Çikolataların bozulmasının en önemli iki nedenini sıcak ve nem oluşturmaktadır. Nem ve ısı değişiklikleri, çikolatanın imal edildiği kakao yağı ve şekerin üzerinde bozulmalar meydana getirmektedir. Bu nedenlerden dolayı da çikolataların tadında değişimler olmakta, çoğu zamanda acımsı bir tat oluşmaktadır.
Yağsı beyaz tabaka: Çikolata sıcaklık değişimlerine maruz kaldığında yağ kristalleri sıvı hale gelir ve çikolatanın yüzeyine çıkar , parlaklığını kaybederek beyaz bir katman oluşur. Bu durumda çikolata özelliklerini kaybetmez ve hala yenilebilir.
aldığımız çikolataların üzerinde zaman zaman beyazlık görülmektedir. Çikolatanın üzerinde oluşan bu tabaka bilindiğinin aksine çikolatanın bozulduğu anlamına gelmemektedir. Merak ettiğimiz bu durum, beyazlığın sebebi çikolata içerisindeki kakao yağının dışarı çıkmasından dolayıdır.
ÇİKOLATANIN BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR? Çikolatanın bozulduğu şeklinden, tadından ve kokusundan anlaşılabilir. Kokusu değişmiş çikolatalar tüketilmemelidir. Acımsı ve yabancı bir tat çikolatanın bozulduğunu gösterir.
Çikolatanızın çiçeklenmesini önlemek için, 25 derece sıcaklıkta hava almayan bir kapta saklayın. Buzdolabı çikolata için çok nemli olduğundan, mutfağınızın serin bir bölümünde, loş bir kiler gibi veya bir rafta saklayın.
İlgili 39 soru bulundu
Çikolatanın küflenmesi inanılmaz derecede düşük bir ihtimal! Çikolatanızda görebileceğiniz beyaz tabaka, çiçek olarak bilinir ve çikolatanın içindeki şeker veya yağdan kaynaklanır. Tüketmek güvenlidir ve çikolatayı çöpe atmak için bir sebep değildir!
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
2) Serin ve Kuru Bir Yerde Muhafaza Et
Bunun nedeni çikolatanın en küçük bir sıcakta bile çabucak erimesi, azıcık nemde bile yapısının bozulmasıdır. Bu nedenle çikolatayı muhafaza ettiğiniz yerin 17-20 derece arasında olması ve kuru, nemsiz bir ortam olması gerekmekte.
Ambalajı bozulmamış, doğru ortamda saklanan kaliteli bir çikolatanın raf ömrü ortalama 4-5 aydır. Eğer ambalajı çıkarılmış bir çikolatanız var ise bu çikolatayı 1-2 gün içerisinde tüketmeniz gerekmektedir, aksi halde sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir.
Akut çikolata zehirlenmesinin klinik belirtileri köpeklerde kusma, ishal, aritmiler, idrar miktarında artma, huzursuzluk, heyecan, ataksi, kas titremeleri, kriz ve komadır. Ölüm sindirimden sonraki ilk 6 ile 24 saat arasında gerçekleşir.
Yüksek ısı veya neme maruz kalması durumunda kakao yağının kristal yapısı bozulur ve kristaller yüzeye çıkar. Yüzeye çıkan kristallerin tekrar soğuması çikolatanın üstünde beyazlama yaratır. Bu beyazlama, tadı bozmaz fakat görünümü etkiler.
Kakao katı maddeleri, bitter ve kahverengi sütlü çikolatalara koyu kahverengi rengini ve kavruk tatları veren maddedir. Kakao katı maddeleri içermemesi; süt yağı, kakao yağı gibi bileşenler içermesi sebebiyle, beyaz çikolatanın rengi beyazdır.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir. Bekleyen çikolatanın üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir.
Bir çikolatanın bozulduğunu kokusu değişmiş ise acımtrak bir tat bırakıyor ise, çikolatanın üzeri beyaz bir tabaka ile kaplanmış ise bu çikolatanın bozulduğunun işareti olmaktadır ve tüketilmemelidir.
Kaliteli bir çikolata, kakao yağıyla yapılır, kakao yağı vücut ısısında eriyen tek yağdır. Kaliteli bir çikolata kırıldığı zaman, özel bir çıtırtı duyulur ki, bu ses, kakao yağında mevcut olan kristallerden kaynaklanmaktadır. Bitter çikolatanın sesi oldukça sert, sütlü ve beyaz çikolatanın sesi ise daha az serttir."
Çikolata biraz fazla yüksek bir sıcaklıkta bekliyorsa, az miktarda kakao yağı çözülür ve çikolatanın yüzeyine çıkarak 'bu beyaz örtüyü' oluşturur. Bu durum kimilerine kışın bir kristalleşmeyi düşündürse de meslek erbabı bunu "Yağın beyazlaması" olarak adlandırır.
Milattan önce 1500'lü yıllarda Olmekler ile başlayan çikolata tarihi ve ilginç yolculuğuna gelin hep birlikte çıkalım. MÖ 1500–400 yılları arasında Meksika Körfezi'ndeki Olmekler, “kakawa” ismini verdikleri kakao ağacını ıslah eden ilk toplum olur. Böylece lezzetli çikolata tarihi başlar.
Kileriniz veya dolap koşullarınız yüksek nem veya 21 derecenin üzerinde bir sıcaklık içeriyorsa, tüm çikolatanızı buzdolabına veya dondurucuya koyun. Buzdolabında üç ila altı ay dayanır, ancak altı aydan daha uzun süre saklanması gerekiyorsa dondurucu kullanılmalıdır.
Satın aldığınız çikolata muhtemelen ani sıcaklık değişimlerine maruz kaldı ve renk değiştirmesinin nedeni de içindeki yağın çözünüp ardından tekrar donması. Çikolata, içinde kakao yağı bulunduğu için aşırı sıcaklık değişimlerinden etkilenir ve renginde beyazlamalar meydana gelebilir.
Resim: Çikolata pürüzsüz, parlak ve saf maun siyahı olmalıdır. Aroma: Çikolata çok tatlı olmamalıdır. Ses: Çikolata çıtır çıtır ve ortası gözyaşları olduğundan net bir "çatlak" olmalıdır. Parçalandığında çok fazla kurur ve kırılması zor olduğunda yapışkan hale gelir.
Çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi 2050 yılında tükenebilir. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
Belçika ; Belçika şu an dünyanın en iyi çikolata üreticisi olarak biliniyor. Belçika'da, yaklaşık 13 adet çikolata fabrikası, 16 adet çikolata müzesi ve 3000 adete yakın çikolata satan mağaza var. En iyi ve dünyaca bilinen çikolata markaları ; Godiva, Leonidas, Wittamer, Marcolini, Zaabar olarak bilinir.
Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.
Çikolataları 20 derecenin üzerinde saklarsanız çikolatanın içerisindeki yağ erir. Çikolatalar 20 derecenin üzerinde saklandığında, çikolatanın içerisindeki yağ erir ve çikolatanın üzerinde yüzerek beyaz bir tabaka oluşturur. Çikolatanın tadı aynı kalır.
Kediler, köpekler ve kuşlar tarafından çikolata tüketmesi, zehirlenmeye sebep olabilir. Çikolatanın içinde, hayvanlar için toksik olarak metilksantin alkoloidleri (theobromin ve kafein) vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri