Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
En iyi lezzeti elde etmek için hangi baharattan ne miktarda kullanılacağı derdine son veren bu karışım, çiğ köftenin vazgeçilmezi isot pul biber, kimyon, kişniş, köri, karabiber, yenibahar, tarçın ve reyhan gibi baharatların yanı sıra; yeterli miktarda tuz, soğan ve sarımsak gibi yardımcı malzemeler içermektedir.
Ev yapımı etsiz çiğ köfte yapmak için tatlı toz kırmızı biber, karabiber, tuz ve isot baharatları mutlaka eklenmeli. Arzuya göre çiğ köfte için kimyon ve yenibahar da eklenebilir.
NOT: 1 kg bulgurdan yaklaşık olarak 3 kg çiğ köfte çıkıyor. Dilerseniz yarım kg bulgurdan da yapabilirsiniz ancak yukarıda yazılı olan malzemelerin hepsinin yarısını koymanız gerekiyor.)
İlgili 43 soru bulundu
Özel Sos: 2 çorba kaşığı nar ekşisi, 1 çorba kaşığı limon suyu ve 1 tatlı kaşığı sumak ile iyice karıştırılır. Afiyet Olsun.
Kıvamını ayarlamak için arada buz ya da buzlu su kullanılabilir. Harçtan köfte büyüklüğünde parçalara koparılıp parmaklarla sıkılarak şekil verilir. Marul yaprakları, taze nane ve limon dilimleri ile servis edilir. Afiyet olsun.
Arifoğlu Köfte Baharatı 60 gr. kimyon, kişniş, acı toz kırmızıbiber, tatlı toz kırmızıbiber, yenibahar, kekik, karabiber, tarçın, soğan, sarımsak, zencefil, havlıcan, kuru maydanozdan oluşan bir baharat karışımıdır.
Köfte baharatının içerisine isteğe göre yenibahar da eklenebilir. Her baharatta ve aromatik bitkide olduğu gibi yenibaharın da kullanımında miktar önemlidir. Fazla miktarda kullanımı hem yemeğin tadını baskılar hem de bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Türk mutfağında köfte denilince, kimyondan bahsetmeden geçmek olmaz. Kimyon köftenin lezzetini adeta bütünler, eksikliği anında fark edilir. Kimyonun taze ve kaliteli olması ise büyük fark yaratır. Köftenin içinde kullanılan kaliteli kaya tuzu ve taze öğütülmüş karabiber de en az köfte baharatı kadar önemlidir.
Köfte baharatı olarak bilinen yedi türlü baharat, aslında birçok yemeğin gizli kahramandır. Et sote, tavuklu sebzeli türlü, ciğer ezme, kâğıt kebabı, sini kebabı veya çiğköfte gibi birçok yemekte kullanılan yedi baharat, acuka yapımında ve kahvaltılık olarak da kullanılır.
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
Yıllarca sadece Safranbolu'da yetiştiği bilinen safran, artık farklı projelerle birçok ilde yetiştiriliyor. Üreticiler, elinde ürün kalmadığını söylüyor. Safranın getirisi iyi hem de ek bir bakımı yok.
Gerçek çiğ köfte rengini isottan almalı, isottan dolayı hafif siyahımsı olmalıdır. çiğ köfte yapımında hakiki çiğ köfte isotu kullananlar ve gerçek isotlu çiğ köfte sevenler iyi bilirler.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Çiğ köftenin bir diğer sırrı da içine eklenen soğanların çok ince doğranmış olmasıdır. Bununla birlikte soğanlar ince olsun diye rendelemek ya da robottan çekmek yanlış bir harekettir. Bu durumda soğanın suyu çıkar ve çiğ köftenizin tadı bozulabilir.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Mutfak robotunda küçültülmüş soğanı, sarımsakları, kabukları soyulmuş domatesleri, cevizi, maydanozu ve sıvıyağını püre şekline gelene kadar robotta çekin ve bulgurun üzerine dökerek 1 dakika kadar karıştırın. Salçaları, nar ekşisini ve baharatları ekleyip iyice yoğurun. Tuzunu en son köftenin tadına bakarak ekleyin.
Ketçap mideyi bozar, ekşime yapar, karın ağrısı yapar. Gerçek çiğ köftenin en az 30 dakika, susuz bir şekilde yoğurulması lazım. Susuz yoğrulduktan sonra suyunu katarsın bu çiğ köfte ne mide ağrısı ne karın ağrısı yapar. Maliyeti en aza indirebilmek için ucuz salça ve biber kullanmayı tercih ediyorlar.
Dört adet rendelenmiş domates, dört diş sarımsak ve 800 gram çiğ köftelik yağsız kıyma koyup tekrar iyice yoğrulur. Bulgurlar iyice yumuşayınca üzerine iki yemek kaşığı pul biber, iki yemek kaşığı isot, bir tatlı kaşığı karabiber, bir çay kaşığı kimyon ilave edilip tekrar yoğrulur.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Bir kilo bulgur tepsiye dökülür üzerine 200 gr ceviz tozumuz ilave edililir. Domates salçası , biber salçası , ketçap , isot , çiğ köfte baharatı , tarçın , toz biber bir kabın içerisinde toplanır , karşım krema halini alana kadar çırpılır .
Köftelerimiz %70 dana eti, %30 kuzu eti, ekmek, tuz, pul biber, beyaz soğan ve ustalarımızın maharetleriyle üretilmektedir.
Çiğ olarak satılan aynı ürün yani 1 kg köfte 140 TL. 1 kilo köfte pişirme ücreti ile birlikte 300 TL oluyor. 160 TL pişirme ücreti mi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri