Etli, olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdekler birkaç gün muz yaprağında mayalandırılır. Daha sonra güneşte kurutulur ve böylece çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale gelmiş olur. Fabrikada temizlenen kakao çekirdekleri kavrulur ve öğütülür. Elde edilen macun görünümündeki sıvı,çikolata yapımında kullanılır.
Evde sağlıklı çikolata yapımı esnasında, normal ölçülerde bir çikolata elde etmek için 50 gram kakao yağı, 50 gram pudra şekeri, 3 yemek kaşığı kakao, 2 yemek kaşığı süt tozu ve tuz kullanabilirsiniz. Bu malzemeler ile gerçek çikolata yapımı işlemini başarıyla tamamlayabilirsiniz.
Bitter çikolata için, kakao kütlesi, kakao yağı ve şeker karıştırılır. Sütlü çikolata elde etmek için kakao kütlesi, kakao yağı, şeker ve süt tozu karıştırılır. Beyaz çikolata yapımında ise, çikolatanın kararmasına neden olacağından kakao kütlesi kullanılmaz. Bunun yerine kakao yağı, şeker ve süt tozu kullanılır.
İlgili 21 soru bulundu
Çikolatanın ham maddesi olan kakao çekirdekleri ilk hasat edildiğinde tatları acıdır ve çikolataya benzemez. Kakao çekirdekleri fermente edilir ve bu işlem sonucunda çikolataya kendine has tadını veren kimyasal maddeler açığa çıkar. Çikolatanın içinde 600'den fazla aroma verici kimyasal madde vardır.
Kaliteli Çikolata Türleri
Kakao yağından çıkarıldıktan sonra kakao kalitesinde saf kakaodan yapılır. Kakao kütlesi kavrulur ve ardından toz haline getirilir. Bu, puding ve unlu mamullere çikolata aroması vermenin en ekonomik yoludur. Bunların hepsi aynı çikolata parçaları.
Nibs'in preslenmesiyle Toz kakao ve Kakao tozu elde edilir. Çikolata üretmek için Kakao kitlesine kakao yağı eklenir. Karıştırma, İnceltme, Konçlama ve Temperleme (Şekil Verme) işleminden sonra çikolatamız hazırdır.
EL YAPIMI ÇİKOLATA NEDİR? El yapımı çikolata özel çekirdeklerden elde edilmiş değerli malzemelerin birleşimi ile fermantasyon sonrası el işçiliği özelliğine kavuşmaktadır. Konçlama Ganaj kristalizasyonu, Özenle seçilmiş malzemelerin prosese uygun el yapımı birleşimi ile değer kazanır.
Evde Organik Çikolata Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır? İçerisine pudra şekeri ve kakao koyup, pütür pütür olmayacak şekilde çırpıcıyla karıştırarak çırpıyoruz. Son olarak buzdolabımıza koyacağımız kalıbımıza koyarak (bu esnada içerisine üzüm, badem ve bal katmak isteyenler koyabilir) buzdolabında soğumaya bırakıyoruz.
Bir kapta su kaynatın üstüne suya değmeyecek şekilde bir kap oturtun, kakao yağını bu kapta benmari usulü eritin. Kakao yağı eriyince pudra şekerini koyun ve karıştırın. Daha sonra süt tozu ve kakaoyu ekleyin iyice karışınca silikon kaplara dökün ve buzdolabında yarım saat bekletin.
Evde çikolata yapmanın en basit yolu Fransızcadan gelen benmari usulünü uygulamaktır. Benmari usulü çikolata yapımında kullanılacak malzemelerin kaynamasını ve tatlarının bozulmasını önleyerek eşsiz lezzette çikolata yapılmasını sağlar.
Çikolata üretilirken birçok aşamadan geçer. Öğütme, karıştırma, inceltme, konçlama, tavlama, paketleme ve dolum endüstriyel çikolata üretim aşamalarıdır.
Evde çikolata yaparken kullanılacak ana malzeme kakaodur. Farklı malzemeler ekleyerek çikolata yapımına hem zevk katabilir hem de çikolatanızı tatlandırabilirsiniz. Çikolatayı sevenler bilir ki çikolatanın en lezzetlisi dolu dolu kakao aroması kokan çikolatalardır.
Çikolata en az % 35 kakao bileşenlerini ihtiva eder. Eğer ürün % 35'ten az kakao bileşeni ihtiva ediyorsa buna kakao ürünü denir. Çikolata genel olarak çikolata barlarına ve çikolata ürünlerine verilen özel bir isimdir.
Eğer su kullanarak yapacaksanız, kakao tozu yerine hazır sıcak çikolataları tercih edebilirsiniz. Evde veya ofiste sütlü sıcak çikolatayı yapmak için gerekli malzemeler süt, kakao, çikolata ve tercihe göre şekerdir.
M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi. Çikolata üretimi Orta Amerika'nın tropikal yağmur ormanlarına kakao tohumları ekilmesiyle ve daha sonra fermente edilerek macun haline getirilmesiyle gerçekleşiyor.
Bir kavanoza oda ısısında süt, oda ısısında sıvı yağ ve toz şeker alınır. Blender ile 1-2 dakika çekilir. Hemen koyulaştığını göreceksiniz. Kremşanti kıvamı aldıktan sonra üzerine kakao eklenip 1 dakika daha blender ile çekilir.
Deneyerek halen ön kristalleştirilmiş olduğundan emin olun: Bıçağın uç kısmını çikolataya batırın. Düzgün bir şekilde ön kristalleştirilmesi halinde, çikolata 18 ila 20°C ortam sıcaklığında 3 dakika içinde eşit bir şekilde sertleşecektir.
Çikolata Temperleme
Çikolatanın içinde düzensiz kakao kristalleri vardır. Bu kristallerin düzenli bir şekilde kristalize olmasını sağlama işlemine temperleme denilir. Temperleme çikolata işlemi ile çikolata çok daha pürüzsüz ve parlak bir hale gelir.
Özellikle kurabiyeleri süslemesiyle bilinen sevimli görünümlü damla çikolataları eritmek için öncelikle bir kapta karıştırmak iyi bir yöntemdir. Karıştırma sırasında süt eklerseniz daha yumuşak bir kıvam elde edebilirsiniz. Sonrasında ise benmari yöntemiyle ocağa almak eritme yolunda yapmanız gereken adımdır.
Bir tencereye sütü ve şekeri ekleyin. Üzerine kakaoyu koyup ocakta sürekli karıştırarak hafif kaynatın. Ocaktan alıp çikolatayı ekleyin ve birkaç dakika çikolataların erimesi için sürekli karıştırın. Sıcak çikolatanızı bardağa doldurun.
Yine aşırı sıcak havalarda alabileceğimiz önlemlerden biri, çikolatayı koyduğumuz koliyi metalize folyo ile sararak, sevkiyat sürecinde güneşli bir ortamda kalsa bile ısıdan direkt etkilenmesini önleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri