Kıyma, sonrasında bulgur karışımına yoğurarak yedirilir. Bu esnada domatesin kalan yarısı da eklenir. Kıvamı yumuşayan harca ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, kimyon, karabiber ve kalan domates rendesi eklenir ve fazla sert yoğurmadan karıştırılır.
Adıyaman çiğ köfte baharatı içinde isot, karabiber, kimyon, pul biber, yeni bahar gibi baharatlar vardır. Zaten geniş manada bakıldığında maydanoz, sarımsak, soğan, defneyaprağı, biberiye gibi kokulu otlar da baharat olarak kabul edilebilir. Baharatın taze olması gerekir.
Bulgur, soğan, salça ve et yoğurma kabına alınıp eşit miktarda dağılacak şekilde yoğurulur. Domateslerin kabukları soyulup minik minik doğrandıktan sonra karışıma eklenir ve iyice yoğurulur. Yoğurt eklenip tekrar yoğurulur. Köfte kıvama gelince isot-zeytinyağı karışımı ve köfte baharatı eklenip yoğurulur.
Çiğ Köftenin temel olarak Bulgur ve Su bileşenlerinden oluştuğunu biliyoruz. Bu üründe de oranlar belirtilmemiş olsa da; İnce Köftelik Bulgur ve Su ilk iki sırada yer alıyor. Üründe üçüncü sırada ise, %10 oranla Ketçap bulunuyor. Ketçap'ın içeriğinde Glikoz-fruktoz şurubu dikkatimizi çekiyor.
Soğanın suyu çiğköfteye acı bir tat vereceği için el ile kestiğinizde soğanların suyu çok fazla çıkmayacaktır. Çiğköfte içinde bulunan soğanlar gözden tam anlamıyla kaybolduktan sonra hazır olacaktır. Küçük parçalar kopartarak avuç içiniz ile sıkarak servis tabağına alabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
Bu yüzden çiğköfte için kaliteli baharatlar seçmeliyiz. Aksi taktirde çiğköfteniz lezzetli olmaz. Bu baharatlar: isot, kimyon, tarçın, tuz, karabiber, toz biber ( acı ya da tatlı damak tadınıza bağlı),yenibahar, kişniş, reyhan.
Üstün kaliteli bulgur; isot ve salça, değişik yörelerden özenle seçilmiş onlarca çeşit baharatla harmanlanıyor. Ardından ceviz, badem ve fındık eklenerek geleneksel kıvamına ve lezzetine ulaşana kadar teknolojik makinalarda yoğruluyor. Ve adıyla da tadıyla da efsane olan Komagene'nin o muhteşem lezzeti ortaya çıkıyor.
Ev yapımı etsiz çiğ köfte yapmak için tatlı toz kırmızı biber, karabiber, tuz ve isot baharatları mutlaka eklenmeli. Arzuya göre çiğ köfte için kimyon ve yenibahar da eklenebilir.
– Baharat: Çiğköfte yoğrulmaya başlanmadan önce yeterince tarçın, karabiber, kınıfır (karanfil) konur.
NOT: 1 kg bulgurdan yaklaşık olarak 3 kg çiğ köfte çıkıyor. Dilerseniz yarım kg bulgurdan da yapabilirsiniz ancak yukarıda yazılı olan malzemelerin hepsinin yarısını koymanız gerekiyor.)
Bulgur ve domates salçasını tepsiye alıp iyice yoğurun. Yumuşadıktan sonra damla damla su ilave ederek yoğurmaya devam edin. Bulgurların rengi salça gibi kırmızıya döndüğü noktada karışıma tuz, pul biber, sıvı yağ, isot ve biber salçasını ekleyip karıştırarak yeniden yoğurmaya başlayın.
Çiğ köfte tepsisine kıymayı, baharatları, ince kıyılmış soğanı, buz parçaları ve ezilmiş sarımsakları koyarak kıvam alana kadar yoğurun. Daha sonra ortasında bir havuz açılarak bulguru ekleyin ve içe doğru yoğurmaya devam edin. Yarım saat kadar yoğurma işlemine devam edin. Ara ara küçük buz parçaları ilave edilir.
Baharat olarak karabiber, kimyon ve bazen de kırmızı toz biber kullanıyorlar. Tuzu ilk aşamada eklemiyorlar, çünkü tuz etin suyunu çekebiliyor. Köftenin kabarması için karbonat ekleyenler de var. 1 kilo kıymaya 1 tatlı kaşığı eklenebiliyor. Yoğurma işlemi bittikten sonra mutlaka kıymayı dolapta uzun süre bekletiyorlar.
Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar. Köftenin içine soğanları direk rendelemeyin.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Çiğ köfte tekniğine uygun yoğrulurken. 1 saat 20 dk boyunca (ortalama) tekniğine uygun olarak yoğurma sürer.
Baharatlar ve isot barındırması nedeniyle çiğ köfte; kan, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve metabolizmayı hızlandırabilir. İçeriğindeki bulgurla yüksek derecede B vitamini kaynağı. Aynı zamanda ekmek ve ekmek grubu besinler yerine tercih edilebilir.
Hamileler kesinlikle etli çiğ köfte tüketmemeli
Özellikle gebelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi tavsiye edilir. Çiğ et ile birlikte anneye geçebilen toksoplazma; doğuştan göz kusurları, zeka geriliği, işitme kaybı, sarılık, erken doğum, düşük, bebeğin anne karnında ölmesi gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Sahte kimlikle yakalanan Komagene çiğköftenin sahibi Murat Sivrikaya, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "büyük bölge mütevellisi" olduğu iddiasıyla aranan ve sahte kimlikle yakalanan, Komagene çiğ köfte markasının sahibi iş adamı Murat Sivrikaya tutuklandı.
Arifoğlu Köfte Baharatı 60 gr. kimyon, kişniş, acı toz kırmızıbiber, tatlı toz kırmızıbiber, yenibahar, kekik, karabiber, tarçın, soğan, sarımsak, zencefil, havlıcan, kuru maydanozdan oluşan bir baharat karışımıdır.
Kıvamını ayarlamak için arada buz ya da buzlu su kullanılabilir. Harçtan köfte büyüklüğünde parçalara koparılıp parmaklarla sıkılarak şekil verilir. Marul yaprakları, taze nane ve limon dilimleri ile servis edilir. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri