Uzmanlar tarafından çiğ yumurtanın tüketilmesi pek önerilmiyor. Özellikle gebe olan bireylerin, çiğ yumurta ya da az pişmiş yumurta yememeleri öneriliyor. Bunun nedeni ise içerisinde barındırdığı bakterilerdir. İçerisinde bulunan salmonella bakterisi, birçok sağlık sorununa yol açabilmektedir.
Uzmanlara göre çiğ yumurta tüketmenin iki önemli zararı var. Bunlardan birisi çiğ yumurtanın B7 vitamini alımını engellemesi. Diğer zararı ise salmonella mikrobu. Salmonella mikrobuna neden olduğu bilinen çiğ yumurta özellikle de bağışıklık sistemi zayıf kişileri tehdit ediyor.
Gıda zehirlenmelerinden tutun da daha hayati sorunlara kadar birçok rahatsızlığa sebep olan salmonella için Diyetisyen Lauren Antonucci şöyle diyor: "Çiğ ya da az pişmiş yumurta yemedeki asıl risk salmonella. Yemek zehirlenmesi, kramplar, ishal, bulantı, ateş ve baş ağrısı yapabilir.
Çiğ yumurta içmek her zaman için ses tellerinin güçlenmesine ve de sağlıklı çalışmasına destek olur. Boğaz enfeksiyonlarının bir miktar azalmasını sağlar. Yumurta içerisinde güçlü bir antioksidan barındırdığı için vücut içinde biriken toksinlerin kısa bir sürede vücuttan atılmasına destek olur.
Çiğ yumurta tüketilmesi kemik ve kas gelişimine destek olduğundan spor yapan bireylerin, çocukların tüketmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca kadınlarda fazla rastlanan erken menopoz dönemi kemik erimelerine de çiğ yumurta içilmesi etkili olmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Bright Side, tavuk yumurtalarının insan vücudundaki faydaları üzerine yapılan son çalışmaların sonuçlarını topladı. 2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı.
Yumurta 5-6 gram protein, temel yağ asitleri, A, B2, B5, B12, D, E ve K vitaminleri ve daha pek çok mineral içeren tam bir besin deposudur.
Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır. Kırılmış yumurtanın dışarıda bekletilmesi tavsiye edilmez.
Yumurta pişirilince içerdiği aminoasitler ısıyla birlikte büyük oranda yok olmaktadır. Çok zengin protein kaynağı olan yumurta, çiğ olarak tüketildiğinde insan vücuduna daha çok fayda sağlamaktadır. Pişmiş ya da çiğ olarak her gün en az 1 yumurta yenmesi beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilir.
Pek çok hastalığa karşı direnç sağlayan yumurta beyazı aynı zamanda kanser gibi köklü hastalıkların da tedavisi olmaktadır. Aşırıya kaçmamak şartıyla düzenli olarak tüketilen yumurta ve yumurta akı sayesinde siz de kansere karşı önlem alabilir ya da bu riski en aza indirgeyebilirsiniz.
“Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız” diyen Işın Sayın, “Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.
Unutmayın çiğ yumurta kilo aldırmaz ve besin değeri – kalorisi aynıdır. Eğer çiğ yumurta seviyorsanız durmayın –tabi ki yukarıdaki bilgileri unutmadan. Eğer yumurtanızı pişirecekseniz, aşırı pişirmekten kaçınmak için altını kısmanızı tavsiye ederim.
Yani besinlerin nefes borusuna kaçması gibi aksi bir durum söz konusu olmadığı sürece yediğimiz içtiğimiz hiç bir şey ses tellerimize doğrudan temas etmez. Bu nedenle de, bitki çayı, bal, çiğ yumurta gibi besinler doğrudan yenilip içildiği anda sesimizi güzelleştirmez.
B vitamini açısından zengin bir besin olan yumurta sarısının içeriğinde B vitamin grubu besini olan kolin bulunur. Sağlık açısından oldukça faydalı bir besin olan kolin, hafıza ve kas kontrolü üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bunaklık ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı etkilidir.
Az pişmiş yumurtada salmonella açısından risk var. Çok az rafadan pişirilmesi de tehlike oluşturabilir.
Sual: Çiğ yumurta içmek, sucuk gibi çiğ et yemek günah mıdır? Çiğ yumurta içmek, sucuk, pastırma ve çiğ köfte yemek günah değildir.
Bildiğiniz gibi pişmiş yumurtanın hem sarı kısmı hem de akı kişinin herhangi bir alerjik rahatsızlığı yoksa rahatlıkla tüketilebilir. Ancak çiğ yumurta tüketilirken yumurtanın beyazı değil sadece yumurta sarısı çiğ olarak tüketilebilir.
Amino asit bakımından zengin olan yumurta pişirilince bu özelliği azalıyor. Ancak çiğ tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan amino asidin yüzde 90'nını karşılamada etkilidir. Bu yüzden uzmanlar hafta da birde olsa yumurtanın çiğ içilmesi tavsiye edilir.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Yumurta Kaç Kaloridir? Yumurtanın 100 gramında 143 kalori bulunmaktadır. 1 adet (50 gr) yumurta 72 kaloridir.
Bozuk yumurta içerisinde bulunan salmonella bakterisi bu zehirlenmeye davetiye çıkaran faktördür. Ortalama 12-72 saat içerisinde karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateşlenme ile gıda zehirlenmesi belirtileri başlar.
Yumurtanın bol protein içeren kısmının da beyazı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Günde 1 adet yumurta tüketmek günlük protein ihtiyacınızın büyük bir kısmını karşılayacaktır.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Bu doğrultuda bir yumurta içerisinde 6,5 gram kadar protein bulunmaktadır. Bu protein gün içerisinde vücut için gerekli olan miktar bakımından ele alındığında oldukça önemlidir. Günde bir veya iki tane yumurta tüketmek ile beraber ihtiyaç duyulan protein kaynağını elde etmek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri