Çikolatanın geçmişi bundan tam 4000 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor. M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi.
Günümüzde farklı form ve ebatlarda üretilen çikolatayı kim buldu sorusunun yanıtı, Güney Amerika yerlileridir. Ancak çikolatanın bildiğimiz hale gelmesi, Avrupa'da üretiminin başlamasıyla birlikte gerçekleşti. Kristof Kolomb 1502 tarihinde çıktığı gezide Güney Amerika yerlilerinin içtiği kakaolu içecekle tanıştı.
Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür.
Çikolatanın İspanya'ya ne zaman geldiğini kimse kesin olarak bilmemekle birlikte bununla ilgili efsaneler mevcut. Efsaneye göre kâşif Cortes'e; Amerika'ya altın ve zenginlik için yaptığı bir seferde, Aztek İmparatoru tarafından bir fincan kakao verildi. Cortes 1528 yılında vatanına döndüğünde kakaoyu ülkesine tanıttı.
İlk kez 1847'de, J.S. Fry & Sons adlı bir İngiliz şirketi yenilebilir katı çikolatayı üreterek çikolata tarihinde önemli bir gelişmeyi gerçekleştiriyor.
İlgili 19 soru bulundu
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
Ama çikolatanın bu topraklara gelmesi, Osmanlı mutfağına giriş yapması görece çok daha yeni bir tarihe, 17. yüzyıla dayanıyor. İtalyan bir seyyahın İzmir gezisi sırasında teşekkür amacıyla yanında getirdiği çikolatayı sunmasıyla tanışılan bu lezzet, birçok kaynağa göre ilk aşamada çok da sevilen bir tat olmuyor.
Çikolatanın Amerika'dan Avrupa'ya, oradan da dünyaya yayılması Hernan Cortes adlı İspanyol bir kaşif sayesinde oluyor. Aslına bakılırsa ilk kez Kristof Kolomb'un kakaoyu keşfettiği ama ülkesine hiç getiremediği, hatta hiç tadamadığı öne sürülüyor.
Nestlé, 1927 yılında, Cumhuriyet'in ilk sanayi yatırımlarından biri olan Türkiye'deki ilk çikolata fabrikasını İstanbul Feriköy'de açtı.
Çikolatanın tarihinin bundan yıllar yıllar öncesine, taa 1500'lü yıllara kadar dayandığı düşünülmektedir. Çikolata kelimesi Aztek dilinde; Kakao çekirdeklerinin havanda sertçe dövülmesinden çıkan yüksek sesten dolayı ''Gürültü'' anlamına gelen ''Choco'' ve ''su'' anlamına gelen ''atle'' kelimelerinden ortaya çıkmıştır.
Brüksel Neden Çikolatanın Başkenti Olarak Görülüyor? Brüksel'de, 2000'in üstünde el yapımı çikolata dükkanı bulunuyor. Üstelik, Brüksel'deki çikolatacıların çoğu köklü bir geçmişe sahip. Belçika'nın en iyi çikolata ustaları Brüksel'deki dükkanlarında çikolata dünyasına yeni lezzetler katmak için çabalıyor.
Çikolata üreten ilk fabrika, 1815'te Hollanda'da kurulan Van Houten olarak biliniyor. 1819 yılında İsviçre'de kurulan Cailler fabrikası ise, çikolatanın gelişmesi için önemli adımlar atıyor.
Yulaf ezmesi, hurma, kakao ve ceviz kullanarak hem lezzetli hem de sağlıklı kakaolu toplar hazırlayarak çikolata krizlerinizi yatıştırabilirsiniz. Keçiboynuzu pekmezi, çikolata tadına en yakın lezzetlerden biridir. Keçiboynuzu pekmezini kalıplara döküp donmasını sağlayarak çikolata görünümünde tabletler hazırlayın.
Bilinenlerin özeti şöyledir: Geçmişi M.Ö. 1500'lere uzanan çikolata, Mayalarda ve Azteklerde zenginlerin, savaşçıların ve kralların içeceği olup para olarak da kullanılmaktaydı. 1521'de İspanyolların Meksika'yı fethinden sonra İspanyol gemileri, altının yanı sıra ülkelerine kakao taneleri taşımaya başlamışlardı.
İsviçreli şekerlemeci Daniel Peter, 1875 yılında Vevey'deki komşusu Henri Nestlé ile işbirliği içinde yoğun sütlü çikolatayı yoğun süt ile geliştirdi.
Orta Amerika'ya Mayalar tarafından getirildiği sanılmaktadır.
Bunları biliyor musunuz? Türkiye'nin Çikolata Fabrikası olarak adlandırılan Gaziantep fabrikası, endüstri 4.0 donanımı ve ileri teknolojisiyle dünyanın sayılı tesisleri arasında yer alıyor. 17 futbol sahası büyüklüğünde alana kurulu tesis, günlük 900 ton üretim kapasitesine sahip.
Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır.
Temelde, bitter, sütlü ve beyaz çikolata olmak üzere, üç farklı çikolata çeşidi vardır.
1 Godiva, Belçika
Tabiki bir tanesi Godiva, diğeri ise Leonidas. Bunları Not Edin: Dünya'nın en iyi çikolatalarının üretildiği Brüksel'deki en iyi çikolata markaları şöyledir: Wittamer, Pierre Marcolini, Neuhaus, Godiva, Leonidas ve Zaabar.
Bolçi - Bolu Çikolatası ve Fazlası Bolçi Çikolata, ülkemizde doğal güzellik denince akla ilk gelen şehir Bolu'nun meşhur markası ve tescilli çikolata üreticisidir. 1992 yılında Bolu'da başlayan lezzet hikayesi bugün 43 ülkede sıra dışı lezzet tutkunlarının gözdesi olmaya devam etmektedir.
İsviçre'de üretilen ve dünyanın ilk üçgen çikolatası olarak anılan Toblerone, sütlü özel formülü ile ağzınızda lezzetli ve unutamayacağınız bir tat bırakır. Kendine özgü üçgen prizma tasarımlı kutusunun içerisinde, birbirinden kolayca kırılarak ayrılabilen, üçgen şeklinde parça çikolatalar bulunur.
Dünya'daki 11,2 milyon tonluk çikolata üretimine rağmen, Türkiye'de yaklaşık yılda ortalama 400.000 ton çikolata ve türevleri üretilmektedir.
Bu bizi sıralamada İngiltere ve İrlanda'nın hemen altına yerleştiriyor. Diğer tatlı çeşitlerinde Türkiye, kişi başı 1.5 kilogramla Almanya ve Hollanda'nın ardından dördüncü sırada yer alıyor.
İstanbul'daki son teknoloji üretim tesislerimiz, yıllık 270.000 tonluk kakao işleme ve endüstriyel çikolata üretim tesislerini kapsıyor ve Altınmarka'yı dünyanın 6. en büyük kakao üreticisi ve 2. en büyük endüstriyel çikolata üreticisi yapıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri