Yüksek ısı veya neme maruz kalması durumunda kakao yağının kristal yapısı bozulur ve kristaller yüzeye çıkar. Yüzeye çıkan kristallerin tekrar soğuması çikolatanın üstünde beyazlama yaratır. Bu beyazlama, tadı bozmaz fakat görünümü etkiler.
Merak ettiğimiz bu durum, beyazlığın sebebi çikolata içerisindeki kakao yağının dışarı çıkmasından dolayıdır. Çikolatanın yapısında bulunan kakao yağı düşük sıcaklıklarda donma, yüksek sıcaklıklarda erime özelliğine sahiptir. Aldığımız çikolatanın saklama koşullarından dolayı ya da üretim sorunundan kaynaklanmaktadır.
Eğer buzdolabı kullanacaksan çikolatayı hava ve ışık geçirmeyen, kuru bir kapta sakla. Bu kurallar uygulandığında çikolata uzun bir süre dayanır. Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır.
Beyazlaşmış çikolata yenir mi? Beyaz çikolata yemek sağlık açısından sorun teşkil etmez. Mikrobiyolojik bozulma veya küflenme durumu değildir.
Ambalajı açılmış çikolatalar da bozulmaya daha müsaittir. Ambalajını açtığınız çikolatayı bir an önce yemeli ya da uygun koşullarda kapalı şekilde saklamalısınız. Evinizde ambalajı açılmış çikolata bulursanız kokusundan ya da görünüşünden bozulup bozulmadığına bakabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
Çikolataları Buzdolabında Saklama
Az önce de belirttiğimiz gibi çikolatalar 15-20 derece arasına sahip ortamlarda muhafaza edilmelidir, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda saklamanız durumunda çikolatanızın tazeliği ve yapısı bozulacaktır.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir.
Beyaz çikolatanın yapımında bildiğiniz çikolatalardan farklı olarak direkt kakao kullanılmaz. Kakao çekirdeğinin yağı alınarak kullanılır ve çikolata tadı verilir. Kakao yağının içine şeker ve süt ilave edilir ve beyaz çikolata elde edilir. Beyaz çikolatada kakao bulunmaması nedeniyle bazılarına tadı farklı gelebilir.
Kakao katı maddeleri içermemesi; süt yağı, kakao yağı gibi bileşenler içermesi sebebiyle, beyaz çikolatanın rengi beyazdır. Kakao yağının erime noktası 35 °C'dir, bu nedenle beyaz çikolata oda sıcaklığında (25 °C) katıdır.
Çikolataların saklanması için nemsiz ve orta sıcaklıkta bir ortamın olması gerekir. 16-20 derece arasındaki bir sıcaklık ortamı çikolataların en sevdiği alanlardır. Çikolatalar yapısı gereği çok çabuk eridiğinden ani ısı değişimlerini pek sevmezler.
Yağsı beyaz tabaka: Çikolata sıcaklık değişimlerine maruz kaldığında yağ kristalleri sıvı hale gelir ve çikolatanın yüzeyine çıkar , parlaklığını kaybederek beyaz bir katman oluşur. Bu durumda çikolata özelliklerini kaybetmez ve hala yenilebilir.
Satın aldığınız çikolata muhtemelen ani sıcaklık değişimlerine maruz kaldı ve renk değiştirmesinin nedeni de içindeki yağın çözünüp ardından tekrar donması. Çikolata, içinde kakao yağı bulunduğu için aşırı sıcaklık değişimlerinden etkilenir ve renginde beyazlamalar meydana gelebilir.
20 derecenin üzerinde saklanan çikolataların içindeki yağ erir ve çikolatanın üzerine çıkar ve burada beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın tadını pek değiştirmez ve hala tüketilebilir durumdadır. Ancak çikolata neme maruz kalmışsa içindeki şeker nemden dolayı çözülür ve çikolata yüzeyine çıkar.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Gerçek çikolata ne renk olur? Kakao katı maddeleri, bitter ve kahverengi sütlü çikolatalara koyu kahverengi rengini ve kavruk tatları veren maddedir. Kakao katı maddeleri içermemesi; süt yağı, kakao yağı gibi bileşenler içermesi sebebiyle, beyaz çikolatanın rengi beyazdır.
Kileriniz veya dolap koşullarınız yüksek nem veya 21 derecenin üzerinde bir sıcaklık içeriyorsa, tüm çikolatanızı buzdolabına veya dondurucuya koyun. Buzdolabında üç ila altı ay dayanır, ancak altı aydan daha uzun süre saklanması gerekiyorsa dondurucu kullanılmalıdır.
PEKİ BEYAZ ÇİKOLATANIN ZARARLARI NELERDİR? Yağ oranı yüksek olan bu çikolata bir kaç parçadan fazla tüketildiğinde vücuda ciddi hazarlar verir. Özellikle kötü kolesterol oranını yükselmesine neden olan beyaz çikolata damar tıkanıklığı ve kalp rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur.
Kalpleri yumuşatan çikolata markası olan Milka'nın çikolata tutkunları için ürettiği, ağızda eriyen yumuşacık beyaz çikolata, lezzetinin yanı sıra bir besleyici ürün olarak da dikkat çekiyor.
Beyaz Çikolata Kaç Kalori? Kakao yağı oranı en yüksek olan beyaz çikolata diğer çeşitlere göre en yüksek kaloriye sahip çikolatadır. Zayıflamak isteyenlerin, kilosuna dikkat edenlerin, özellikle de şeker hastalarının uzak durması gerektiği bu çikolata aynı zamanda şeker bakımından da zengindir.
Çikolata. Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.
Raf Ömrü ve Süresi
Sıvı çikolataların ortalama raf ömrü bir haftadır. Sıcaklığın 35 derece üstünde olması durumunda raflarda depolanan katı çikolataların hepsi azami 1 ay süre raflarda kalmalıdır.
İyi ki hemen bozulmuyor: Çikolata
Çikolata üretim tarihinden sonra 1 yıla kadar dayanıyor. Yani tatlı krizlerinize karşı eve çikolata depolamak isterseniz, bunu gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.
Yine aşırı sıcak havalarda alabileceğimiz önlemlerden biri, çikolatayı koyduğumuz koliyi metalize folyo ile sararak, sevkiyat sürecinde güneşli bir ortamda kalsa bile ısıdan direkt etkilenmesini önleyebiliriz.
Dakika olarak, dereceye göredir. Ama soğuk bir ortamda sıcak bir çikolata 40-50 dakika içerisinde veya 1 saatte donabilmektedir. O ortam soğuk olduğu için çikolatanın donması kısa sürer. Örneğin, çok soğuk olan bir buzlukta sıcak çikolata yarım saate aşkın bir zamanda donar.
Eritilmiş çikolatanız yaklaşık 40°C olduğunda, yaklaşık olarak %5 Callets™ ortam sıcaklığında eklenmelidir (yani 15 ve 20°C arasında). Çikolatanızı, çikolata eritici içerisinde eritin (termostatı 45°C'ye kadar çevirin).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri