Etler hemen tüketilmeyecekse bir seferde kullanılacak miktarlarda kaplar içine konularak buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 6 ay süre ile dondurularak saklanabilir. Donmuş ürünler açıkta değil, buzdolabında çözdürülmelidir. Donmuş bir ürün çözdürüldükten sonra, kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
Pişmiş tavuk (0-4 derece) buzdolabında 48 saat bekletilebilir. Bu süre içinde de tüketmenizi öneriyoruz.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir. Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır.
Taze çiğ tavuk pembe, etimsi bir renge sahip olur. Bozuldukça rengi solar. Eğer tavuğun rengi matlaşmaya başladıysa bozulmadan bir an önce pişirmelisiniz. Eğer tavuk etinin rengi gri renge büründüyse artık et bozulmuş demektir, kullanmamalısınız.
Buzdolabında saklanan çiğ tavuk 1 veya 2 gün içinde tüketilmelidir, pişmiş tavuk ise 3-4 gün bozulmadan durabilir. Buzlukta saklanan pişmiş tavuk 4 ay boyunca güvenle yenecek halde durabilirken çiğ tavuk 1 yıla kadar dayanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Bozulmuş tavuk Campylobacter, Salmonella gibi patojenik bakteriler nedeniyle gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Gıda zehirlenmesi, yüksek ateş, titreme, mide bulantısı, kusma, ishal, kanlı dışkı ve dehidrasyon gibi semptomlara ve hatta ölüme neden olabilir.
* Tavuğun ekşimsi, çürük yumurta gibi hoş olmayan kokusu varsa bozulmuştur. Ancak baharatlı ya da çeşniliyse kokuyu anlamayabileceğiniz gibi tadından anlayamayacaksınızdır. Bu nedenle bilmediğiniz yerlerde tavuk eti yemeyin. Tavuk zincirlerini tercih edebilirsiniz.
Tavuk zehirlenmesi, bazı bakteriler ve mikroorganizmalar sebebiyle bozulan tavuk etinin tüketilmesi ile gerçekleşir. Mide ağrısı, ishal ve kusma tavuk zehirlenmesinin en sık görülen belirtileridir.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Gıda Mühendisi Naim Tınaz, tavuğun pişirildiği gün tüketilmesi gerektiğini, aksi takdirde gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söyledi.
Taze ürünü buzdolabında (0 – 4 derecede) üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar, eğer bu taze ürünü alındığında derindondurucuya koyarsanız (-18 derece ve altında) 1 ay muhafaza edebilirsiniz.
Bazı besinler yıkanmadan buzdolabına girmemelidir. Üzerindeki bakteriler diğer besinlere yayılarak çürümeye neden olabilir. Söz konusu et ise; uzmanlar sizi bu durumda uyarmaktadır. Çünkü et ve et ürünlerinin yıkanması sizin için bazı riskler taşır.
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir. Fakat tavuk satın aldıktan sonra eve gelince buzluğa attınız tarihi geçmiş olsa da buzluktan çıkarttınız zaman yiyebilirsiniz. Unutmayın dondurulmuş tavuk tarihi geçmiş olsa da yenilebilir.
Bozulan çiğ tavuğun çok güçlü ekşimsi bir kokusu bulunur ve hemen fark etme şansınız olur. Eğer kokladığınızda bozuk olduğuna dair herhangi bir koku alıyorsanız kesinlikle tüketmeyin. Bu tavuk sizi zehirleyebilir.
Koku kontrolü; Şüphelendiğiniz tavuk etini mutlaka koklayın. Tavuk eti bozulmaya başlayınca ağır bir kokusu olur, amonyak gibi kokar, hatta zaman geçtikçe genzinizi yakan ekşimsi bir koku haline gelir. Rengi, kokusu ve dokusu değişen tavuk etinin tüketilmesi tehlikelidir. En küçük şüpheniz bile varsa yemeyin.
Buzluktan çıkardığınız tavuğu buzdolabı rafında 5 saat bekleterek çözdürebilirsiniz. Bu yöntem tavuğun tadını muhafaza ederken bakterin üremesini de engeller. Tavuğu buzdolabına koyduktan sonra 2-3 gün içinde tüketebilirsiniz.
Tavuk zehirlenmesinde birincil olarak tercih edilebilecek tedavi yöntemi arasında sıvı alımı gelmektedir. En sık görülen belirti kusma olduğundan dolayı vücudun bu semptomlara çabuk cevap verebilmesi gerekir. Bunun için de bol bol sıvı alması çok önemlidir.
Belirtiler en iyi ihtimalle birkaç saat içinde kendiliğinden geçmeli ve iki ila üç günden fazla olmamalıdır. Gıda zehirlenmesi durumunda sıvı tüketmek önemlidir. Kusma ve ishal, telafi edilmesi gereken dehidrasyona neden olur.
Salmonella bulaşmış yiyecekler yiyen kişilerde ishal, ateş, mide krampı, bulantı ve kusma gibi belirtiler görülüyor. Salmonella nedeniyle hasta olan pek çok kişi birkaç günde iyileşirken, bu bakteri bazı kişilerde daha ciddi hastalıklara yol açıyor ve bazen buna bağlı olarak ölümler gerçekleşiyor.
Tavuk zehirlenmesi, tavuk tüketiminden 1-24 saat sonra görülebilir. Ancak yaygın olarak ilk 2-3 saat içinde belirtiler görülmeye başlar.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Koku: Bozulan çiğ tavuğun çok güçlü ekşimsi bir kokusu olur. Eğer çiğ tavuğunuzdan buna benzer herhangi bir koku alıyorsanız tüketmemenizi tavsiye ederiz. Doku: Son olarak etin dokusunu kontrol etmek gerekir. Çiğ tavuk normalde dışı cilalı gibi hafif kaygan bir yapıya sahiptir.
Çok fazla tavuk yemek, daha yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir. Tavuğun yanı sıra proteine sahip diğer besinlerle birlikte tüketilmesi, bu oranı artıracak ve kalp sağlığı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalinizi de artıracaktır.
Yaklaşık 10 dakika sonra tavuğun üzerinde köpüklenme olacaktır. Bu köpükleri alırsanız daha lezzetli bir tavuk göğsü hazırlayabilirsiniz.
Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri