Çikolata kistinin nedeninin tam olarak bilinmediğine, adı tatlı olsa da hastalığın tehlikeli olduğuna dikkati çeken Çiftçi, "Korkulacak bir hastalıktır ve tedavi edilmediğinde hastaların yarısında yumurtalık rezervini ve tüplerin yapısını bozarak çocuk sahibi olmayı engellemektedir.
Çikolata Kistinin (Endometrioma) Belirtileri
Normal jinekolojik muayenede saptanabilir. Bu kistler çok büyürlerse ağrı, kist cidarının (duvarının) yırtılması gibi ciddi problemlere neden olabilir ve endometrioma (çikolota) kistlerinde çok nadiren de olsa kist çeperinde kanser gelişebilir.
Her çikolata kisti kansere dönüşüyor demek yanlış bir teşhis olur. Endometriozis ve yumurtalık kanseri ilişkisi, biyolojik ve katılımsal mutasyon açısından değerlendirilmiş ancak iki sağlık sorunu arasında sebep-sonuç bağlantısı oluşturacak kuvvetli bir delile rastlanmamıştır.
Eğer çikolata kisti zamanında teşhis ve tedavi edilmezse çok daha büyük hacimlere ulaşıp yırtılabilir. Bu durumda içerisindeki sıvı hastanın karın boşluğuna yayılarak son derece ciddi komplikasyonlarla karşı karşıya kalınmasına neden olabilir.
Çikolata kisti hastalığında 4 cm boyutundan büyük olan kistlerin ameliyat ile alınması gerekmektedir. Kist oluşan bölgenin tamamen temizlenmesi ve tekrar oluşmaması için önlem alınması gerekmektedir. Kistlerden arındırıldıktan sonra üremeyi sağlayan yumurtalıkların zarar görmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Çikolata kisti 5- 6 cm sonrasında tehlike arz etmektedir. 5 cm'den küçük kistler genelde sorun yaratmazken, kistin büyümesi patlama ihtimalini arttırır.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Çikolata kisti patladığı sırada bıçak saplanması gibi ani bir acı hissedilebilir. Kist nedeniyle görülen kanama ve ağrılar patlamadan bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Çikolata kistlerinin patlama ya da yırtılma oranları vücutta görülen diğer kistlere göre daha az olarak görülmektedir.
Çikolata kistlerinin ilaçla tedavisi başarısız olmaktadır. Sadece, ameliyat öncesi kistin küçülmesi ve ameliyatın daha kolay yapılması veya ameliyat sonrası dönemde ağrı şikayetinin giderilmesi ve tekrar oluşumunu önlenmesi için ilaçlar kullanılmaktadır.
ÇİKOLATA KİSTİ KÜÇÜLTÜLEBİLİR Mİ? Kistlerin küçülmesi ile hamileliğin görülme şansı da yükselmektedir. Çikolata kistleri genel olarak kendiliğinden küçülmeleri sık görülmemektedir. Ancak çeşitli ilaç kullanımı veya beslenmede değişiklik sonucunda kistlerde küçülme görülebilir.
Tedavi edilmemiş olan çikolata kistleri, kadınlarda görülen kısırlığın en önemli sebeplerinden biridir. Kadınların çocuk sahibi olmasını engeller. Üstelik vücutta başka bölgelere yayılma riski olduğundan, ilerleyen zamanlarda çikolata kistinin vereceği zarar nedeniyle, yumurtalıklar bile kurtarılamaz.
Yapılan araştırmalara göre başta çikolata olmak üzere şekerli gıdaların, et, buğday ve süt ürünlerinin azaltılmasının olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Çikolata kistinin neden olduğu ağrıları azaltmak için karbonhidrattan uzak durmak etkili olabilir.
Endometriozisin yumurtalıklarda meydana gelmesiyle oluşan çikolata kistleri, genellikle kronik ağrı ve kısırlık sorunuyla kendini belli eden bir hastalıktır. Bu durumda kanser endişesiyle paniğe kapılan hastalarımıza, çikolata kistlerinin genel olarak iyi huylu kistler olduğunu söyleyerek rahatlatabiliriz.
Belirtiler karın, kasık ve bel ağrıları şeklinde hissedilebilir.
Çikolata kisti olan kadınların hamile kalmaları imkansız değil ve gebe kalmadan önce çikolata kistinin farkında olmayan birçok hasta var. Gebelik çikolata kistini tam olarak tedavi etmese de, gebelik sırasında çikolata kistleri baskılanabilir ve şikayetler genellikle azaltılır.
Endometriozis hastaları çoğunlukla 25-35 yaş arasında ve üreme çağındaki kadınlardır. Hastalar genellikle; kasık ağrısı, gebe kalmada zorluk ve/veya yumurtalık kisti şikayetleri ile başvururlar.
Endometriozis eğer erken dönemde teşhis edilirse, ilaçla kontrol altında tutulması mümkün olur. Eğer çikolata kistleri yaygınlaşmışsa ve hasta 35 yaş üzerindeyse, ameliyat tercih edilir. Çikolata kisti ameliyatı açık yöntemle yapılabileceği gibi tercihen laparoskopik (kapalı ameliyat) yöntemle de yapılabilir.
Çikolata Kisti Adetle Atılır mı? Hayır, çikolata kisti adetle atılmaz.
Cerrahi işlem genellikle laparoskopik yöntemle yapılır. Laparoskopik ameliyatta göbek deliğinden küçük bir kesi açılır. Bu kesiden laparoskop adı verilen ve ucunda kamera bulunan ince tüp şeklindeki alet yardımıyla kistin bulunduğu yere ulaşılır ve kist dokusu kesilip çıkarılır.
Çikolata kisti belirtilerini yaşıyorsanız; muayene ve kesin teşhis için ultrason gerekmektedir. Genellikle endometriozis ultrason ile belli olmaktadır. Ancak; ultrasonda görülen her kistin türünü saptamak mümkün olmayabilir. Kesin tanı için ek prosedürler de uygulanabilir.
Soğan Kürü, Prof Saraçoğlu'nun üst solunum şikayetlerinde, adet düzensizliklerinde, prostatite bağlı ağrılarda ve çikolata kistlerine karşı yardımcı ve destekleyici olarak önerdiği başlıca kürleri arasındadır.
Kadınlardaki adet süreci başladığında rahim içindeki 'endometrium' tabakası dışarı atılırken aynı tabaka tüplerden karın boşluğuna da geri dökülebilmektedir. Bağışıklık sistemi sağlıklı olan kadınlarda geri akan bu kan temizlerken, bağışıklık sisteminde problem olanlarda ise çikolata kistleri oluşmaktadır.
Ultrasonografi ile 25 mm den büyük follikül kistleri yumurtalık kisti olarak kabul edilmektedir.
Büyüklükleri genelde 2-3 santimetredir ve tedavi gerektirmez. Herhangi bir komplikasyon yaratmazlar. Bazı zamanlarda kistin küçülmesini için doğum kontrol hapları kullanılabilir.
Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir. Çünkü bu kistler çok başarılı bir cerrahi yapılmazsa tekrar edebilen kistlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri