En son hazırlanan sicil affı tasarısı, torba yasa ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin onayından geçerek 9 Kasım 2022 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.
Riskler, olumsuz kredi sicilleri silinecek!
Vatandaşlar 1 Temmuz 2023 itibariyle borçlarını ödeyebilecek. Ödemeler ile birlikte hem borçlar için düzenleme yapılmış olacak hem de Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki olumsuz kayıtlar silinecek.
Tüm takip ve icralık borçlarımı 01.07.2023 öncesinde kapatmış olup sicilimin affını ve destek ve kredilerden yararlanabilmek için düzeltilmesini arz ederim. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Genel Müdürlüğü, bankacılık ve sicil affı kanunu dahilinde 07.10.2022'de yürürlüğe giren kanun ile madde tar...
Bu haktan, anapara ve taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022'den önce olan kişiler ve şirketler yararlanacak. Yapılan görüşmeler neticesinde sicil affını getiren kanun teklifi Meclis'ten geçerek yasalaştı.
Bireysel bankacılık ve sicil affı kanunu dahilinde 07.10.2022 'de yürürlüğe giren kanun ile madde tarihli ve 5411 sayılı kanunun 1.
İlgili 26 soru bulundu
Sicil affından faydalanmak için gerçek veya tüzel kişilerin 1 Ekim 2022 tarihinin öncesine ait borçlarını taksitlendirmeleri, yapılandırmaları veya tümüyle ödemeleri gerekmektedir. Aynı zamanda bu işlem 1 Temmuz 2023 tarihine kadar sonuca ulaştırılmalıdır.
TBMM Başkanlığı'na AK Parti tarafından sunulan torba ekonomi teklifinde, "kara liste"ye düşenler için af getiriliyor. Düzenleme, anapara ve taksit ödemesi 1 Ekim 2022'den önce olan borçları kapsayacak. Borçların 1 Temmuz 2023'e kadar ödenmesi durumunda sicil kayıtları silinecek.
Gerçek ve tüzel tüm kişilere ait, son ödeme tarihi (vadesi) 20 Mayıs 2021 tarihinden önce olan karşılıksız çek, bireysel ve ticari niteliğindeki kredi kartı ve kredi, protestolu senet borçlarını kapsamaktadır. 20 Mayıs 2021 tarihi sonrası borçlar bu düzenleme kapsamında değildir.
Kredi Kayıt Bürosu Sicil Affı, Resmi Gazete Bireysel bankacılık ve sicil affı kanunu dahilinde 07.10.2022'de yürürlüğe giren kanun ile madde tarihli ve 5411 sayılı kanunun 1.
Kredi sicili bozuk olan kişiler, öncelikle bankalardan kredi alabilmeleri için diğer bankalarda bulunan borçlarını tek bir bankada toparlamak zorundadır. Siz de borç transfer kredi başvurusu yaparak bir kaç bankada olan borçlarınızı tek bir bankada toparlayarak kredilerinizi yeniden yapılandırabilirsiniz.
Sicil affı hakkından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022 gününden önce olan şirket ve kişiler yararlanabilecek. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeyen kişilerin ya da yapılandıranların Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
Ayrıca yurttaşlar vergi dairelerine bizzat müracaat ederek veya posta yoluyla başvuru yapabilecek. Kanunda yer alan bilgilere göre vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlendi.
Bağ-Kur tescil affı vergi paketi kapsamında yer almıyor. Şu an için gündemde prim günleri silinen Bağ-Kur'lulara ilişkin bir çalışma veya yapılandırma paketi bulunmuyor. Son olarak 2008, 2015,2018 ve 2021 yılında yapılan düzenleme ile birlikte Bağ-Kur'luların prim borçları silinmişti.
Banka sicilini temizlemenin yolu, tüm borçların tamamen ödenmesi ve hesapların kapatılmasıdır. Ancak, banka sicilinin tamamen temizlenmesi için gereken süre genellikle 5 yıldır. Kredi sicili düşükken, yani kredi notu düşükken, bankaların sunduğu avantajlardan yararlanmak mümkün değildir.
Banka sicilini temizlemenin tek yolu tüm borçların son kuruşuna kadar ödenmesi ve hesapların kapatılmasıdır. Banka sicilinin temizlenmesi için gerekli süre 5 yıldır.
2022 Sicil Affı BDDK
Bireysel bankacılık ve sicil affı kanunu dahilinde 07.10.2022 de yürürlüğe giren kanun ile madde tarihli ve 5411 sayılı kanunun 1.
Özellikle Genel af konusunda Milliyetçi Hareket Partisi Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, konuyu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşeceğini açıklamış, haberi TGRT Haber TV Türkiye'nin gündemine taşımıştı. Bu kapsamda adli sicil affının da 2022 yılı içerisinde gelmesi bekleniyor.
Bu itibarla TBB-RM'nin genel ağ sitesine başvurulması gerekmektedir.
Bakiye takip tutarı 2 bin lira ve altına düşen icra takibindeki alacaklar tasfiye edilecek. Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Ancak Covid-19 izninde bulunan hükümlülüer için 15/07/2023 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'de 7456 sayılı yasanın 15. maddesinde yapılan düzenleme ile bir kısım izinlilerin denetimli serbestliğe ayrılmasına karar verilmiştir.
Yapmanız gereken Merkez Bankasına durumunuzu anlatan ve kara listede olup olmadığınızın sorgulanmasını isteyen bir dilekçe yazmaktır. Dilekçe iadeli taahhütlü olarak yazılmalıdır. Merkez Bankası 15 gün içerisinde sizle gerek duyduğunuz bilgileri yazılı olarak ilecektir.
“Kanunda öngörüldüğü şekilde borçlarını ödeyen veya borçlarını yeniden yapılandıran meslek mensuplarımızın Bankalar nezdindeki sicil kayıtlarının Kanunun bu açık hükmüne rağmen ve ısrarlı başvurulara karşın Bankalarca silinmediği, yeni kredi başvuru taleplerinin silinmesi gereken sicil kayıtları gerekçe gösterilerek ...
Mevcut kredi, kredi kartı, çek ya da senet ödemelerinizin üst üste yapılmaması durumunda isminiz Merkez Bankası veritabanındaki listeye eklenir. Bu listeden adınızın çıkması için ise, mevcut borcunuzu tamamen ödemeniz gerekir. Borcunuzu tamamen ödedikten sonra da 5 yıl süreyle adınız bu listede tutulur.
Bankalar, kara listeye girmiş kişilere, tekrar kredi verebilir. Ancak öncesinde,bu kişilerin bankalara olan borçlarını kapatmaları ve kredi notu sorgulama işlemlerindeki kayıtlarının silinmiş olması gerekir.
Yasal Takibe Düşen Borç Ne Zaman Silinir? Yasal takibe düşen borç, yasal takip kapsamında talep edilen borcun tamamının ödenmesiyle birlikte silinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri