Endometriozis (çikolata kisti), yumurtalıklarda yerleşirse yumurtaların kalitesini ve ayrıca fallop tüplerinin işleyişini olumsuz yönde etkiler ve karın boşluğunun iç kısmında yapışıklığa neden olur. Bu hastalık, belirtiler hafife alındığı için kısırlık ortaya çıkana kadar genellikle fark edilmez.
Eğer çikolata kisti zamanında teşhis ve tedavi edilmezse çok daha büyük hacimlere ulaşıp yırtılabilir. Bu durumda içerisindeki sıvı hastanın karın boşluğuna yayılarak son derece ciddi komplikasyonlarla karşı karşıya kalınmasına neden olabilir.
Herhangi bir şikayeti olmayan ve muayene sırasında tesadüfen çikolata kisti saptanan hastaları bir süre takip etmek en doğru yaklaşımdır. Ca125 değerinin yüksek olması veya kist büyüklüğünün 5 cm'nin üzerinde olması durumlarında ameliyat düşünülebilir.
Belirtiler karın, kasık ve bel ağrıları şeklinde hissedilebilir.
Kadınlardaki adet süreci başladığında rahim içindeki 'endometrium' tabakası dışarı atılırken aynı tabaka tüplerden karın boşluğuna da geri dökülebilmektedir. Bağışıklık sistemi sağlıklı olan kadınlarda geri akan bu kan temizlerken, bağışıklık sisteminde problem olanlarda ise çikolata kistleri oluşmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Çikolata kisti; hem salgıladığı çeşitli zararlı kimyasallarla yumurta hücrelerine zarar vermesi hem de yumurtalık dokusunu zedelemesi sebebiyle yumurtlamayı engelleyerek kısırlığa yol açabilir. Bununla birlikte, uygun tedavi ile çikolata kistinin giderilmesini takiben tekrar gebe kalma şansı bulunur.
Endometriozis eğer erken dönemde teşhis edilirse, ilaçla kontrol altında tutulması mümkün olur. Eğer çikolata kistleri yaygınlaşmışsa ve hasta 35 yaş üzerindeyse, ameliyat tercih edilir. Çikolata kisti ameliyatı açık yöntemle yapılabileceği gibi tercihen laparoskopik (kapalı ameliyat) yöntemle de yapılabilir.
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Yapılan araştırmalara göre başta çikolata olmak üzere şekerli gıdaların, et, buğday ve süt ürünlerinin azaltılmasının olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Çikolata kistinin neden olduğu ağrıları azaltmak için karbonhidrattan uzak durmak etkili olabilir.
Sağlıklı kadınlarda yaşa bağlı olarak ay başına gebe kalma oranı % 15-25 arasında değişmektedir. Buna karşılık çikolata kisti hastalığında gebe kalma şansı azalırken bu durum hastalığın evresine göre değişmektedir.
Çikolata kisti hastalığında 4 cm boyutundan büyük olan kistlerin ameliyat ile alınması gerekmektedir. Kist oluşan bölgenin tamamen temizlenmesi ve tekrar oluşmaması için önlem alınması gerekmektedir. Kistlerden arındırıldıktan sonra üremeyi sağlayan yumurtalıkların zarar görmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
Çikolata kistinin nedeninin tam olarak bilinmediğine, adı tatlı olsa da hastalığın tehlikeli olduğuna dikkati çeken Çiftçi, "Korkulacak bir hastalıktır ve tedavi edilmediğinde hastaların yarısında yumurtalık rezervini ve tüplerin yapısını bozarak çocuk sahibi olmayı engellemektedir.
Hastanın jinekolojik muayenesi sırasında bazen kasık bölgesindeki kitle elle bile hissedilebilir.
Uzun süren bu ağrıların temelinde çikolata kisti yatıyor olabilmektedir. Kişiler bu rahatsızlığı fark edip tedavi için doktora danıştıkları zaman genel şikayetleri arasında sosyal etkinliklerden uzak, sıkça halsiz ve yorgun hissetmeleri yer almaktadır.
Çikolata kisti bir kanser değildir.
Adet sancısına, kasık ağrısına, kısırlığa yol açabilen bir durumdur.
Çikolata kistlerinin ilaçla tedavisi başarısız olmaktadır. Sadece, ameliyat öncesi kistin küçülmesi ve ameliyatın daha kolay yapılması veya ameliyat sonrası dönemde ağrı şikayetinin giderilmesi ve tekrar oluşumunu önlenmesi için ilaçlar kullanılmaktadır.
Laparoskopi sayesinde, çikolata kisti alınır ve bölgede meydana gelen yapışıklık giderilir. Bu yöntem ile yumurtalara zarar vermeden, kist alınmaktadır. Sadece kisti olup herhangi bir belirtisini yaşamayan kadınlara ise dönem dönem ölçüm yapılır. Kist büyüyüp 5 santimetreyi geçerse, gerekli ameliyat uygulanır.
Çikolata kisti tedavisinde, hastaya bazı ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçlar, özellikle şiddetli ağrı gibi şikayetleri azaltmak için kullanılır. Regl dönemlerinde ortaya çıkan ağrılar için, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar reçete edilebilir. Gebelik düşüncesi olmayan hastalarda, hormon tedavisi de kullanılabilir.
Kişinin ailesinde endometriozis hastalığı olan birisi varsa, bu kişide hastalığın görülme riski normal popülasyona göre daha yüksektir. Ters yöne menstrüasyon olması: Adet kanamasıyla birlikte rahmi döşeyen endometrium dokusu vajina yoluyla vücuttan atılır.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Kist vakit kaybetmeden kontrol altına alınmalı
Hastaların birçoğunda sadece kasık ağrısı şikayeti bulunur. Yumurtalık kistlerine bağlı kasık ağrısı genellikle çok şiddetli değildir. Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir.
Soğan Kürü, Prof Saraçoğlu'nun üst solunum şikayetlerinde, adet düzensizliklerinde, prostatite bağlı ağrılarda ve çikolata kistlerine karşı yardımcı ve destekleyici olarak önerdiği başlıca kürleri arasındadır.
Adet ağrılarının beraberinde hastada kronik kasık ağrısı, bel ağrısı gibi yakınmalar olabilir. Ağrıların bacaklara bile yayılımı söz konusu olabilir. Çikolata kisti hastalarda cinsel ilişkide ağrıya sebep olan bir etkendir.
ÇİKOLATA KİSTİ KÜÇÜLTÜLEBİLİR Mİ? Kistlerin küçülmesi ile hamileliğin görülme şansı da yükselmektedir. Çikolata kistleri genel olarak kendiliğinden küçülmeleri sık görülmemektedir. Ancak çeşitli ilaç kullanımı veya beslenmede değişiklik sonucunda kistlerde küçülme görülebilir.
Böbrek sağlığını destekleyen maydanoz, hem idrar yollarını hem de böbrekleri temizler. Böbrekleri toksinlerden arındırarak kist oluşumunun önüne geçer. Maydanozun bu mucizevi etkilerinden faydalanabilmek için beslenme programınızda maydanoza daha çok yer verebilir ya da maydanoz suyu tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri