Şekerle doyan bakteriler farklı asitler salgılayarak diş çürümesine neden olur. Diş çürüğüne neden olan diş minesini zedeleyen bu bakteriler aynı zaman da dişlerde deliklerin meydana gelmesine de neden olur. Şeker dişleri çürütür mü sorusunun en kesin cevabı çürüttüğü yönündedir.
Diş çürüklerine sebep olan ana sebep plak oluşumudur. Aşırı miktarda nişastalı ve şekerli gıdaların tüketimi sonrasında gerekli olan diş bakımının yapılmaması çürük oluşumuna sebep olmaktadır. İçeriğinde şeker ve nişasta bulunan besinlerin tüketimi ardından temizlenmediğinde plaklarda bulunan bakteriler beslenmektedir.
Bireysel düzeyde çürük önlemede; süt, peynir gibi proteinler, organik ve inorganik fosfat içeren bitkisel kaynaklı besinler tercih edilmelidir. Özetle; ağız ve diş sağlığını korumada; protein ve sebze ağırlıklı çiğnemeye yönelik bir beslenme şekli gereklidir.
Ağız içinde şeker dişlerin üzerinde asidik bir madde oluşturarak diş ağrısına ve diş çürümesine neden olmaktadır. Diş üzerine yerleşen şeker asitleri burada karbonhidrat moleküllerinin birikmesine yol açmaktadır. Şeker asidi ile birlikte oluşan karbonhidrat molekülleri diş çürümesine neden olmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Dişe yapışan çikolata hızlı diş çürümesine sebebiyet verir.
Diş çürüğü nasıl önlenir? – Düzenli ağız bakımı: Dişlerin her gün iki kez fırçalanması ve diş ipi kullanımı ağız sağlığının en temel adımlarındandır. Unutmayın, diş fırçalamak çocuklar için de önem arz eder. Ağız hijyeni rutini, çürümeye neden olan plak birikintilerinden kurtulmanın en geçerli yoludur.
Cipsler, çikolata ve şekerden daha çok çürük riski taşır. Şeker ve çikolata yedikten sonra su içince risk azalır ama cips yedikten sonra su dişlerin temizlenmesine yetmez. Cipsin içindeki yağ ve nişasta, dişlerin üzerinde daha uzun süre kalır. Asitli içecekler ve enerji içecekleri de, çocuklar için çok zararlıdır.
Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgularıdır.
Öğünlerimizi peynir gibi ağız PH'ını yükseltecek besinlerle sonlandırmak ve probiyotik bakımından zengin süt ve yoğurt tüketiminize dikkat etmek bile diş çürüğü ve buna bağlı birçok problemden kurtulmamıza yardımcı olacaktır.”
Dişlerde oluşan plaklar çürüklerin oluşmasına yol açan ana sebeptir. Çok fazla şekerli ve nişastalı gıda tüketmek, bunun ardından gerekli diş temizliğini yapmamak çürüklere neden olur. Şekerli ve nişastalı gıdaların tüketiminden sonra dişlerin temizlenmemesi halinde, plaklarda bulunan bakteriler beslenir.
Yapışkan bakteri tabakası plak, ağız içerisinde oluştuğunda dişte çürükler meydana gelir. Bakteriler asit üretir ve bu asitler diş minesini eritir. Zamanla dişte bir çukur meydana gelir ve çürük oluşur. Plak, bazı bölgelerde daha kolay birikme eğilimi gösterir.
1. Sürekli kahve molası: Gün boyu kahve, çay içme ve atıştırma alışkanlığı, ağızda asit salgılayan bakterileri aktive ederek bu bakterilerin diş yüzeyinde yaşamasına ve dişleri çürütmesine neden olur.
Çürük ve diş eti iltihabını oluşturan bakterilerin bulaşıcı olduğunu vurgulayan Dr. Kökdemir, şunları söyledi: "Aynı çatal-bıçağın kullanılması, öpüşme ve hava yoluyla bakteriler bir kişiden diğerine geçebilir. Çiftler arasında da bu geçiş mümkündür.
Bunun yanında, aşırı çikolata tüketimi özellikle diş çürümesi gibi ağız ve diş sağlığı sorunlarına da neden olabilmektedir. Çikolata çoğu zaman yüksek düzeyde doğal veya işlenmiş şeker içerir. Her iki tip şeker de diş minesine zararlıdır ve nihai olarak diş çürümelerine yol açmaktadır.
Dişte oluşan siyah leke sadece diş veya diş etlerinin sağlığını tehdit etmez. Aynı zamanda kötü bir görüntü oluşturur. Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir.
Diş çürüğü kendi kendine iyileşmez ve tedavi edilmezse ilerler. Bu yüzden çürükten ilk şüphelenmeye başladığınız anda mutlaka diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Hekiminiz çürüğün durumuna göre dolgu, florür veya kanal tedavilerinden bir tanesini önerecektir.
Sebzeler: Diş minesine iyi gelen A vitaminini içerisinde bulunduran brokoli, havuç ve patates gibi besinler diş sağlığı için bolca tüketilmelidir.
Süt, ayran ve peynirin tüketilmesi sayesinde, ağız ortamındaki tükürük içerdiği kalsiyum, flor ve fosforla çürüğe karşı doğal bir savunma sağlıyor. Öğünlerden sonra ve ara öğünlerde sakız çiğnemek de çürük riskini azaltabilir.
1-2 gün içerisinde morluklar mavi ve siyah renge dönüşür. 3-4 gün sonra ise morluk rengi tekrar değişerek sarı veya yeşile dönüşür. Birkaç gün ardından açık kahverengi veya kahverengimsi sarıya dönüşür. 2 hafta sonunda morluk tamamen geçer ve cilt normale döner.
Çürüyen diş, herhangi bir tedavi görmeden, kendi kendine eski haline dönemez. Çürüyen diş, herhangi bir tedavi görmeden, kendi kendine eski haline dönemez. Fakat çok erken teşhis edildiği koşullarda, o aşamada durdurulabilir. Çok rutin uygulamalar olmasa bile, flor ya da ozon tedavisiyle çürüğü durdurmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri