinde başlar ve 2-3 günde düzelir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavileri gerektirir.
Sütünüzü sağdıktan sonra süt saklama poşetleri, süt saklama kapları veya küçük cam kavanozlara koyup buzdolabında yahut buzlukta anne sütünü muhafaza edebilirsiniz. Sütün buzdolabında bozulmadan bekleme süresi şu şekildedir: Sağılan anne sütü oda sıcaklığında 3 saat. Buzdolabı rafında (4 derecede) 3 gün.
Yeri gelmişken bahsedelim. Akıllarda ''Çiğ süt kaynatılmadan içilir mi?'' gibi bir soru geziyor. Çiğ sütü sağlığınız açısından mutlaka kaynatarak tüketmenizi öneririz. Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor.
Sütün belli bir miktar kaynatılması doğru bir harekettir. Ama gereğinden fazla kaynatılması ise sütün içindeki yararlı vitaminleri öldürmektedir. Süt Kaç Dakika Kaynatılır? Uzmanlarca sütün ideal kaynama zamanı 10 dakika olarak tavsiye edilmektedir.
Derin dondurucuda taze sağılmış anne sütü 12 aya kadar saklanabilir. Ancak yine 6 ay içinde sütü kullanmak en uygun yöntemdir. Anne sütünün dondurucuda ya da buzdolabında uzun süre saklanmasının C vitamini kaybını artırdığını unutmayın.
Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız sonuç hüsranla bitecektir.
Yoğurdu buzdolabında, kapalı bir kapta 4°C'de en fazla 1–2 hafta saklayabilirsiniz. Ancak derin dondurucu veya buzlukta saklamaya karar verdiyseniz, raf ömrü 1-2 aya kadar uzayacaktır. Yoğurdu buz kalıplarının içine veya hava geçirmez kaplara koyarak derin dondurucuda saklamak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri