Tencereye tahta kaşık koymak
Taşma işlemi tencerenin ortasında başlayan büyük fokurdama ile başlar. Siz tahta kaşık koyduğunuzda bu büyük fokurtuyu engelleyecek ve sütün taşmasını önleyeceksiniz.
Uzun bir tahta kaşığı, tencerenin üzerine yatay şekilde uzatın. Tahta kaşık köpüklenmeyi ve sütün taşmasını önleyecektir. Sütün taşmasına engel olmak adına bir diğer yöntem de tencerenin ağız kısmını yağlamak olacaktır. Kaynayan süt,yağlı kısma geldiğinde tencere dibine çökerek taşma riskini ortadan kaldıracaktır.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Kaynama noktasını değiştirmek gibi bir şansımız elbetteki yok. Ama buna en yakın yöntemi uygulayabilirisiniz. O da tereyağı ile süt taneciklerinin kendinden daha yoğun bir tabaka ile karşılaşmasıdır. Yani Tencerenin ağzını sütü koyduktan sonra tereyağı ile yağlarsanız bu işlem taşmayı önler.
İlgili 15 soru bulundu
Etkilenen pişirme kabına birkaç damla bulaşık deterjanı koyun ve ardından yanmış bölgeyi tamamen suya batırın. Karışımı yaklaşık bir saat bekletin. Ardından tahta bir kaşık veya spatula kullanarak kalıntıları kazıyın. Bir veya iki yemek kaşığı tuz, bulaşık deterjanı olmadığında yanık tavaları eşit derecede temizler.
Süt taşı olarak tanımlanan bu mineral kalıntılar alkali deterjanlarla temizlenememektedir. Dezinfex DAcid 340 kapalı sistemlerdeki bu mineral kalıntılarını temizlemekte kullanılan Fosforik asit bazlı nitrat içermeyen son derece doğa dostu bir temizleyicidir.
Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer, “Çamaşır suyu süte katılması durumunda, çiğ sütte yer alan ve sütün bozulmasına yol açan mikroorganizmaları öldürülmesini ve dolayısıyla çiğ sütün kesilmeden daha uzun süre korunmasını sağlar.
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
Bu madde halk arasında kabartma tozu olarak bilinir. Genelde süte soda katmak olarak ifade edilmektedir. Sodyum karbonatlar, soğuk suda çabuk çözündüğü için, aynı zamanda ucuz olduğu için çok yaygın şekilde kullanılmaktadır. Süte ilave edilen sodyum karbonat, sütün asitliğini düşürmektedir.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Süt kaynama noktasına geldiğinde partikülleri ısınan tencere tabanından aldıkları kuvvetle hızlıca yukarı doğru yükselir ve taşar. Taşmayı önlemek amacıyla sütü tencereye koyduktan sonra tencerenin ağzını tereyağı ile yağlayın.
Isınan sütün çoğunluğunda bulunan su buharı kabarcıklarının yukarı çıkmasını bu tabaka engeller. Sayıları ısındıkça artan bu su buharı kabarcıkları tabakayı bir süre sonra itmeyi başarır. Bu da taşmaya yol açar.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Rüyada görülen emzirme sırasında süt taşması güzel tabir edilen rüyalar arasında yer almaktadır. Rüyanın en güzel yanı emzirme sırasında sütün taşmasının kişinin hayatında oluşacak büyük olumlu gelişmelere işaret etmesi ile maddi ve manevi bolluk berekete kavuşması anlamına gelmektedir.
Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir.
* Sütü daha yağlı kıvamda göstermek için un ve nişasta katılıyor. * Bakteriyel faaliyeti önlemek için formaldehit, borik asit, hidrojen peroksit gibi bakteri öldürücü özellikte maddeler katılıyor. Bu maddeler zararlı bakterileri yok ederken yararlı olanları da yok ediyor.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Süte karbonat ne zaman atılır? Karbonatlar genel olarak sıcak yaz aylarında sütlerin işlenmesine başlanmadan önce kesilmesini engellemek amacı ile süte ilave edilmektedir. En fazla kullanılan karbonat, sodyum bikarbonat'tır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sıcak süte soğuk süt dökülür mü? Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Genel olarak süt ürünlerinde kullanılabilen koruyucu maddeler, benzoik asit ve tuzları, dehidro asetik asit, hekzametilentetramin, hidroje peroksit, nisin, nitratlar, p-hidroksi benzoik asit esterleri, natamisin ve propiyonik asit olarak belirtilmektedir.
Örneğin sütün içine meyve karıştırmak bir yöntem olabilir. Ayrıca çocuklar bisküvi ve mısır gevreği ile süte bayılırlar. Süte şeker karıştırılması tercih edilmiyor. Ancak başka türlü tüketmek mümkün olmuyorsa süte az miktarda şeker eklenebilir.
Hiçbir işlemden geçmemiş çiğ süt, tüm saklanma koşulları oluşturulduysa buzdolabında 2 gün muhafaza edilir. Eğer şartlar uygun değilse 1 gün içerisinde bozulmaya başlar. Bu yüzden çiğ süt bekletilmeden kullanılmalı veya tüketilmelidir. Çiğ süt sağıldıktan sonra oda sıcaklığında maksimum 6 saat bekletilmelidir.
İşte bu küçük seramik alet süt kaynadığında ses çıkartarak alarm verir, sütü taşırmaz. Ayrıca süt yüzeyinde kaymak oluşumunu engeller.
Doğal taşı akan suyun altına tutarak temizleyebilirsiniz. Bununla beraber tuzlu su veya deniz suyuna batırarak da temizleme şansınız vardır. Hatta su içerisinde bekletirseniz, daha etkili bir şekilde temizlemiş olursunuz. 12 ila 24 saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Doğal bir yöntem olarak karbonat ve sirke tuvalet taşı temizliğinde yeterli olacaktır. Karbonatı tuvalet taşına döktükten sonra sirkeli suyu üzerine boşaltıp durulama işlemini gerçekleştirin. Aynı şekilde limon suyu ve karbonat karışımını da sararmaya karşı etkili bir yöntem olarak kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri