Kutuplarda her yıl 5 ay gündüz, 1 ay alacakaranlık, 5 ay gece, 1 ay alacakaranlık yaşanıyor. Kuzey ve Güney kutupları birbirine ters olduğu için 21 Temmuz'da Kuzey Kutbunda yaz ortası yaşanırken aynı gün Güney Kutbunda kış ortası.
Sonbahar Ekinoksu, 21 Mart ve 22 Eylül'de güneşten gelen ışınlar ekvatora dik olarak gelmesidir. Sonbahar ekinoksu Kuzey Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin başlangıcıdır. 22 Eylül sonbahar ekinoksunda 12 saat gündüz, 12 saat gece yaşanarak eşitlik oluşur.
Dünya'da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.
Dünya'mız Güneş'in yörüngesinde dik durmuyor:
Fakat bahsettiğimiz eksen eğikliği sebebiyle kutuplar Güneş'e göre biraz eğik kalır ve daha az Güneş yüzü görürler. Aynı şekilde bu eğik olma durumu yüzünden de gece ve gündüz seviyeleri oldukça uzar.
İlgili 38 soru bulundu
Aydınlanma çizgisinin sınırları kutup dairelerinden geçer. Kuzey Kutup Dairesi'nde 24 saat süreyle gündüz, Güney Kutup Dairesi'nde 24 saat süreyle gece yaşanır.
Dünyanın ekseni, yörüngesi ile açı yaptığı için aydınlanma ekseni sürekli olarak kutuplardan geçmez. Bunun sonucu olarak yıl içerisinde güneş her zaman aynı noktadan doğup aynı noktadan batmaz.
Norveç'in Tromsø şehrinde yaşayan Arıkan ailesi, sadece 2 saat sürecek iftar ve sahur için hazırlık yapıyor. 6 ay gündüz ve 6 ay boyunca gece yaşanan bölgede 22 saat oruç tutuluyor...
Kuzey Kutbu, Güney Kutbu'na göre daha sıcak. Kuzey Kutbu yaz sıcaklık ortalaması 0 °C (Güney Kutbu, -26 °C), kış ortalaması -31 °C. Kuzey Kutup Dairesi'ndeki deniz buzları ortalama 2,5 metre kalınlığa kadar çıkıyor.
Kuzey Kutbu ve onun içinde bulunduğu Arktik Okyanusu hiçbir ülkeye ait değildir. Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (BMDHS), okyanusa kıyısı olan ülkelerin karasularına ek olarak 200 deniz mili açığı kapsayan bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) belirler.
Ekvator düzlemi ile yörünge arasında arasında 23 derece 27 dk açı vardır. Yer ekseni ile yörünge arasında ise 66 derece 33 dk açı bulunur. Bu yüzden Kuzey Kutbunda 6 ay gündüz yaşanırken, Güney Kutbunda 6 ay gece yaşanır.
South Pole'de saat 10:00 21 Eylül Perşembe iken Türkiye'de 18:00 dir. South Pole Türkiye'nin 8 saat gerisindedir.
Ekvatorda yılın tamamında güneş dik açı yapıyor, gece ve gündüzün uzunluğu sürekli 12 saat oluyor. Kutuplarda güneş kutba hep paralel olduğu için orada da gece ile gündüzü 12 saat saymak gerekir.
Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.
diğer tümyerlerden (elbette Güney Kutbu hariç) daha durağan bir konumda olursunuz. 22 veya 23 Eylül'de Kuzey Kutbu'nda güneş batar ve altı ay boyunca bir daha doğmaz. donmuş olduğu sorusunun cevabına gelmiş bulunuyoruz. kurudur ve bu da sıcaklığı düşüren bir etkendir.
Dünyanın en soğuk bölgelerinden biri olan Kuzey Kutup Bölgesi'nde 4 milyondan çok insan yaşar. Burada yaşayan İnuit ve Yupik yerel halklarına 'Eskimo' denir. Eskimolar hem yaşam tarzlarıyla hem de giysileriyle çok farklıdır. Eskimoların en sevdiği yiyeceklerin başında balık gelir.
Sonuç olarak, Kutuplarda kar ve yağmur yağması mümkündür, ancak bu çok nadir olur ve genellikle hava koşulları çok soğuk ve karlıdır. Yakın gelecekte kaydedilmiş olan bu bilgilerin aksine Kuzey Kutbu'nda yoğun yağmur ve kar yağışı gözlemlenmeye başlamıştır.
Güneşlenme süresi çok uzun olmasına rağmen sıcaklık yükselemez çünkü Güneş ışınları yıl boyunca bu bölgelere eğik açılarla gelir. Sıcaklık düşük olduğundan buharlaşma ile atmosfere karışan nem azdır. Dolayısıyla yağışlar son derece az ve her zaman kar şeklindedir.
Bu yüzden kutup bölgelerinin fazla ısınması mümkün değildir. Bu durum her iki kutup için de geçerli olduğu halde Güney Kutbu, Kuzey Kutbu'ndan çok daha soğuktur.
Şurada Paylaş! İzlanda'da 10 Mayıs ile Temmuz sonu arasında güneş hiç batmaz. Şurada Paylaş! Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez.
Kuzey Buz Denizi'ndeki Norveç'e bağlı Svalbard Adası, Avrupa'nın bittiği noktada yer alıyor. Biraz ötesinde yaşam yok. Kutup ayılarının yaşadığı buzlar diyarı. Yalnız burayı özel yapan ekim-şubat arası hiç güneşin doğmaması… Kışın aylar süren karanlıktan sonra ilk ışığın doğduğu günü görmek için yapılanlar çok ilginç…
NUNAVUT, KANADA. Sadece 3000 kişilik bir şehir olan Nunavut, Kuzey Kutup dairesinin 2 derece üzerinde yer alıyor. Burası bir yılda yaklaşık iki ay gün batımını göremiyor. Ayrıca burası kış aylarında 30 gün sürekli karanlıkta kalıyor.
Lapland dünyaca ünlü “beyaz geceler” fenomenini görmek için İsveç'teki en iyi yer olarak biliniyor. Lapland'da gece gündüzün daha parlak bir dönüşümü olarak kendini gösteriyor. Beyaz Geceler sezonu boyunca Lapland arkaik dağlarında yürüyüş yapmak eşsiz bir macera olarak nitelendiriliyor.
Kuzey Kutbu'na yaklaştıkça bu süre daha da kısalır. İzlanda'da sadece 2 saat 14 dakikadır.
Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri