Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından
Dildeki adlar, tür adları ve özel adlar olmak üzere ikiye ayrılır. Tür adları, aynı türden olan varlıkların, kayramların adlarıdır. Özel adlar ise tek varlığı, kavramı ve topluluğu karşılayan adlardır. Aslında, özel adların büyük bir çoğunluğu başlangıçta, tür adlarına dayanır (HYD 2, s. 87; HYD 3, s. 97-98).
Tür (cins), aynı türden olan canlı cansız bütün varlık ve kavramlara verilen addır. Bu adlar özel ad olduğu kadar belirli nesneyi göstermezler.
Cinsin ismi daima büyük, türün ismi ise daima küçük harfle başlar. Bir tür ismi, daima önce cins ismi belirtilerek yazılır, hiçbir zaman tek kelime olarak yazılmaz.
Tekil isim
İsimlerin -lar, -ler çoğul eki almamış hâlidir: elma, çocuk, sevgi, vs.
İlgili 40 soru bulundu
TDK'ya göre meyve kelimesinin doğru yazılışı "meyve"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
CİNS İSİM: Aynı cinsten birçok varlığın ortak olan ismine “cins” isim denir. Göz, anne, baba, dayı, kanepe, kulaklık, çatal vb.
Cins isimler: gaz, bitki, insan. 2. Özel isimler: Kızılırmak, Sivas, İsmail. Soyut ve somut olgulara gönderimde bulunan genel olarak bir kavramı, kişiyi, yeri veya nesneyi ifade eden bir anlama sahiptirler.
Coğrafî bölgeler, yerleşim birimleri, kıtalar, ülkeler; sokak, cadde, mahalle adları vs. özel isimdir ve hem adın hem de varsa yerin türünün (bölge, sokak, cadde vs.) ilk harfi büyük yazılır: İç Anadolu Bölgesi, Avrupa, Balâ, İrlanda, İstiklal Caddesi vs.
Bitki ve hayvan isimleri de cins isimleri ifade etmektedir. İş ve meslek isimleri de cins isimleri belirtmektedir. Yiyecek ve içecek isimleri de cins isimlerdir. Sayı ve renk isimleri de cins isim örnekleri arasında sayılabilir.
Kapı, dolap, masa, sandalye gibi hiçbir ek almamış isimler basit isimlerdir.
Asteraceae (Papatyagiller), iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır. Asteroideae, Carduoideae ve Cichorioideae alt familyalarından on iki Asteraceae türü.
Cins İsmi
Aynı cinsten olan varlıkların ortak isimleridir. Dilin temel kavramları cins (tür) isimleridir. taş, yol, ağaç, ırmak, kitap, dergi, yaprak, ev, çocuk, su, sıra, hayal, düşünce, sıla, özlem, taraf, ceza...
Tür, ortak özellikler taşıyan ve çiftleştiğinde verimli döller verebilen, aynı veya yakın gen havuzunda bulunan biyolojik gruptur. Biyolojik sınıflandırma hiyerarşisinin sekiz ana taksonu. Aradaki küçük sınıflandırmalar gösterilmemektedir.
Varlıklara verilişine göre özel isim ve cins isim olarak ikiye ayrılır. Özel isimler tek olan ve eşi benzeri bulunmayan isimlerdir. Özel isim örnekleri neler olduğuna bakacak olursak kişi isimleri olarak görürüz. Cin sisimden farkı ne, baktığımızda ise cins isim doğada hemen her şeyde bulunmaktadır.
Bu sisteme göre, ilk isim cins ismidir ve büyük harfle başlar, ikinci isim ise tür ismidir ve küçük harfle başlar (Demirsoy, 1995).
Kızılay, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur.
Çiçek isimleri taşıdıkları hoş kokular ve güzellikler ile birlikte özel anlamlar taşıyorlar. Özellikle isim koymak için cennet çiçeklerinin isimleri anne ve babalar tarafından merak ediliyor. İsim koymanın yanında saksı çiçek isimleri de çiçek yetiştirmek isteyenler için önem taşıyorlar.
varlıklara cins (tür) denir. Bu varlıklarını aldığı isimler de cins Isimdir. Örnek: masa, kalem, düşünce, özgürlük, su, gökyüzü, çanta, eu, bebak...
Bir kavrama bir kelime ilkesinden hareketle “hanımeli, aslanağzı, cumartesi” gibi cins isimlerinden oluşan yapılar birleşik isim, “Mustafa Kemal Atatürk, Mehmet Akif Ersoy, Peyami Safa, Reşat Nuri Güntekin” gibi yapılar ise özel isim grubu olarak adlandırılmalıdır.
Hayvanlara verilen özel adlar büyük harfle başlar: Boncuk, Fındık, Minnoş, Pamuk vb.
Ay ve gün isimlerinin özel bir tarih bildirmediği zaman küçük harfle yazılması gerektiği bilinir. Yani gün ve ay isimleri TDK tarafından da belirtildiği üzere tek başına kullanılıp herhangi bir tarihi bildirmediği sürece küçük harfle başlayacak şekilde yazılır.
Van Gölü bir yer adı olarak kullanılır. Bu nedenle özel isim sınıfına girer ve baş harfleri büyük yazılması gereken bir kelimedir.
anlatan isimlere topluluk ismi denir. Örnek: Ordu, sürü, aile, orman, halk, ulus, takım, heyet, kurultay, grup, tabur, ekip… vb. ***Topluluk adları çoğul eki (-ler, -lar) alabilirler.
Aylar, tıpkı haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri