Yulaf yoğurtla veya sütle direkt olarak çiğ bir şekilde yenilebildiği gibi, pişirilip de tüketilebiliyor.
Kritik sorulardan biri de yulaf ezmesi çiğ yenir mi sorusudur. Bu besinin midemizin sindirip, yararlarını tam olarak alabilmesi için pişirilmesi gerekir.
Tatlı ve tuzlu yiyeceklerde karşımıza çıkan yulaf çiğ formda tüketildiğinde mide ve bağırsaklarda birikerek hazımsızlık ve beraberinde kabızlık sorunlarına yol açabilir.
Çiğ tüketilen yulaf tüm tohumlar gibi vücudumuzdan sindirilmeden atılır. Bunu da içeriğindeki fitik asite borçludur. Fitik asit sindirim enzimlerini bloke ettiği gibi, aynı zamanda demir, çinko, kalsiyum gibi vücudumuz için önemli minerallerin emilimini de engeller.
Yulaf ezmesi pişirilmeden tüketildiği gibi pişirilerek de tüketilebilmekte olan bir besindir. Özellikle de kış mevsimlerinde portakallı yulaf ezmesi en fazla tercih edilen besinler arasında yer almaktadır. Genel olarak yulaf pişirmek için yapışmayan bir tava tercih etmeniz gerekmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Düzenli olarak yulaf tüketmek, metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olabiliyor. Hızlı çalışan bir metabolizma ile kilo vermek de daha kolay hale geliyor. İçeriğindeki yavaş karbonhidratlar, tokluk hissini artırıyor ve normalden daha az yemeye yardımcı oluyor.
Günlük Yulaf Tüketimi Ne Kadar Olmalı? 8 yemek kaşığı yulaf, günlük protein ihtiyacının %15'ini karşılar. İçeriğinde bulunan E vitamini, kas liflerinin hızlı yenilenmesini sağlar. Bu nedenle günlük tüketilmesi gereken yulaf miktarı ortalama 8 yemek kaşığıdır.
100 gramında yaklaşık 370 kalori bulunan yulaf ezmesi, bu kalorinin büyük bir kısmını protein ve karbonhidrat olarak sağladığı için aşırıya kaçılmadığı sürece kilo aldırıcı etkisi bulunmaz.
Öğle yemeği: Yarım su bardağı yulaf ezmesini yarım su bardağı yağsız yoğurtla karıştırın, bir adet muz da ekleyerek tüketin.
Özellikle içermiş olduğu zengin lifler sayesinde yulaf bağırsakların düzenli şekilde çalışmasına olanak tanır. Yani sindirimi kolaylaştırır. O yüzden kabızlık problemi yaratmasının aksine, sağlıklı bir şekilde kabızlık probleminin ortadan kalkmasına imkan verir.
Yulaf içerisinde çok miktarda melatonin barındırır ve bu sayede uykusuzluğu önleyerek uyku kalitesini artırır. Akşamları yoğurt ile birlikte tüketeceğiniz yulaf tohumları gece uykusunu en verimli şekilde geçirmenizi sağlarken, kaslarınız için gerekli olan protein desteğini de büyük oranda karşılar.
Orta boy bir kase yoğurt (180 g) ve 3 çorba kaşığı (30 g) yulaf ezmesi ile hazırlanan, Bir kase yoğurtlu yulaf ezmesi: 223 kcal.
Yulaf, sağlıklı bireylerde olumsuz etkiyi pek yaratmaz. Kimi kişilerde şişkinliğe ve gaza sebep olabilir. Bunun dışında avenin duyarlılığı bulunan bireylerin yulaf tüketmemesi gerekmektedir. Çünkü bu bireylerde yulaf tüketiminin, sindirim sistemi hastalıklarına yol açtığı söylenebilir.
Yulaf ezmesinin tek başına zayıflattığını söylemek mümkün değildir. Ancak bu besin uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla daha az kalori almanıza yardımcı olur. Özellikle kahvaltı öğününde yulaf ezmesi yemek, iştahın kontrol altına alınmasını sağlar.
Her gün yulaf ezmesi yerseniz, bir süre sonra kahvaltı sonrası daha az sıklıkla atıştırma isteği oluştuğunu göreceksiniz. Bunun nedeni, yulaf ezmesinin sizi daha uzun süre tok tutmasıdır. Kahvaltıda yumurta ve sebze yediğinizde aynı etkiyi elde edemezsiniz.
İçerisindeki lif oranı sebebiyle özellikle diyetlerin baş tacı olan yulaf, kabızlık problemi konusunda hayli etkilidir.
Yoğurtlu Yulaf Ezmesi Tarifi | MALZEMELER:
5-6 çorba kaşığı yoğurt. 4-5 çorba kaşığı yulaf ezmesi. 1 adet şeftali. 1 çorba kaşığı bal.
Geceden buzdolabında bekleterek;
Sabah uyandığında şişmiş ve yenecek kıvama gelmiş olacaktır. Soğuk yemek istersen: dolaptan çıkardığın yulafın üzerine istediğin meyve, ceviz/badem/fındık vb. ve aroma için tercihine bağlı olarak toz tarçın, kakao veya keçiboynuzu unu ekleyebilirsin.
4- Yulaf ezmesi her ne kadar çok tok tutuyor olsa de tek başına yalnız kalabilir. İçine hiçbir şey katmadan tüketilen yulaf ezmesi hem sıkıcı hem tatsız olur. Sade tüketmek yerine içine meyve ya da masum kuru yemiş ezmeleri katmak daha iyi bir çözüm olabilir. Tok tutma süresini de uzatacaktır bu durum.
İçeriğindeki melatonin ve B vitamini sayesinde yulaf ezmesi, serotonin salınımını uyarmak ve daha iyi ve kesintisiz bir gece uykusuna sahip olmak için mükemmeldir. Yulaf ezmesi yemek, daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Daha iyi uyumak, daha iyi bir sağlık ve daha verimli geçen bir günle aynı anlama gelir.
Yulaf ezmesi uzun süre tokluk hissi oluşturduğu için diyetlerde çok kullanılmaktadır. Yulaf ezmesini diyetlerinize sabah kahvaltısına eklerseniz ayda 3 ile 4 kilo verebilmeniz mümkündür.
Yulaf ve yulaf ezmesi lif ve protein bakımından yüksektir. Yulaf, suda kolayca çözünen çözünür lif bakımından yüksektir. Çok fazla lif tüketmiyorsanız ve aniden yulaf da dahil olmak üzere birçok lifli gıda yemeye başlarsanız, bunun mide şişkinliğine, gaza ve kramplara neden olabileceği bilinmektedir.
Yulafın Kas Yapıcı Özellikleri
Yulaf kompleks karbonhidratlar ve proteinin yanı sıra kas yapıcı besin maddelerini de barındırır. Bir kâse kuru yulaf ezmesi 3.4 mg demir ve 0.9 mg niyasin yani B3 vitamini içerir. Demir oksijenin kan akımına ve kaslara taşınmasından sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri