Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir .
Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Sıcak ve Soğuk Çikolata Yemek Gaz Yapar mı? (
Bunlar arasında çikolata da gelmektedir. Özellikle içeriğindeki yapılar nedeniyle hem sıcak hem de soğuk çikolatanın gaz yapabileceğini söylemek mümkün. Sadece gaz değil ayrıca şişkinlik ile beraber bazı mide problemleri meydana getirebilir.
Gaza yapan yiyecekler arasında posa ve şeker yönünden zengin besinler bulunur ve bu besinler bağırsaklarda sindirim sırasında çıkan gaz miktarını artırır.
7) Kakaolu Besinler
Tatlı krizlerini çikolata ile çözmek ise oldukça tehlikeli olacaktır. Çünkü kakaolu gıdaların emziren annelerde gaz yaptığı bilinmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Günde 20-30 gram çikolata tüketmek, bebekte gaz problemine neden olmayacağı gibi anne sütünün tadını da bozmaz. Bebeklerin sindirim sistemi ilk 6 ay boyunca birçok besini sindirecek kadar gelişim gösteremez. Çikolatanın içerdiği kafein, bebeğin sindirim sistemini zorlayabilir.
Bağırsağa ne kadar fazla şeker girerse bağırsakta hastalığa yol açan maddeler o oranda çoğalır. Mantarlar ve parazitler şekeri sever. Özellikle candida mantarı rahatsız edici sorunlar yaratabilir. Şeker ayrıca gaz, kabızlık ve ishale neden olabilir.
Kuru baklagiller ve bulgur, turunçgiller (portakal – mandalina – greyfurt – limon) ve karpuz – kavun gaz yapıcı özelliği baskın olan besinlerdir.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir . Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli.
Bebeğiniz için gaz yapmayan besinler arasında: kuru meyve, çörek otu, ceviz, fındık, badem ve yulaf ezmesinin yanı sıra çok aynı zamanda oluşan gazın da yok olmasını sağlayan rezene bulunur.
Ancak bu gaz baloncuklarının süt yoluyla bebeğe geçmesi fiziksel olarak imkansızdır. Benzer şekilde gaz yapan yiyecekler, annede gaz yapabilir. Ancak bu gazın da süt yoluyla fiziksel olarak bebeğe geçmesi söz konusu değildir.
Yutulan hava, sindirim sistemindeki gazın en önemli sebeplerinden birisi. Hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sigara, puro ya da pipo kullanmak, içecekleri pipetle içmek, derin iç çekmek daha fazla hava yutulmasına neden olurken gaz ve şişkinliğe yol açıyor.
Peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt türevi besinler içerisinde de laktoz bulunur. Laktoz intoleranslı bireylerde bu tür gıdaların tüketimine bağlı olarak gaz oluşumu, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar ortaya çıkabilirler.
Haşlanmış ve Tavada Yumurta Gaz Yapar mı? (
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Hava yutulması (Aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar. Fakat hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak yutulan hava miktarını arttırır.
Evde Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Bağırsaktaki gaz, yutulan hava veya bağırsakta mikroorganizmaların gıda atıklarının gazı olarak ikiye ayrılır. Hızlı yemek yenmesi ve hava yutulması nedeniyle kişilerin bünyesi gaz yapabilir. Bunun dışında sigara içmek, sakız çiğnemek sırasında yutulan havada gaz oluşumuna neden olur.
Çeşitli sağlık sorunları varlığı: Özellikle; mide ve sindirim sistemi üzerinde görülen bazı hastalıkların varlığı, gaz çıkarmayı tetikleyebilmektedir. Bu hastalıklar; kabızlık, hazımsızlık, bağırsak hastalıkları veya çölyak hastalığı olabilir.
Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
1- Çikolata bağırsakları çalıştırır.
Çikolatanın ana maddesi kakaodur ve kakao çekirdeği lifli bir gıdadır. Bu sebeple bağırsakların çalışmasını sağlar.
Çikolata da bulunan yağlar da diğer yağlar gibi kalorili olduğundan, tüketiminde aşırıya kaçılırsa kilo aldırabilir.
Probiyotikler, bağırsak dostu mikroorganizmalardır. Vücuda gıda veya takviye olarak alındığında bağırsak florasını düzenler; gaz sıkışması, ishal, kabızlık gibi sorunları giderir. Doğal yollarla probiyotik almak için ev yapımı yoğurt, turşu, kombu çayı, boza, ayran ve kefir gibi fermente gıdaları tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri