► İşe başlamanın on gün içinde bağlı bulunulan vergi dairesine bildirilmemesi halinde birinci derece usulsüzlük cezası kesilecektir. tarihinden itibaren bir ay içerisinde yapılmaması halinde ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.
(3) Basit usule tabi olan mükelleflerin, başka bir iş yerinde ücretli olarak çalışmaları, kendi işinde bilfiil çalışma veya bulunma şartının ihlali olarak kabul edilmekte ve bu mükelleflerin basit usulden faydalanmaları mümkün bulunmamaktadır.
İşe Başlama Bildirimi
Gerçek kişilerde işe başlama bildirimleri, işe başlama tarihinden itibaren 10 gün içindekendilerince veya 1136 sayılı Avukatlık Kanununa göre ruhsat almış avukatlar veya 3568 sayılı kanuna göre yetki almış meslek mensuplarınca ilgili vergi dairesine yapılır.
İş hayatında süreklilik özelliğine sahip faaliyetlere başlanıldığında ilk olarak yapılması gereken işlerden birisi de işe başlamanın ilgili vergi dairesine bildirilmesidir. İşe başlama bildirimi vergi idaresi ile mükellef arasındaki ilişkinin kurulmasında kritik bir öneme sahip olduğundan zamanında yapılması gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
İşe başlamanın süresinde bildirilmemesi nedeniyle Kanunun 352/I-7 maddesi hükmü uyarınca birinci derece bir kat usulsüzlük cezası kesilmesi gerekmektedir.
Dolayısıy la bunlardan; ücretliler, menkul sermaye iradı elde edenler, gayri menkul sermaye iradı elde edenler, basit usulde zirai kazanç elde edenler ve diğer kazanç ve irat elde edenler işe başlama, değişiklik ve bırakma gibi durumları bildirmek zorunda değildirler.
Ana Sayfa Faydalı Bilgiler İşe başlama ve iş yeri değişikliklerinin vergi dairelerine bildirim yükümlülüğü kaldırıldı. İşe başlama ve iş yeri değişikliklerinin vergi dairelerine bildirim yükümlülüğü kaldırıldı.
Gerçek kişilerde işe başlama bildirimi, işe başlama tarihinden itibaren 10 gün içinde, ➢ Vergi dairesine bizzat giderek, ➢ Posta ile göndererek, ➢ Vergi dairesine gitmeden İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr) aracılığı ile sistem üzerinden, “İşe Başlama/Bırakma Bildirimi” ile yazılı olarak yapılır.
Buna göre 529 Sıra No.lu VUK Tebliği ile kurumlar vergisi mükellefleri dışında kalan diğer mükellefler ile diğer kişilerin, “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu” nu önceden olduğu gibi GİB İnternet Vergi Dairesi sistemi üzerinden en geç 31/08/2023 tarihine kadar vermeleri gerekmektedir.
Basit usule tabi olmanın avantajları
Yasal muhasebe defteri tutma zorunluluğu yoktur. Ancak kayıtların defter beyan sisteminde takibi gerekir. Basit usule tabi mükelleflerin perakende satış fişleri,z raporları ve gün sonu hasılatları excel formatında toplu bir şekilde sisteme eklenebilir.
6 Basit usul bir vergi mükellefi yanında yardımcı eleman ve çırak olarak birden fazla kişiyi 4/a sigortalısı olarak çalıştırabilir. Buna mevzuatta bir engel yoktur.
13-) Basit Usule Tabi Mükellefler Sistem Üzerinden Hangi Beyannameler Gönderilebilir? Basit usule tabi mükellefler “ Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi” ile “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi'ni ve Katma değer vergisi mükellefiyeti olanlar “KDV Beyannamesi'ni de Sistem üzerinden gönderebileceklerdir.
Bu karmaşık kuralı şöyle örnekleyelim: 01.12.2018 tarihinde 2 çalışan ile işe başladın diyelim. 07.12.2018 tarihinde yeni birini işe alırsan onun işe giriş bildirgesini 07.12.2018 tarihli olarak 30.12.2018 tarihine dek geriye dönük olarak verebilirsin.
Basit Usulde Vergi Levhası Nasıl Alınır? Basit usulde vergi levhası almak isteyen mükellefler İnteraktif Vergi Dairesi'ni kullanmalıdır. İnteraktif Vergi Dairesi'ne ivd.gib.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
Gerçek usulde ise stopaj, KDV gibi diğer vergileri de ödemekle yükümlüdür. Basit usulde vergilendirme 2022 yılı için bu tutar büyükşehir belediyelerinde 15.999 TL'ye, büyükşehir olmayan yerlerde ise 9.999 TL olarak belirlendi.
Bağlı olunan vergi dairesinden, talep edilen faaliyet kodunun vergi levhasına işletilmesi, Odamıza hitaben yazılan NACE talep dilekçesi ekine vergi levhası eklenerek [email protected] e-posta adresine gönderilmesi veya İTO Merkez Üyelik Hizmetleri Müdürlüğü'ne müracaat edilmesi gerekmektedir.
İlk defa vergi levhası Gelir İdare Başkanlığı'nın web sitesinden alınır. Web sitesinin sorgulama ekranında bulunan “Vergi Levhası Oluşturma” ekranına tıklayarak giriş yapınız. Gelir Vergisi ya da kurumlar vergi levhası için gerekli bilgiler doldurulduktan sonra vergi levhası talebinde bulunulur.
Ancak şirket sermayesinin üç yüz elli bin Türk Lirası ve üzerinde olduğunun ve/veya şube açılışı ve adresinin sistem kayıtlarından doğruluğunun teyit edilememesi hâlinde şube açılış yoklaması yapılacaktır.
Gelir İdaresi Başkanlığı , Vergi Dairesi Başkanlıklarına ve Defterdarlıklara 03/10/2019 Tarihinde göndermiş olduğu 2019/ 5 Sayılı "UYGULAMA İÇ GENELGESİ" ile Vergi Dairelerince yapılmakta olan bazı yoklama işlemlerinin yapılmayacağı belirtilmiştir.
Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin; defter tutmasına, muhtasar beyanname vermesine, geçici vergi beyannamesi vermesine ve geçici vergi ödemesine, KDV beyannamesi vermesine gerek yoktur. Ayrıca ticari kazançlarının tespitinde amortismana kadar iktisadi kıymet alışları ve satışları dikkate alınmamaktadır.
Vergi Dairesi Müdürlüğünün Görevi:
Vergi daireleri, vergi kanunları ve özel kanunlar ile bu kanunlara dayanılarak Maliye Bakanlığınca belli edilen kamu gelirleri ile ilgili mükellefi tespit, tarh, tahakkuk, tecil, tahsil, terkin, ödeme, iade ve muhasebe işlemlerini yürütür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri